Kommunernas budget- och skuldrådgivning

Visste du att kommunen kan hjälpa dig med budget och skuldrådgivning ifall du hamnat i en ekonomisk knipa? Denna service är dessutom kostnadsfri. I denna artikel lär vi dig allt om vad du kan få hjälp med och hur du kommer i kontakt med budget och skuldrådgivningen i din kommun.

Budget och skuldrådgivning – ett måste enligt lagen

Alla kommuner måste enligt socialtjänstlagen erbjuda kostnadsfri budget och skuldrådgivning till sina invånare. Syftet med rådgivningen är både att förebygga överskuldsättning och att hjälpa människor som redan hamnat i knipa. Lagen säger dock ingenting om hur hjälpen ska vara utformad men det är kommunens ansvar att se till att alla som behöver får hjälp av personer med tillräcklig utbildning inom skälig tid.

Det här kan du få hjälp med

Kommunens rådgivare kan bland annat hjälpa dig med följande:

Budget och ekonomisk kontroll: Att göra en budget och lära sig att hålla den är ofta steg ett när du hamnat i en ekonomisk knipa. Kommunens rådgivare kan hjälpa dig att sammanställa dina inkomster och utgifter och ge tips på hur du får budgeten att gå ihop.

Kontroll på skulder: Om du har många lån och andra obetalda skulder kan en skuldrådgivare hjälpa dig att få en översikt över dina skulder. Detta behövs för att ni tillsammans ska kunna göra en prioritering av vilka som är viktigast att betala av och räkna ut hur mycket som är rimligt att betala av varje månad.

Kontakta långivare och andra borgenärer: Att vara proaktiv och kontakta dem du är skyldig pengar innan du misslyckats med betalningen är viktigt. Om borgenären ser att du verkligen gör ditt bästa för att kunna betala ökar det sannolikheten för att du ska kunna förhandla om villkoren och till exempel förlänga löptiden så att den månatliga betalningen minskar. Kommunens rådgivare kan hjälpa dig komma i kontakt med långivare och vara ett stöd under förhandlingen.

Ge stöd under skuldsanering: Om du har stora skulder kan du vända dig till Kronofogden och ansöka om skuldsanering. Skuldsanering innebär att du får en betalningsplan på upp till fem år under vilken du måste leva på existensminimum. Den inkomst som blir över efter att dina nödvändiga kostnader är betalda måste du betala till Kronofogden som fördelar dessa pengar till dina borgenärer. Efter fem år med skuldsanering är du skuldfri – du kan alltså slippa betala delar av skulderna. Kommunens rådgivare kan hjälpa dig avgöra om skuldsanering är något för dig och stödja dig under ansökningsprocessen.

Kommunens rådgivare har tystnadsplikt

Många som upplever att de förlorat kontrollen över sin ekonomi skäms och vågar inte berätta om sin situation ens för den närmaste familjen. Att vända sig till kommunen och få någon att prata med som du inte har någon privat relation med kan därför innebära en stor lättnad. Kommunens rådgivare har tystnadsplikt och ingen behöver få reda på att du varit där. Dessutom går deras jobb ut på att prata med personer som sabbat sin privatekonomi – de har garanterat varit med om någon som är i en värre sits än dig.

Hitta skuldrådgivning i din kommun 

Om du märker att din ekonomi inte går ihop bör du söka hjälp så fort som möjligt. Kan du få bukt med dina skulder innan de hamnat hos Kronofogden betyder det att du har ett väldigt mycket bättre utgångsläge. Du måste söka hjälp i den kommun där du är folkbokförd. Du hittar kontaktuppgifterna till budget och skuldrådgivningen på kommunens hemsida eller hos konsumentverket.

Hur länge du måste vänta från det att du kontaktat kommunen tills du får hjälp varierar. I genomsnitt kan kommunen erbjuda det första mötet inom tre veckor men i vissa kommuner kan det ta betydligt längre tid. 

Inför ditt första möte med skuldrådgivaren bör du förbereda dig genom att ta reda på så mycket information som möjligt om din ekonomi. Gör en lista på dina månatliga kostnader (som hyra och el), och kolla upp vilka lån du har. Kan du inte göra detta själv bör du ta med underlag i form av kontoutdrag och fakturor.

Frågor och svar om kommunernas skuldrådgivning

Vad är kommunens budget och skuldrådgivning?
Kostar det något att få skuldrådgivning?
Vad är skuldsanering?
Kan kommunen ge mig skuldsanering?
Hur hittar jag budget och skuldrådgivning i min kommun?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.