Vi hjälper dig hitta bäst lån

Antalet aktörer på den svenska lånemarknaden har ökat markant de senaste åren. Detta i samband med att antalet innovativa låneformer ökar har lett till att det har blivit allt mer av en djungel för den som letar efter ett det bästa lånet. På denna sida kommer vi visa vad ett bra lån är, prata låneformer, presentera vilka de bästa lånen är för 2023 och svara på vanliga frågor.

Jämför de bästa lånen just nu

Visar 4 av 4 lån
 • Lendo
  • Belopp 10 000 - 600 000 kr
  • Ränta 3,25 - 33,75 %
  • Löptid 1 - 15 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 40
  Till ansökan
  40 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta.
 • Enklare
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 2,95 - 26,50 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 39
  Till ansökan
  39 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.
 • Axo Finans
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 2,95 - 26,00 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 37
  Till ansökan
  37 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Annuitetslån 500 000 kr på 20 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5.91%. Eff. ränta: 6.09% per 2021-01-29. Totalt att betala 853 935 kr. Månadskostnad: 3 556 kr
 • Advisa
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 3,06 - 29,99 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 40
  Till ansökan
  40 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  För ett annuitetslån på 600000 kr med 1 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 626150 kr.

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.

Lägsta lånebelopp 5 000,00 kr
Högsta lånebelopp 600 000,00 kr
Genomsnittligt frånränta 3,05 %
Genomsnittligt tillränta 29,06 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift 0,00 kr
Genomsnittlig administrationsavgift 7,25 kr
Direktutbetalning 0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning
Direktutbetalning dygnet runt 0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC 0 långivare (0,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Betalningsanmärkningar 4 långivare 100,00 % accepterar betalningsanmärkningar.
Unga låntagare 4 långivare 100,00 % accepterar låntagare under 20 år

Illustration av långivarnas räntor

Här kan du se hur långivarnas räntor står sig mot varandra.

Långivare Lägsta Högsta
Lendo
3,25 %
33,75 %
Enklare
2,95 %
26,50 %
Axo Finans
2,95 %
26,00 %
Advisa
3,06 %
29,99 %

Vad menas egentligen med det bästa lånet?

På denna sida kommer du framförallt kunna läsa om privatlån. Detta beror på att denna låneform i regel erbjuder bäst villkor för dig som vill ta ett lån, så till vida att du inte ska ansöka om ett bolån. Andra låneformer, som snabblån, sms-lån och kontokredit kan inte konkurrera med privatlån när det kommer till ränta och andra villkor.

För dig som redan har flera snabblån och som letar efter det bästa lånet för dig är det troligtvis ett samlingslån som ger dig bäst villkor. Även detta är en form av privatlån där en långivare lånar ut pengar till dig för att lösa de lån du redan har. I utbyte mot att samla alla dina lån hos denna långivare får du en bättre ränta än den samlade ränta du i dagsläget har för dina snabblån.

Om du behöver låna pengar till en renovering, ett bilköp eller din hobby är ett privatlån ditt bästa alternativ.

Topplista - De 5 bästa lånen för dig

Så här utser vi den bästa långivaren för privatlån

När vi rankar långivare finns det ett par olika kriterier vi använder oss av. Detta är vad vi tittar på:

Ränta

 • När du ska hitta det bästa privatlånet är räntan en avgörande faktor. Det är viktigt att komma ihåg att det finns en skillnad mellan nominell ränta och effektiv ränta. Kortfattat är det den effektiva räntan du ska titta på då den även inkluderar andra avgifter som påverkar hur dyrt lånet i slutändan blir.

Övriga villkor (avgifter, löptid osv)

 • De bästa privatlånen innehåller i regel inte särskilt många ytterligare avgifter utöver själva räntan. Många långivare bjuder på uppläggningsavgiften (som kan ligga på 500 - 700 kronor), och du kan i regel undvika aviavgifter genom att använda autogiro.

Kundservice

 • De bästa långivarna har kundservice som hjälper dig när du har frågor om ditt lån. Här tittar vi på hur lätt kundtjänsten är att få tag på (öppettider, kommunikationskanaler), hur snabba de är på att ge svar och hur tillmötesgående de är.

Ansökningskrav

 • Olika långivare har olika krav på dig som ansöker om lån. Vissa krav är likadana för alla långivare, som att du måste vara svensk medborgare och att du måste vara över 18 år. Andra krav skiljer sig en aning, som hur hög inkomst du måste ha och om de accepterar betalningsanmärkningar.

Utbetalningstider

 • En del långivare erbjuder så kallade direktlån, vilket innebär att du får pengarna bara ett par minuter efter godkänd låneansökan, så till vida att du har ett bankkonto hos en av de banker långivaren samarbetar med. Andra långivare kan ta lite längre tid på sig att godkänna och betala ut ett lån.

Kreditbedömning

 • När du ansöker om ett lån gör långivaren alltid en kreditbedömning. Kortfattat måste de analysera hur hög eller låg risken är för att du ska betala tillbaka pengarna eller inte. Om din kredithistorik inte är perfekt kan långivaren ta lite längre tid på sig att fatta ett beslut då de kan behöva få in kompletterande material från dig.

Lägst ränta innebär inte det bästa privatlånet

Det bästa lånet är inte alltid det lån som har den lägsta räntan. Som vi var inne på tidigare är det viktigt att inte stirra sig blind på den ränta som långivaren marknadsför då denna ofta inte inbegriper övriga utgifter. När du ansöker om lån är det även viktigt att titta på andra avgifter som tillkommer hos den långivare du ansöker om lån hos. Detta är framförallt viktigt om du ansöker om ett mindre stort lån då de extra avgifterna blir en större del av den totala lånesumman när lånesumman är lägre. Det bör sägas att skillnaden mellan nominell ränta och effektiv ränta i regel inte är lika stor när man ansöker om privatlån som när man ansöker om snabblån.

För att visualisera detta har vi tagit fram ett exempel på hur det inte bör se ut.

När du ansöker om ett snabblån hos Credifi kan räntan till en början se konkurrenskraftig ut. De erbjuder en nominell ränta på 40,25% när du lånar 5 000 kronor över sex månader, vilket är i enlighet med bransch standard för denna låneform. När man lägger till uppläggningsavgiften på 685 kronor och 360 kronor i aviavgifter stiger dock den effektiva räntan till hela 129,59%. Du betalar alltså 7 533 kronor för ett lån på 5 000 kronor, vilket är mer än vad du hade kunnat tro om du bara tittade på den nominella räntan.

Privatlån är ofta den bästa låneformen

För att undvika skyhöga räntor är ofta privatlån den bästa låneformen för dig som kan få ett godkänt privatlån. De som väljer snabblån gör det ofta för att ansökningskraven är lägre, men det innebär tyvärr också att villkoren är sämre.

Anledningen till att privatlån ger dig bäst villkor och ränta är för att kraven för ett godkänt lån är högre, lånesummorna är högre och löptiderna är längre. Om du behöver hjälp med att hitta de bästa privatlånen kan du använda en jämförelsetjänst eller låneförmedlare. Utöver att få hjälp med att hitta de bästa lånen tas det även bara en UC, istället för att varje långivare ska göra varsin UC.

Vad är skillnaden mellan bra lån och de bästa lånen?

När du jämför långivare för privatlån lär du märka att skillnaderna ofta inte är jättestora, men de är fortfarande relevanta för de som letar efter de bästa privatlånen. Faktumet att vissa långivare bjuder på uppläggningsavgiften innebär att du kan spara upp till 700 kronor på ditt lån, och bara en procentandel åt det ena eller andra hållet kan innebära att du sparar flera tusen kronor på ett lån på 100 000 kronor. Det är därför det är så viktigt att du jämför långivare innan du tecknar ett lån

Även de bästa lånen kommer med nackdelar

Det är viktigt att komma ihåg att det inte finns några kostnadsfria lån. Även de bästa privatlånen med de lägsta räntorna innebär en kostnad för dig som du måste räkna in i din budget under en tid framöver. Tänk även på att din förmåga att betala av lånet kan förändras med tiden. Det är viktigt att ha en plan för hur du ska kunna betala av lånet i händelse av att din inkomst förändras, exempelvis om du tvingas byta jobb och gå ner i lön eller blir arbetslös under en tid.

Frågor och svar

Vilken bank ger bäst lån?
Vilken låneform ger bäst lån?
Vilket privatlån har bäst ränta?
Vilket är det bästa privatlånet?
Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.