Omstartslån - Ge din ekonomi en nystart

Ett omstartslån (nystartslån) är ett lån du kan teckna då du har en större skuld du behöver bli av med för att få ordning på din ekonomi. Ett omstartslån erbjuds i regel av långivare för privatlån och kan tecknas på upp till 600 000 kr. En medsökande är ofta ett krav men du kan ansöka även om du har betalningsanmärkningar. Här hjälper vi dig som behöver starta om din ekonomi med att hitta det mest lämpliga lånet.

Jämför 4 st. omstartslån

Visar 4 av 4 lån
 • Lendo
  • Belopp 10 000 - 600 000 kr
  • Ränta 3,25 - 33,75 %
  • Löptid 1 - 15 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 40
  Till ansökan
  40 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta.
 • Enklare
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 2,95 - 26,50 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 39
  Till ansökan
  39 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.
 • Axo Finans
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 2,95 - 26,00 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 37
  Till ansökan
  37 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Annuitetslån 500 000 kr på 20 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5.91%. Eff. ränta: 6.09% per 2021-01-29. Totalt att betala 853 935 kr. Månadskostnad: 3 556 kr
 • Advisa
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 3,06 - 29,99 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 40
  Till ansökan
  40 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  För ett annuitetslån på 600000 kr med 1 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 626150 kr.

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.

Lägsta lånebelopp 5 000,00 kr
Högsta lånebelopp 600 000,00 kr
Genomsnittligt frånränta 3,05 %
Genomsnittligt tillränta 29,06 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift 0,00 kr
Genomsnittlig administrationsavgift 7,25 kr
Direktutbetalning 0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning
Direktutbetalning dygnet runt 0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC 0 långivare (0,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Betalningsanmärkningar 4 långivare 100,00 % accepterar betalningsanmärkningar.
Unga låntagare 4 långivare 100,00 % accepterar låntagare under 20 år

Illustration av långivarnas räntor

Här kan du se hur långivarnas räntor står sig mot varandra.

Långivare Lägsta Högsta
Lendo
3,25 %
33,75 %
Enklare
2,95 %
26,50 %
Axo Finans
2,95 %
26,00 %
Advisa
3,06 %
29,99 %

Omstartslån och nystartslån

Omstartslån passar dig som har ett flertal olika lån, en mycket hög låneskuld eller på annat sätt tyngs av din lånesituation. Lånet kan tecknas trots betalningsanmärkningar och/eller skuldsaldo hos Kronofogden. Med omstartslånet får du en ”omstart”. En möjlighet att bli skuldfri och börja om på nytt.

Vad karaktäriserar omstartslån?

 1. Betalningsanmärkningar är inget hinder
  De flesta som söker omstartslån har betalningsanmärkningar och en mycket ansträngd ekonomi. Lånet är tänkt att hjälpa till i denna situation och ge en ”ekonomisk omstart”.
 2. Omstartslån med skuld hos Kronofogden är en självklarhet
  Omstartslån är en av de få lån som kan tecknas trots skulder hos Kronofogden. Nystartslån är till för dig som är skuldsatt hos Kronofogden och som behöver en ekonomisk nystart.
 3. För dig med många och/eller höga skulder
  Låneformen vänder sig till dig med många smslån, höga skulder och problem med att klara av dessa. Målet är att skapa en bättre lånesituation med lägre månadskostnad, du ges helt enkelt en nystart av din ekonomi med ett nystartslån.
 4. Kan tecknas som bolån eller privatlån
  Omstartslån kan tecknas med en fastighet som säkerhet. Då ges lägst ränta, längst amorteringstid och lägst månadskostnad. Finns ingen bostad att belåna tecknas lånet som ett privatlån utan säkerhet.
 5. Få lägre månadskostnad = Bättre ekonomi
  Det som främst karaktäriserar omstartslånet är att det ger en lägre månadskostnad och hanterbar lånesituation. Ett tydligt steg till att en dag bli skuldfri.

Samla lån - omstartslån – nystartslån – skillnaderna?

 1. Samla lån
  Oavsett ekonomisk situation finns ofta en fördel i att samla sina lån i ett enda större lån. Det är ett vanligt sätt för låntagare att minska sin månadskostnad och spara pengar.
 2. Omstartslån
  Omstartslån är ett lån som tecknas när en rejäl ”omstart” behövs i lånesituationen. Låntagaren har ofta betalningsanmärkningar och inte sällan skuld hos Kronofogden. Nu handlar det inte om att ”spara pengar” utan att hitta en långsiktig ekonomisk lösning i en pressad situation. Kan tecknas både med och utan säkerhet.
 3. Nystartslån
  I likhet med omstartslån tecknas lånet i en hårt pressad ekonomisk situation där en ”nystart” önskas. De kreditgivare som har just nystartslån kräver inte någon säkerhet för dessa.

Bäst omstartslån 2023

 • Lendo - Bästa omstartslån just nu med stort urval av lån upp till 600 000 kr. Betalningsanmärkning godkänns.
 • Advisa - Ta ett omstartslån med betalningsanmärkning upp till 600 000 kr och få en ekonomisk nystart.
 • Zmarta - Omstartslån upp till 600 000 kr. Låna trots betalningsanmärkningar.
 • Enklare - Starta om din ekonomi med ett omstartslån genom Enklare. Anmärkning tillåts.

Fördelar med omstartslån trots skuld hos kronofogden

Den största fördelen med omstartslån är att låntagaren kan få en lägre månadskostnad för sina lån och därmed i längden kunna bli skuldfri.

Med nystartslån skapas förutsättningarna för att bli skuldfri

Genom att ett enda, större lån, tecknas kan en lägre ränta och lång amorteringstid erbjudas. Lånet tecknas för att lösa nuvarande lån och krediter för att ge dig en nystart.

Med ett enda lån blir det även lättare att få kontroll på lånesituationen. Många som har en svår lånesituation vet inte ens hur många lån de har eller dess totala summa. Med ett enda lån blir det betydligt lättare och överskådligt.

Kortfattat: Med nystartslån skapas förutsättningarna för att bli skuldfri.

Omstartslån med bostad – Så fungerar det

Flera långivare erbjuder omstartslån där bostaden används som säkerhet. Det är därmed ett bolån som tecknas på befintlig bostad och där pengarna används för att lösa dyrare lån.

Fördelen med omstartslån med bostad som säkerhet är den lägre räntan. Flera långivare erbjuder dessa bolån med räntor kring 5 – 6 %. De som inte äger någon bostad får istället teckna ett lånet i form av ett privatlån där räntan ofta är 15 – 25 %.

 1. Räkna ut möjligt lånebelopp
  Med bolån får lånesumman maximalt vara 85 % av bostadens värde. Är bostaden värd 1 000 000 kr kan alltså maximalt 850 000 kr lånas. Börja med att räkna ut hur mycket som kan lånas och kontrollera belåningsgraden.
 2. Gör en låneansökan
  Låneansökan kan ske online eller via blanketter som skickas in till kreditgivaren, oavsett tillvägagångssätt så tar du lån online. Ansökan är inte bindande utan visar enbart om lånet kan beviljas och vad månadskostnaden i så fall skulle bli.
 3. Godkänn ansökan – Få hjälp med skulderna
  Blir ansökan godkänd visas ränta, månadskostnad och amorteringstid i låneförslaget. Ett omstartslån med bostad som säkerhet ger generellt låg ränta och lång amorteringstid. Därmed kan månadskostnaden bli mycket låg. Kreditbolaget kan även hjälpa till med att betala av skulder hos andra kreditbolag. Resterande summa betalas ut till låntagarens bankkonto.

Omstartslån utan bostad – Så fungerar det

Ägs ingen fastighet som kan pantsättas är alternativet ett omstartslån utan säkerhet. Det är ett privatlån som därmed används för att lösa övriga lån och skulder.

Fördelen med omstartslån utan säkerhet är att fler kan få tillgång till lånet. Många som söker omstartslån har redan en fullt belånad bostad eller ingen bostad att belåna.

 1. Gör en intresseanmälan
  I anmälan anges bland annat önskat lånebelopp, inkomst och boendeform. En första bedömning sker av kreditgivaren som avgör om lån kan beviljas eller inte.
 2. Genomgång av ekonomin
  Tillsammans med en handläggare går ni igenom den ekonomiska situationen och planerar hur stort belopp som ska lånas, vilka lån som ska lösas och vilken månadskostnad som kan hanteras.
 3. Få hjälp med lösa krediterna
  Om lånet beviljas kan kreditgivaren oftast hjälpa till med att lösa de övriga lånen. De tar därmed kontakt med långivarna och betalar dessa lån med omstartslånet.
  Nu är det enbart ett enda lån (istället för många) och en hanterbar månadskostnad. Det blir därmed ett tydlig steg mot skuldfrihet.

Medsökande - Öka chansen att få lånet

Främst beror avslag på låneansökan på att det är för stora skulder, för liten inkomst eller att anställningsformen anses vara för riskabel (fast anställning brukar krävas). En lösning kan vara att ha en medsökande.

Medsökande ökar chansen att få lån

Med en medsökande ökar chansen att låneansökan blir beviljad. Detta inte minst om den personen har fast anställning och inte egna stora skulder. Kreditgivaren gör kreditupplysning på både låntagaren och medsökanden, ser på er totala inkomst och gör en riskbedömning utifrån detta. Fördelen med medsökande är alltså att lånet lättare kan beviljas.

Medsökande har fullt ansvar

Det är viktigt att både låntagaren och den som är medsökande är helt införstådd i den medsökandes ansvar. Om låntagaren inte kan betala, eller av annan anledning inte betalar, så kan banken ställa hela kravet på medlåntagaren. De bägge är alltså lika betalningsskyldiga mot banken.

Läs mer om medsökande här.

Öka tryggheten – Låneskydd / Betalskydd

Målet med ett omstartslån är att skapa en tryggare, stabilare och förbättrad lånesituation. Även om tillägget ”Låneskydd” ger en extrakostnad till lånet så skapas även en extra trygghet. En trygghet i att lånet kommer kunna betalas även vid längre sjukskrivning eller oväntad uppsägning från jobbet. Plötsliga händelser i livet som minskar inkomsten rejält och som snabbt kan försämra en redan pressad situation. Låneskydd kan sammanfattas med:

 • Arbetslöshet – Blir du oväntat uppsagd betalar låneskyddet kostnaden för lånet. Vanligtvis finns en karenstid, exempelvis en månad.
 • Sjukskrivning – Även vid längre sjukskrivning ges ersättning för lånekostnaden.
 • Dödsfall – Hela skulden skrivs av vid dödsfall. Vissa långivare har inte denna del.
 • Ersättning i 12 månader – Antal månader som ersättning ges varierar mellan långivare. Ofta är det 12 månader.
 • Månadspremie – Premien som betalas är vanligtvis kring 5 – 7 % av månadskostnaden.

Om låneskyddet aktiveras kommer fakturabeloppet på låneavin minimeras samtidigt som lånet ändå minskas. Något belopp betalas alltså ut till låntagarens bankkonto. (Låneskydd kallas även ibland för Betalskydd).

Läs mer om låneskydd här.

omstartslån med dålig kreditvärdighet

När du ansöker om ett nystartslån så förväntar sig långivarna att du har en väldigt låg kreditvärdighet. Med god kreditvärdighet hade det helt enkelt inte funnits någon anledning till att försöka starta om din ekonomi med ett lån. Med det sagt så blir svårare att få ditt lån beviljat om du har en riktigt dålig kreditvärdighet på grund av ett stort antal betalningsanmärkningar eller hög skuld hos Kronofogden.

I dessa lägen kommer det i princip vara krav på att du har en säkerhet för ditt lån. Antingen att långivaren tar din bostad som säkerhet för ditt nystartslån eller att du har en medsökande med en mycket god ekonomi. Mer om omstartslån med- och utan säkerhet finner du här ovan.

Vanliga frågor

Kan jag teckna omstartslån med skuldsaldo hos Kronofogden?
Vad är skuldfinansiering?
Vad är skillnaden mellan att ”samla lån” och omstartslån?
Kan omstartslån tecknas för att köpa bostad?
Jag får inget lån – vad ska jag göra?
Jag har många förfrågningar från UC AB på kort tid, kan jag ändå teckna ett omstartslån?
Kan jag teckna ett omstartslån utan säkerhet?
Kan jag ta ett omstartslån med dålig kreditvärdighet?
Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.