Snabbfakta:

Att låna till kontantinsatsen innebär att du tar ett privatlån, eller blancolån som det också heter, för att få tillgång till de kontanta medel du behöver för att genomföra ett köp. Oftast lånar man pengar för att betala kontantinsatsen när man köper en bostad, men det går också att låna till kontantinsatsen för annat, som exempelvis när man köper en bil eller ett annat fordon.

Alla lån för handpenning & kontantinsats 2023

Visar 4 av 4 lån
 • Lendo
  • Belopp 10 000 - 600 000 kr
  • Ränta 3,25 - 33,75 %
  • Löptid 1 - 15 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 40
  Till ansökan
  40 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta.
 • Enklare
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 2,95 - 26,50 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 39
  Till ansökan
  39 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.
 • Axo Finans
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 2,95 - 26,00 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 37
  Till ansökan
  37 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Annuitetslån 500 000 kr på 20 år (180 avbetalningar). Nom.ränta: 5.91%. Eff. ränta: 6.09% per 2021-01-29. Totalt att betala 853 935 kr. Månadskostnad: 3 556 kr
 • Advisa
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 3,06 - 29,99 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 40
  Till ansökan
  40 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  För ett annuitetslån på 600000 kr med 1 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 626150 kr.

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.

Lägsta lånebelopp 5 000,00 kr
Högsta lånebelopp 600 000,00 kr
Genomsnittligt frånränta 3,05 %
Genomsnittligt tillränta 29,06 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift 0,00 kr
Genomsnittlig administrationsavgift 7,25 kr
Direktutbetalning 0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning
Direktutbetalning dygnet runt 0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC 0 långivare (0,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Betalningsanmärkningar 4 långivare 100,00 % accepterar betalningsanmärkningar.
Unga låntagare 4 långivare 100,00 % accepterar låntagare under 20 år

Illustration av långivarnas räntor

Här kan du se hur långivarnas räntor står sig mot varandra.

Långivare Lägsta Högsta
Lendo
3,25 %
33,75 %
Enklare
2,95 %
26,50 %
Axo Finans
2,95 %
26,00 %
Advisa
3,06 %
29,99 %

Vad är kontantinsats?

En kontantinsats är en summa som du som privatperson måste finansiera själv när du köper exempelvis en bostad. Innan 2010 fanns det ingen lag som reglerade detta, vilket ledde till att många överbelånade sig själva. Därför infördes en lag att 15% av ett bostadsköp måste finansieras via en kontantinsats. Även om lagen var tänkt att reglera överbelåning är det inget som hindrar att privatpersoner lånar till kontantinsatsen, och detta är relativt vanligt, framförallt för förstagångsköpare.

Det är dock inte bara förstagångsköpare som lånar till kontantinsatsen. Om du ska köpa en bostad som kostar betydligt mer än vad du får för den du ska sälja, så är det möjligt att du inte har tillräckligt med kontanta medel för att finansiera hela kontantinsatsen. Då finns alltid möjligheten att låna till en del av kontantinsatsen medan du bekostar en del själv.

Det är inte heller ovanligt att det uppstår en situation där man köper en ny bostad innan man säljer den gamla. I sådant fall har man inte ännu fått in pengarna från den bostad man säljer, vilket innebär att man under en kort tid kan behöva låna till kontantinsatsen. I sådant fall kallas det ett överbryggningslån, eller ett brygglån. Kostnaden för ett sådant lån blir i regel ganska lågt med tanke på att man kan betala tillbaka pengarna så fort man får in kontantinsatsen.

Det är värt att nämna att ett kontantinsatslån är ett privatlån och inte en del av ditt bolån. Därför är räntan på kontantinsatslånet i regel betydligt högre då det saknar säkerhet.

Kan man låna till kontantinsats?

Ja, det går i regel bra att låna till åtminstone en större del av kontantinsatsen. Långivaren eller banken gör dock alltid en individuell bedömning av din ekonomi för att se till att din ekonomi klarar av den extra kostnaden som ett sådant lån innebär. Medan många förknippar lån till kontantinsats med bostadsköp är det värt att nämna att det går lika bra att låna till andra typer av kontantinsatser, som när man köper en båt eller bil.

Kontantinsats till lägenheten och hus

Oavsett om du köper en lägenhet eller ett hus är reglerna kring kontantinsats likadana, nämligen att du måste finansiera 15% av köpesumman via kontantinsats. Denna lag, som trädde i kraft 2010, innebär att det inte går att köpa lägenhet utan kontantinsats. Det går inte heller att köpa hus utan kontantinsats. Om du inte har pengarna till kontantinsatsen kan du dock i regel låna till kontantinsats, så till vida att din ekonomi håller för det.

Hur stor kontantinsats behöver jag?

Enligt svensk lag behöver du betala 15% av köpesumman i kontantinsats när du köper en bostad. Om du exempelvis köper ett hus för 3 000 000 kronor behöver du en kontantinsats på 450 000 kronor. När du köper en bil behöver du lägga lite mer i kontantinsats, nämligen 20%.

Största kontantinsatslånen hittar du hos följande banker:

 • Sambla - Kontantinsatslån: upp till 600 000 kr - Blancolån med uc
 • Advisa- Kontantinsatslån: upp till 600 000 kr - Blancolån med uc
 • Komplett Bank - Kontantinsatslån: upp till 500 000 kr - Blancolån med uc
 • Lendo - Kontantinsatslån: upp till 600 000 kr - Blancolån med uc

Handpenning och kontantinsats

Dessa två begrepp förvirras ofta med varandra, och vissa tror ibland att de betyder samma sak, men så är inte fallet.

Kontantinsats är den del du som köpare enligt lag måste finansiera själv vid exempelvis ett bostadsköp. Ett bolån får endast uppgå till 85% av den totala köpesumman, så 15% måste finansieras med kontanta medel.

Handpenning betalas i ett tidigt skede under bostadsaffären (i regel ett par dagar efter påskrivet kontrakt). Handpenningen är kopplat direkt till kontraktet medan kontantinsatsen är kopplat till banklånet. Vanligtvis ligger handpenningen på 10% av köpesumman.

Handpenningen är en del av kontantinsatsen

De 10% du betalar i handpenning är inte extra, utöver de 15% du betalar i kontantinsats, utan är en del av dessa 15%. Det totala du betalar i handpenning och kontantinsats är med andra ord 15%. Många som ska köpa bostad undrar: Kan man betala handpenning med kontantinsats? Svaret på den frågan är ja, när du betalar din handpenning betalar du även en del av din kontantinsats. Tänk dock på att handpenningen oftast ska betalas ett par dagar efter påskrivet kontrakt, medan kontantinsatsen betalas när du får tillträde till bostaden.

Anledningen till att du betalar en handpenning är att säljaren av bostaden ska ha en säkerhet att du fortskrider med bostadsaffären och inte backar ur det påskrivna kontraktet.

Mer än bara bostadsköp

Kontantinsats och handpenning är begrepp som mest florerar när man pratar om bostadsköp, men det är värt att nämna att dessa begrepp även går att applicera på de flesta affärer som involverar större summor pengar. Exempelvis krävs det en kontantinsats på 20% när du köper en båt eller bil.

Få hjälp med bostadsköpet genom ett kontantinsatslån

Bostadsmarknaden har länge haft en stigande trend. Detta har lett till att många känner att det blir allt svårare att spara pengar till kontantinsatsen för en ny bostad. En lösning om du inte har de kontanta medlen för en kontantinsats är att ta ett kontantinsatslån. Det går även bra att endast låna en del av den totala kontantinsatsen om har sparade pengar som kan användas till en del av kontantinsatsen.

Det är värt att nämna att de flesta banker kräver att du har åtminstone 5% att lägga själv när du behöver låna till kontantinsatsen.

Hur stor kontantinsats behöver jag?

Kontantinsatsen ligger enligt den lag som trädde i kraft 2010 på 15% av den totala köpesumman. För de som har en bostad att sälja är detta ofta inte ett problem då de kan använda vinsten från den sålda bostaden som kontantinsats med tanke på att bostadsmarknaden konsekvent har stigit de senaste årtiondena, samtidigt som du har amorterat på ditt lån (även detta enligt lag).

För de som är nya på bostadsmarknaden är det inte lika lätt att finansiera kontantinsatsen. Just nu pågår därför en statlig utredning om att sänka kontantinsatsen från 15% till 5% för förstagångsköpare. Resterande 10% skulle istället bestå av det utredningen kallar ett startlån på max 250 000 kronor, där staten står som garant.

Hur lånar man till kontantinsatsen?

1. Jämför olika banker för att hitta det bästa lånet utefter dina förutsättningar. Använd gärna en jämförelsetjänst eller en förmedlare av lån.

2. Kontakta den bank du vill låna pengar från. Prata med banken om både bolån och hur kontantinsatsen ska finansieras.

3. Invänta besked från banken. Detta kan ta ett par dagar.

4. Använd de lånade pengarna för att finansiera kontantinsatsen.

Det är viktigt att tänka på att det kan ta lite tid för banken att gå igenom ditt ärende. Se därför till att du har detta gjort i god tid så att du inte står utan kontantinsatsen när denna ska betalas. Glöm inte heller att 10% av den totala köpesumman ska betalas i handpenning bara ett par dagar efter påskrivet kontrakt.

Ett lån till kontantinsatsen är ett privatlån, så räntan för detta lån kommer alltid ha en högre ränta än ditt bolån. För att få en så låg ränta som möjligt är det ofta en bra idé att prata med den bank du får ditt bolån genom om ett kontantinsatslån. Banken vill gärna ha alla lån hos sig, så för att locka dig att även ha ditt kontantinsatslån hos dem kan de ofta erbjuda en liten ränterabatt.

Hur mycket får jag låna i kontantinsats?

Kontantinsatsen ligger på 15% av köpesumman av en bostad, så detta är maxgränsen för vad du kan låna i en bostadsaffär (20% för fordon).

Det är dock inte säkert att du kan låna hela denna summa av din bank. Nedan har vi listat vad olika banker generellt sett erbjuder, och ofta är det högst 10% av bostadens pris som man kan låna, och av många går det bara att låna denna summa om du har en bostad som ska säljas inom kort.

Utöver detta måste även banken göra en individuell kalkyl för att se så din ekonomi klarar av att betala ränta på både bolånet och kontantinsatslånet. Det är värt att nämna att banker har olika metoder för att göra sina kalkyler, så det kan löna sig att prata med fler än en bank om en bank säger nej.

Vilka banker lånar ut till kontantinsatsen?

 • SBAB: Hos SBAB kan du ta ett kontantinsatslån i form av ett privatlån på 10% av bostadens pris. Det betyder att du minst måste stå för 5% av bostadens pris med egna medel.
 • Nordea: Hos Nordea kan du låna till handpenningen om du har ett godkänt bolån hos dem. Med andra ord kan du hos Nordea låna upp till 10% av bostadens pris.
 • Länsförsäkringar: Hos Länsförsäkringar kan du låna till handpenningen, det vill säga 10% av bostadens pris, med förutsättning att du betalar tillbaka lånet senast sex månader efter lånet har beviljats eller när din bostads säljs.
 • Skandia: Skandia har samma regler som Länsförsäkringar, det vill säga att du kan låna till handpenningen men du måste betala tillbaka lånet den dag då din bostad säljs.
 • Bluestep: Hos Bluestep kan du låna till handpenningen om du har ett godkänt bolån hos dem. Precis som hos Nordea kan du med andra ord låna upp till 10% av bostadens pris, så en betydande del av kontantinsatsen.
 • Danskebank: Hos Danskebank kan du låna till handpenningen, det vill säga 10% av bostadens pris, men bara om du har en bostad som ska säljas.

Låneförmedlare som hjälper dig få handpenningslån till bäst villkor:

Advisa hjälper dig att låna till handpenningen, upp till 600 000 kr och betalas tillbaka med en löptid upp till 20 år.

Enklare hjälper dig att söka handpenningslån hos mer än 30 banker. Här får du en ränta om 2,95 - 26,50 %

Sambla hjälper dig att förhandla räntan på ditt handpenningslån. Här kan du låna mellan 5 000 - 600 000 kr

Vanliga frågor och svar om kontantinsats och handpenning

Får man tillbaka sin kontantinsats?
Vad är ett topplån?
Vad händer med handpenningen om köparen drar sig ur?
Hur räknar man ut handpenning?
Vilken bank ska jag låna kontantinsatsen ifrån?
Ska jag söka om ett blanco- eller privatlån till insatsen?

Jämför kontantinsatslån hos olika banker:

Belopp 10 000 - 600 000 kr5 000 - 600 000 kr5 000 - 600 000 kr
Löptid 1 - 15 år1 - 20 år1 - 20 år
Effektiv ränta 3,25 - 32,49 %3,01 - 29,95 %2,99 - 29,34 %
Anslutna banker 404037
Till ansökan Till ansökan Till ansökan Till ansökan
Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.