Jämför lån trots skuld hos Kronofogden

Här hjälper vi dig som är i behov av ett lån trots att du är skuldsatt hos Kronofogden. Denna typ av lån är tänkt att hjälpa dig med att lösa dina skulder, du kan alltså inte använda pengarna till vad som helst utan skall endast användas för att bli skuldfri. Alla långivare sätter sina räntor individuellt och tillåter att du har betalningsanmärkning(ar).

Jämför 2 st. lån trots skuldsättning hos Kronofogden

Visar 2 av 2 lån
 • Banky
  Jämför lån
  • Belopp 10 000 - 150 000 kr
  • Effektiv ränta 31,89 %
  • Löptid 2 - 12 år
  • Kreditupplysning Bisnode
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Uppläggningsavgift 0 kr
  Ansök nu
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Utan UC
  Räkneexempel: Annuitetslån 5 år. Effektiv årsränta 29,97%. Ett lån på 50 000 kr kostar då 1 937 kr/mån (60 avbetalningar), dvs totalt 83 675 kr. Ingen uppläggningsavgift eller aviavgifter. 26,50% nominell ränta. Räntan är rörlig. Banky samarbetar med Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget. Uppdaterat 2022-06-28.
 • Kredio
  Jämför lån
  • Belopp 5 000 - 75 000 kr
  • Effektiv ränta 29,97 - 1 051,00 %
  • Löptid 1 - 5 år
  • Kreditupplysning Creditsafe
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 9
  Ansök nu
  9 anslutna långivare
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Utan UC
  Högkostnadskredit
  Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
  Ett lån på 55 000 kr till 29% rörlig nominell årsränta med en återbetalningstid på 60 månader som återbetalas genom 60 st avbetalningar om ca 1 746 kr, ger en effektiv årsränta på totalt 33,18%. Ingen uppläggningsavgift eller aviavgift.

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.

Lägsta lånebelopp 5 000,00 kr
Högsta lånebelopp 150 000,00 kr
Genomsnittligt frånränta 25,60 %
Genomsnittligt tillränta 33,70 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift 0,00 kr
Genomsnittlig administrationsavgift 0,00 kr
Direktutbetalning 1 långivare (50,00 %) erbjuder direktutbetalning
Direktutbetalning dygnet runt 0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC 2 långivare (100,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Betalningsanmärkningar 2 långivare 100,00 % accepterar betalningsanmärkningar.
Unga låntagare 2 långivare 100,00 % accepterar låntagare under 20 år

Illustration av långivarnas räntor

Här kan du se hur långivarnas räntor står sig mot varandra.

Långivare Lägsta Högsta
Banky
29,00 %
29,00 %
Kredio
22,20 %
38,40 %

Bästa lånen trots Kronofogden

Alla lånen i listan är lån som du kan få, även om du har ett skuldsaldo hos Kronofogden.

Låna pengar trots skuld hos Kronofogden?

Att få lån om du har, eller har haft, skulder hos Kronofogden är svårare än om du inte hade några skulder alls. Och det är väl egentligen ganska självklart. Det finns dock ett par långivare som erbjuder lån trots skuld hos kronofogden.

Om du har en skuld hos Kronofogden, innebär det också att du har fått en eller flera betalningsanmärkningar. Att du har en betalningsanmärkning får en långivare veta när de gör en kreditupplysning på dig i samband med låneansökan. Och detta är en tydlig varningssignal för långivaren att du kanske inte bör beviljas ett lån.

Även om du betalar dina skulder hos Kronofogden, finns en betalningsanmärkning kvar i tre år i registren. Detta gör att dess negativa konsekvenser är något du får dras med relativt länge. Det är därför väldigt viktigt att du försöker undvika att din skuld går hela vägen till Kronofogden. Skulden och betalningsanmärkningen gör annars att det bland annat blir svårt att hyra en bostad, få lån eller köpa en bil på avbetalning.

Populära lån för dig med aktiv skuld hos KFM

 • Banky - Här lånar du med skuldsaldo och betalningsanmärkningar upp till 150 000 kr.
 • Kredio - Låneförmedlare som hjälper dig med skuldsaldo att få lån. Låna upp till 75 000 kr med en ränta från 29,97 - 1 051,00%.

Skillnaden mellan betalningsanmärkning och lån med KFM

Många långivare erbjuder idag lån till personer med betalningsanmärkning. I regel handlar det då om mindre summor pengar till höga räntor via snabblån/sms-lån eller kontokredit. Att få en betalningsanmärkning betraktas av dessa långivare som mindre allvarligt då de framförallt tittar på den lånesökandes återbetalningsförmåga.

Att ha en skuld hos kronofogden är dock värre. Om du har fått en betalningsanmärkning och efter utlupen tid inte har betalat tas ärendet vidare till Kronofogden. En sådan anmärkning hos Kronofogden ligger kvar i tre år för en privatperson (och givetvis måste den betalas innan anmärkningen försvinner). De flesta långivare ingår inte i avtal med privatpersoner som har en anmärkning hos Kronofogden, men det finns undantag.

Vissa långivare godkänner smslån med betalningsanmärkning och skulder hos Kronofogden, men i sådana sällsynta fall måste du ha en bra inkomst och får betala den dyraste räntan. Det är även relevant att nämna att lånemarknaden står i ständig rörelse och att nya bestämmelser ständigt förändrar spelplanen. Det är inte omöjligt att tänka sig att långivare i framtiden kommer vara mer eller mindre benägna att vilja godkänna snabblån trots Kronofogden.

Olika lån om du är hos Kronofogden:

Till att börja med är det värt att nämna att det i regel inte går att låna större summor pengar om du har en anmärkning hos Kronofogden. Det innebär att du inte kan ta ett privatlån eller ett bolån, helt enkelt eftersom långivare och banker inte anser att du har ordning på din ekonomi. Även lån av mindre summor som snabblån/sms-lån och kontokredit blir väldigt svårt att få om du har en anmärkning hos Kronofogden, men i sällsynta fall är det möjligt.

Nystartslån - När du behöver starta om ekonomin

Om du vill ta ett lån trots Kronofogden är ditt första steg att först lösa skulder hos Kronofogden. Nystartslån trots Kronofogden är en typ av lån som erbjuds till personer som vill få ordning på sin ekonomi. Syftet med lånet är att betala av existerande lån och krediter genom att ta ett nytt lån hos långivare/bank och därmed få en lägre ränta och schysstare villkor. För att få ta ett nystartslån (eller omstartslån som det även kallas) behöver du en tillräckligt god återbetalningsförmåga för att klara av lånekostnaden och lånet måste användas till att lösa skulder.

Ett exempel på hur ett sådant lån kan se ut kan ges genom att se vad långivaren Nstart erbjuder. De erbjuder nystartslån trots Kronofogden (samt betalningsanmärkningar) om 30 000 till 500 000 kronor till en ränta på 10 – 28,9% med en löptid på 2 till 15 år. Om du exempelvis behöver låna 160 000 kronor hade du fått en återbetalningstid på nio år med en effektiv ränta på 18,95%, vilket innebär en totalkostnad på 2 931 kronor per månad.

Samlingslån - För dig som har flera smålån

Samlingslån liknar till största del nystartslån. Principen är den samma, det vill säga att du tar lånet för att lösa dyra lån och krediter och få bättre villkor. Det som skiljer dem åt en aning är att samlingslån inriktar sig på att samla ihop lån och krediter från många olika långivare. Anledningen till att den nya långivaren kan ge bättre ränta och villkor är för att lånet avser en större summa. En annan fördel med ett samlingslån är att du får en bättre överblick av din ekonomi, något som ofta går förlorat när man har många lån hos många olika långivare.

Ett exempel på hur ett sådant lån kan se ut kan ges genom att se vad låneförmedlaren Kredio erbjuder. De erbjuder samlingslån trots Kronofogden (samt betalningsanmärkningar) om 5 00075 000kr till en ränta på 29,97 - 1 051,00 % med en löptid på 1 – 5 år. Om du exempelvis tar ett lån på 55 000 kr till 29% rörlig nominell årsränta, med en återbetalningstid på 60 månader som återbetalas genom 60 st avbetalningar, så blir det totalt 1 746 kr per månad att betala av. Vilket i sin tur ger en effektiv årsränta på totalt 33,18%.

Kan man ta sms-lån om man är hos Kronofogden?

I de allra flesta fallen är svaret på den frågan nej. Att teckna ett nytt sms lån när du redan har skuldsaldo hos KFM är nästintill omöjligt. Med det sagt förändras och utvecklas lånemarknaden ständigt. Om du verkligen behöver ta ett nytt smslån när du är hos KFM vill så skadar det inte att prata med din föredragna långivare men var beredd på att du kommer få avslag på din låneansökan.

Akutlån - lånet för dig som behöver pengar snabbt

Akutlån är låneformen för dig som behöver pengar snabbt till ett akut ärende. Även denna låneform är väldigt svår att få tillgång till när man har skuldsaldo hos KFM. Detta är ett alternativ om du verkligen behöver pengar snabbt och inte får ansöka om lån på grund av din skuld hos Kronofogden.

Skuldsanering eller samlingslån?

Medan både skuldsanering och samlingslån används för att hjälpa personer att bli skuldfria är det helt olika metoder som används. Medan ett samlingslån som det antyder är ett lån och beviljas av en långivare sker skuldsanering via Kronofogden själva.

Ett samlingslån tecknas genom en långivare och samlar ihop flera olika lån från olika långivare, betalar av dem, och bakar ihop dem till ett lån.

Samlingslån hjälper dig som:

 • Har flera dyra lån från olika långivare
  Om du har tagit ett flertal snabblån från olika långivare betalar du troligtvis väldigt stora summor pengar i ränta varje månad. Ett samlingslån kan sänka din månatliga ränta och göra det möjligt att bli skuldfri på sikt.
 • Inte uppfyller kraven för en skuldsanering
  Det är inte alla som kan göra en skuldsanering via Kronofogden. Se mer i stycket ovan. Kraven för ett beviljat samlingslån är i regel lägre.
 • Har ett flertal lån men ännu inga betalningsanmärkningar
  Om du känner att det börjar bli svårt att betala av dina lån men ännu inte har fått betalningsanmärkningar eller hamnar hos Kronofogden kan ett samlingslån hjälpa dig.
  Samlingslån är kortfattat det bästa alternativet att bli skuldfri om du har ett flertal lån men ännu inga skulder hos KFM.

För att få ett samlingslån beviljat krävs följande:

 • Du måste vara minst 18 år gammal (kan variera från långivare till långivare)
 • Du måste vara folkbokförd i Sverige
 • Du måste ofta vara skuldfri hos Kronofogden, men vissa långivare erbjuder samlingslån trots Kronofogden
 • Du måste ha en inkomst som innebär att du klarar av att betala din nya ränta

En skuldsanering å andra sidan sätts upp under fem år där den sökande förbinder sig att använda all inkomst utöver existensminimum till att betala av sina skulder hos Kronofogden.

Skuldsanering hjälper dig som:

 • Har fått avslag från långivare
  Även om en långivare kan erbjuda stora lån så är det inte alla långivare som erbjuder samlingslån när man har skulder hos Kronofogden.
 • Vill bli skuldfri snabbare
  En skuldsanering är det mest effektiva sättet att bli skuldfri.
 • Har stora skulder
  För dig med stora skulder kan det bli svårt att få ett beviljat samlingslån. Din enda väg framåt är då i regel en skuldsanering.

Skuldsanering är kortfattat det bästa alternativet att bli skuldfri om du har skulder hos KFM.

För att få en skuldsanering beviljad krävs följande:

 • Folkbokförd i Sverige
 • Inget näringsförbud
 • Du får inte ha fått hjälp med skuldsanering tidigare
 • Skulden måste vara så stor att den inte kan betalas inom tio år
 • Du måste kunna betala minst en sjundedel av prisbasbeloppet per kvartal

Utöver detta görs även en individuell bedömning där Kronofogden går igenom din ekonomiska situation. Bland annat går de igenom din inkomst, anledningen till skuldsättningen och hur villig du är att bli av med dina skulder.

Lån du kan få med Kronofogden utan krav på borgenär:

 • Banky | Låna upp till 150 000 kr | Kronofogden: Ja | Borgenär: Ej krav
 • Kredio | Låna upp till 75 000 kr | Kronofogden: Ja | Borgenär: Ej krav

När kan jag ta lån efter Kronofogden?

Efter avslutat skuldärende hos Kronofogden behöver du i regel vänta minst sex månader innan du på egen hand kan ansöka om lån på nytt. Det finns inga långivare, i alla fall inga med bra lånevillkor, som kommer låta dig låna pengar tidigare än sex månader efter en skuld hos Kronofogden.

Vidare bör du också fråga dig själv om du faktiskt kan och bör ta ett nytt lån. Att ta risken att återigen hamna hos Kronofogden på grund av ett nytt lån kommer försätta dig i en ny, mycket svår ekonomisk situation och det finns ingen garanti för att du denna gång lyckas bli skuldfri.

Vanliga frågor om att låna med skuld hos Kronofogden

Hur kan man låna pengar trots skuld hos Kronofodgen?
Vilka lån kan man ta för att betala Kronofogden?
Är det lika svårt att få lån med anmärkning som med Skuldsaldo?
Hur stor inkomst behöver man ha för att låna om man är hos KFM?
Hur länge syns det att man har varit hos Kronofogden?
Vem kan få skuldsanering?
Kan jag låna när jag är under skuldsanering?
Vad är skillnaden mellan omstarts- och nystartslån?
När preskriberas min skuld?
Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.