Vilken är den bästa låneförmedlaren 2018? Det finns många faktorer att ta hänsyn till. Vilken låneförmedlare samarbetar med flest banker? Vilken låneförmedlare kan erbjuda lägst ränta? Och inte minst: vilken låneförmedlare har flest nöjda kunder?

Sammanfattning (TL;DR)

Vi förstår att du har annat att tänka på. Vi anser att den bästa låneförmedlaren 2018 är Sambla. Vår motivering kan du läsa här nedanför.

  • Sambla
    Ränta 5,20 - 33,99 %
    Maxbelopp 600 000 kr

Flest banker: Advisa

Den låneförmedlare som samarbetar med flest banker (31 st.) är Advisa. Många banker innebär fler potentiella erbjudanden. Du ökar således dina chanser att få ett riktigt bra erbjudande om du använder en låneförmedlare som har många samarbetspartners.

Advisa samarbetar med följande banker:

Advisa anslutna banker

Den låneförmedlare som samarbetar med näst flest banker (28 st) är Sambla.

Flest lågräntebanker: Lendo

Visst, antal samarbetspartners är viktigt. Men en annan sak som är minst lika viktigt för att få en låg ränta är att de banker som låneförmedlaren jämför kan erbjuda en låg ränta. Vi kallar dessa för lågräntebanker.

Lågräntebank: En bank vars lägsta ränta understiger 4 %.

Lendo samarbetar endast med 25 banker, men 14 av dessa (56 %) är lågräntebanker. Sannolikheten att få en ränta som understiger 4 % är således högre hos Lendo än hos Advisa.

Lendo anslutna banker

Bäst kundservice: Sambla

Nu har vi trillat in på ett mer subjektivt område. Den bästa kundservicen kan nämligen endast i begränsad utsträckning mätas på objektiva grunder. Den låneförmedlare som har längst öppettider kanske anses vara bäst av vissa, medan andra föredrar hög tillgänglighet under en kortare tid på dagen. 

Vi anser att Sambla erbjuder den bästa kundservicen. Hur har vi kommit fram till det? Jo, vi har helt enkelt testat att utföra stickprov. Vad vi har lagt märke till särskilt är:

  • Hur snabbt kundservice svarar
  • Hur bra kundservice är på att redovisa vilka erbjudanden låntagaren har fått
  • Vilka öppettider kundservice har
  • Generell (och relativt subjektiv) bedömning av hur samtalen med kundservice har varit.

Sambla har inte öppet på helger; däremot har de i samtliga test som vi har utfört svarat i telefonen inom någon minut. De har därtill på ett mycket pedagogiskt sätt gått igenom de erbjudanden vi har fått från banker när vi har utfört stickprov av tjänsten. Och vi har framför allt haft mycket trevliga samtal med dem.

Sambla's öppettider

Lägsta möjliga räntan: Sambla, Advisa m.fl.

Den lägsta möjliga räntan uppnås sällan av låntagare, inte ens om låntagaren är extremt kreditvärdig. Av det skälet är det orättvist att låta den lägsta räntan ensamt ligga till grund för den slutliga bedömningen. I vår redovisning av lånestatistiken i november 2018 finns mer information om detta resonemang. 

Ett flertal låneförmedlare erbjuder som lägst 2,95 % ränta. Dessa är bl.a. SamblaAdvisaMyLoan och Freedom Finance (med samtliga varumärken). I vår bedömning ger vi samtliga lika många poäng.

Hur mycket kostar Sambla

Annat viktigt att jämföra när du ska välja låneförmedlare

Krav för att få låna

Någonting som är av betydande vikt är givetvis att du uppfyller grundkraven för att få låna hos låneförmedlaren. De allra flesta kräver att du är 18 år och har en inkomst på minst 10 000 kr/mån. Dessa krav är lågt ställda och bara för att du uppfyller kraven innebär det inte att du kommer att få låna pengar. Du bör istället se kraven som en slags grovgallring av låntagare; de låntagare som inte uppfyller kraven kommer inte ens att få skicka in en ansökan.

Har du betalningsanmärkningar?

Om du har en betalningsanmärkning blir dina möjligheter att få en bra ränta genast kraftigt begränsade. De flesta låneförmedlare accepterar ansökningar från personer som har betalningsanmärkningar, men de anslutna bankerna accepterar oftast inte betalningsanmärkningar. Det innebär att du kommer att få färre erbjudanden, och de erbjudanden du får kommer att vara sämre. Bankerna kompenserar nämligen risken det innebär att låna ut till någon med betalningsanmärkningar genom att erbjuda en högre ränta.

Om du har en betalningsanmärkning bör du inte låna till ny konsumtion. Med det menar jag att du inte bör teckna lånet för att finansera t.ex. inköp av en ny bil eller en renovering av ditt kök. Har du nyligen fått betalningsanmärkningen kan det givetvis vara jobbigt att vänta i 3 år på att betalningsanmärkningen försvinner, men det kan vara värt olägenheten för att få en betydligt bättre ränta.

Vill du låna trots att du har en betalningsanmärkning bör du så snart betalningsanmärkningen försvinner ansöka om ett nytt lån hos en annan bank för att lösa ditt gamla lån. På så sätt kan du få en betydligt bättre ränta än vad du fick när du hade betalningsanmärkningen.

Har du betalningsanmärkningar rekommenderar vi att du använder dig av Advisa, SamblaZensum eller MyLoan. Alla dessa låneförmedlare samarbetar med 7 banker som erbjuder lån trots betalningsanmärkning.

Slutsats

Det är svårt att kora den bästa låneförmedlaren. Den låneförmedlaren som passar en person passar inte nödvändigtvis en annan. Vi har dock kommit fram till att Sambla är vinnaren, och då har vi vägt in det faktum att Sambla erbjuder lån på upp till 600 000 kr, att de samarbetar med 28 banker och att de erbjuder som lägst 2,95 % i ränta. Dessutom accepterar de betalningsanmärkningar (vilket de flesta i och för sig gör).

Jag hoppas att den här guiden har varit till hjälp för dig!

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.