De sammanlagda skulderna som hamnat hos Kronofogden är nu uppe i 119 miljarder kronor vilket är det högsta någonsin. Även antalet skuldsatta personer ökar med en hastighet som inte noterats sedan 90-talskrisen.

Vilka hamnar hos kronofogden?

Antalet skuldsatta ökar i hela Sverige och i alla åldersgrupper. Störst är ökningen dock bland pensionärer. Antalet personer över 65 år med obetalda skulder ökade med nio procent det senaste året och drygt 55 000 pensionärer; det vill säga mer än 2,5 procent, har aktiva skulder i Kronofogdens register. Pensionärer är ofta låginkomsttagare och har svårt att öka sina inkomster genom att till exempel arbeta mera. Många pensionärer har också varit skuldsatta under lång tid, över hälften i mer än 20 år, berättar Kronofogdens privatekonomiska talesperson Davor Vuleta.

Det är vanligare att män hamnar hos Kronofogden än kvinnor – två tredjedelar av de skuldsatta är av manligt kön. Dock ökar kvinnornas skulder i en högre takt, framförallt när det kommer till skatteskulder. Skatteskulder och andra skulder till det allmänna, som underhållsstöd och fordonsrelaterade skulder, är också de vanligaste skulderna. Dock är skulderna till privatpersoner och företag, så kallade E-mål, större i kronor räknat. Denna kategori ökar också snabbare. De vanligaste skulderna inom denna kategori är skulder relaterade till konsumtion, som lån och krediter.

Sök hjälp i tid

Kronofogden uppmanar alla som löper risk att hamna i deras register att vara proaktiva. En betalningsanmärkning ställer till stora problem i privatlivet, oavsett vilket belopp den är på. Många skulder hos Kronofogden är små; ungefär hälften är på mindre än 3000 kronor, och sådana skulder kan nästan alltid lösas på bättre sätt än via fogden. Kontakta den du är skyldig pengar i god tid och berätta om dina betalningsproblem. Var inte heller rädd för att vara öppen inför släkt och vänner – speciellt i dessa tider har de flesta större förståelse än du tror.

Om du har stora skulder kan du också vända dig till kommunens skuldrådgivning för hjälp.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.