Att låna pengar via pantbank är ett alternativ mot att teckna snabblån eller privatlån. Det är en helt annan låneform som både har sina fördelar och nackdelar. Är pantbank en låneform som passar din ekonomiska situation?

Bra alternativ till pantlån

Visar 2 av 2 lån
  • Banky
    Jämför lån
    • Belopp 10 000 - 150 000 kr
    • Effektiv ränta 31,89 %
    • Löptid 2 - 12 år
    • Kreditupplysning Bisnode
    • Betalningsanmärkningar Ja
    • Uppläggningsavgift 0 kr
    Ansök nu
    Betalningsanmärkningar accepteras
    Utan UC
    Räkneexempel: Annuitetslån 5 år. Effektiv årsränta 29,97%. Ett lån på 50 000 kr kostar då 1 937 kr/mån (60 avbetalningar), dvs totalt 83 675 kr. Ingen uppläggningsavgift eller aviavgifter. 26,50% nominell ränta. Räntan är rörlig. Banky samarbetar med Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget. Uppdaterat 2022-06-28.
  • Kredio
    Jämför lån
    • Belopp 5 000 - 75 000 kr
    • Effektiv ränta 33,99 %
    • Löptid 1 - 5 år
    • Kreditupplysning Creditsafe
    • Betalningsanmärkningar Ja
    • Anslutna långivare 9
    Ansök nu
    9 anslutna långivare
    Betalningsanmärkningar accepteras
    Utan UC
    Ett lån på 55 000 kr till 29% rörlig nominell årsränta med en återbetalningstid på 60 månader som återbetalas genom 60 st avbetalningar om ca 1 746 kr, ger en effektiv årsränta på totalt 33,18%. Ingen uppläggningsavgift eller aviavgift.

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.

Lägsta lånebelopp 5 000,00 kr
Högsta lånebelopp 150 000,00 kr
Genomsnittligt frånränta 29,49 %
Genomsnittligt tillränta 29,49 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift 0,00 kr
Genomsnittlig administrationsavgift 0,00 kr
Direktutbetalning 1 långivare (50,00 %) erbjuder direktutbetalning
Direktutbetalning dygnet runt 0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC 2 långivare (100,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Betalningsanmärkningar 2 långivare 100,00 % accepterar betalningsanmärkningar.
Unga låntagare 2 långivare 100,00 % accepterar låntagare under 20 år

Illustration av långivarnas räntor

Här kan du se hur långivarnas räntor står sig mot varandra.

Långivare Lägsta Högsta
Banky
29,00 %
29,00 %
Kredio
29,97 %
29,97 %

Fördelar med Pantbank

  • Låna trots låg eller obefintlig kreditvärdighet
    Har du svag kreditvärdighet kommer de flesta långivare att neka dig lån. Det kan exempelvis bero på att du har många betalningsanmärkningar, låg inkomst eller för många andra lån. Men det stoppar dig inte att låna via pantbank.
    En pantbank ser till värdet på det som pantsätts inte din personliga ekonomi. Därmed kan du låna pengar även om alla andra långivare nekar lån.
  • Kan alltid förlängas
    Enligt lag får ett snabblån bara förlängas en gång. Det är även få privatlån som kan förlängas. Men detta är både vanligt och enkelt med lån via pantbank.
    Kan du inte betala tillbaka hela beloppet när lånetiden löpt ut kan du generellt förlänga lånet. Det som då sker är att du betalar räntan för de månader du haft lånet samt en ny expeditionsavgift. Sedan löper lånet på ytterligare tre månader.
  • All återbetalning efter löptiden
    Om du lånar pengar över tre månader betalar du inte en krona förrän du går till pantbanken och ska lösa ut din pant. Det är då du betalar ränta, amortering och expeditionsavgift. Därmed har du flera månader på dig att få in de pengar som ska återbetalas. Lyckas du inte kan alltid lånet förlängas.
    Ställ detta mot ett smslån (vilket är den vanligaste låneformen för kortare lånetider) där återbetalning måste ske varje månad.
  • Riskerar aldrig betalningsanmärkning eller utmätning
    Om du inte klarar av (eller inte vill) återbetala lånet behöver du inte göra något alls. Det som då sker är att panten säljs på offentlig auktion. Vid försäljning avskrivs din skuld - även om pantbanken får in mindre summa vid försäljning än vad du är skyldig.
    Får de däremot in mer pengar vid försäljningen än din kvarvarande skuld kommer de betala ut överskottet till dig. Det finns därmed aldrig någon risk för att få betalningsanmärkning eller utmätning.

Nackdelar med Pantbank

  • Svårt på distans
    Det är visserligen möjligt att låna på pantbank på distans. Detta genom att skicka in de varor som ska pantsättas. Men det är betydligt krångligare än att enbart fylla i en låneansökan till ett privatlån.

Vi tar Sefina Pantbank som exempel: Du beställer en speciell påse från pantbanken där du lägger dina värdesaker varpå den returneras till dem. De värderar och återkopplar vad de är villiga att låna ut. Om du godkänner detta betalas pengarna ut till kontot. När du löst lånet returneras panten.

  • Tar längre tid
    Behöver du pengarna idag och inte kan vänta någon dag? Har du möjlighet att åka till närliggande pantbank kan det lösas men har du långt till pantbanken (eller om onlinetjänsten utnyttjas) tar det ett par dagar. Då är privatlånen snabbare då flera erbjuder utbetalning inom en bankdag.
  • Främst för korta lån
    Behöver du bara låna under ett par månader kan pantbank vara ett bra alternativ. Men vill du låna ett större belopp och amortera detta över flera år (för att få en låg månadskostnad) blir pantbank både omständligt och dyrt. Detta eftersom lånet generellt behöver förlängas var tredje månad och att räntan är hög.
  • Du riskerar förlora värdefulla föremål
    De produkter du pantsätter riskerar du alltid att förlora. Även om du är säker på att kunna återbetala hela lånet i tid kan händelser ske som gör att du inte har pengar när det väl blir dags.
  • Dyrt lån
    Den effektiva räntan hos pantbanker är ofta kring 40 %. Detta åtminstone på lägre belopp. Det kan jämföras med flera snabblån och kontokrediter som ligger på ungefär samma nivå. Pantbank är alltså ett av de dyrare alternativen. Däremot har låneformen helt annat upplägg och andra fördelar.

Om du vill prova att låna via en pantbank rekommenderar vi Sefina som möjliggör en enkel process via BankID för lån upp till 1 mkr.

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.