Företagslån utan uc - Vad är det?

Ett företagslån utan uc-slagning innebär att ni som företag lånar pengar till ert företag utan att kreditupplysningen beställs från UC AB. I dessa fall hämtas kreditprövningen istället från Creditsafe eller Bisnode. Det här är ytterst förmånligt då en kreditprövning från andra bolag än UC inte påverkar kreditvärdigheten negativt.

Vissa långivare använder sig inte av UC alls, varken på företaget eller företrädaren, medans andra långivare tar UC på företaget men inte på företrädaren. Vad som är mest fördelaktigt och vad skillnaderna är går vi igenom här nedan.

Jämför företagslån utan uc

Visar 8 av 8 lån
 • Krea
  Maxbelopp 30 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Ja
  Ansök nu
  30 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Lendo företagslån
  Maxbelopp 5 000 000 kr
  Löptid 6 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  13 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Creddo
  Maxbelopp 10 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  28 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Kompar
  Maxbelopp 1 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  20 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Toborrow
  Maxbelopp 20 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  18 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Froda
  Maxbelopp 5 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 3 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • CapitalBox
  Maxbelopp 3 500 000 kr
  Löptid 3 mån - 4 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Qred
  Maxbelopp 2 000 000 kr
  Löptid 6 mån - 2 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  Betalningsanmärkningar accepteras

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.

Lägsta lånebelopp 10 000,00 kr
Högsta lånebelopp 30 000 000,00 kr
Kräver personlig borgen 6 långivare 75,00 % kräver personlig borgen
Kräver säkerhet 1 långivare (12,50 %) kräver säkerhet
Betalningsanmärkningar på företaget 7 långivare (87,50 %) godkänner betalningsanmärkningar på företaget
Betalningsanmärkningar på firmatecknaren 7 långivare (87,50 %) godkänner betalningsanmärkningar på firmatecknaren
Tar uc på företaget 7 långivare (87,50 %) gör en uc-kreditupplysning på företaget
Tar uc på firmatecknaren 4 långivare (50,00 %) gör en uc-kreditupplysning på firmatecknaren

Låna pengar till företaget utan uc

Att låna pengar till företaget utan en uc-upplysning är idag en enkel process. Många långivare för företagslån hämtar idag istället sina kreditupplysningar från exempelvis Bisnode eller Creditsafe. I och med att många långivare tagit klivet från UC har allt fler företag blivit intresserade av att ansöka om snabba företagslån online.

Att kunna låna pengar utan att kreditvärdigheten påverkas negativt är en stor fördel, speciellt för företrädaren/företrädarna som går i personlig borgen för lånet. Även om många företagslån är utan UC så innebär det inte alltid att UC AB inte används alls. I regel hämtas kreditupplysning på både företaget och företrädaren (personen/personerna som står på lånet) i samband med ansökan.

Ett vanligt upplägg är att kreditprövningen som görs på företaget hämtas från UC medans kreditprövningen som görs på företrädaren hämtas från ett annat bolag, vanligtvis då Bisnode eller Creditsafe. Det finns dock även de långivare som inte använder sig av UC alls, eller som faktiskt endast hämtar kreditupplysning på företaget men inte företrädaren.

Så här ansöker du och jämför företagslån utan uc

För att enklast hitta och jämföra företagslån som inte använder sig av uc så använder sig de flesta av en låneförmedlare för företagslån. Låneförmedlare som förmedlar företagslån fungerar precis som de gör för privatlån, du fyller i en låneansökan och signerar med BankID. 

Du kan också använda de topplistor vi har här på Lånen. Listorna är ihopsatta av våra experter utifrån kundomdömen och lånekostnader. VI har topplistor för lån utan uc, företagslån i allmänhet, lån till enskilda firmor, egenföretagare och mycket mer.

Så här fyller du i en låneansökan för företagslån:

Själva ansökningsformuläret fungerar i stort sett likadant vart du än vänder dig. Detta gäller vare sig dig ska söka om ett företagslån utan uc direkt hos en långivare eller om du går genom en förmedlare.

I början av ansökan får ni ange vilket lånebelopp ni önskar låna och under hur lång löptid. Sedan behöver ni ange såväl era egna, som bolagets uppgifter. Dessa uppgifter brukar vara personnummer, telefonnummer, mail, organisationsnummer och namn på den som ansöker. Därefter signerar ni er ansökan med BankID och inväntar svar från banken.

Hur vet jag då vilket företagslån som är utan uc och har bra villkor?

Till att börja med behöver du reda ut varför det inte ska göras någon uc, är det på grund av företaget eller på grund av dig som privatperson. Anledningen till att du behöver veta detta är att när du tecknar ett företagslån så görs det vanligtvis två stycken kreditupplysningar, en på ställföreträdaren och en på bolaget.  Med detta sagt så kan vi se att beroende på om det är ställföreträdaren eller bolaget som vill undvika en uc eller rentav både, så är det olika alternativ.

Skulle det exempelvis vara ställföreträdaren för lånet som vill undvika då kan Lendo vara ett bra alternativ för att söka företagslån utan uc. Hos Lendo så tas det en uc på företaget, men på ställföreträdaren så görs kreditupplysningen via Creditsafe.

Är det istället så att både ställföreträdaren och företaget vill låna utan uc så är Froda ett bra alternativ. När du tecknar ett företagslån här så behöver du och bolaget fortfarande genomgå en kreditupplysning, men då bara genom Creditsafe. Hos Froda kan du alltså helt och hållet ta ett företagslån utan att uc gör en kreditupplysning.

Krav för att ansöka om företagslån utan uc

Alla långivare har liknande ansökningskrav, där vissa krav måste finnas med enligt lag. Övriga krav som ställs är upp till varje enskild långivare att bestämma. Det kan vara allt ifrån till att betalningsanmärkningar inte får finnas till att företaget måste omsätta minst 1 MKR eller att säkerhet ska finnas i företaget.

Typiska grundkrav som återfinns hos långivare för företagslån:

 • Företaget måste vara registrerat och aktivt i Sverige
 • Företaget behöver vara ett registrerat aktiebolag, handelsbolag, kommanditbolag eller enskild firma
 • Någon form av omsättning i företaget
 • Ingen skuld hos Kronofogden

Vad innehåller en kreditupplysning?

Alla kreditupplysningsbolag hämtar ut samma information i sina kreditprövningar, oavsett vilket företag det är som ansöker om lån. De enda egentliga skillnaderna mellan de olika upplysningsbolagen är deras betygsystem för hur de avgör kreditvärdigheten hos företag och privatpersoner samt att upplysningar från andra bolag än UC inte påverkar kreditvärdigheten negativt.

Den information som framkommer i kreditupplysningen är bland annat:

 • Eventuella skulder
 • Tillgångar
 • Verksamhetens sysselsättning
 • Tidigare resultatrapporter
 • Eventuella betalningsanmärkningar

Det går aldrig dölja något när man söker företagslån, allting om företaget och dess ekonomi kommer komma fram i samband med att man ansöker om lånet.

Kreditupplysningar från Creditsafe, Bisnode och Safenode påverkar inte varken företagets eller företrädarens kreditvärdighet hos UC AB negativt.

Fördelar med företagslån utan uc

 • Snällt mot kreditvärdigheten
  Kreditupplysningar från andra bolag än uc påverkar inte företagets eller företrädarens kreditvärdighet negativt.
 • Kan öppna upp för snabbare utbetalning
  Långivare för företagslån som inte använder sig av UC AB har generellt sätt kortare utbetalningstider. Det är inte ovanligt att företagslån med upplysning från Bisnode betalas ut redan samma dag, eller som senast nästkommande bankdag.
 • Påverkar inte lånekostnaden på något sätt
  Huruvida kreditupplysningen görs av UC AB eller ej påverkar aldrig lånets kostnad. Ni som företag kan alltså ändå låna billigt även om kreditprövningen exempelvis hämtas från Bisnode.

Nackdelar med att företagslån utan uc

 • Företagslån utan uc kan vara dyrare
  Var kreditupplysningen hämtas påverkar inte kostnaden direkt. Långivare som erbjuder företagslån utan uc kan däremot ha något högre lånekostnader kontra de långivare som använder sig av uc. Detta på grund av att de har lägre grundkrav vilket de väger upp genom att ta ut en högre månadsavgift.

Inga andra nackdelar finns egentligen med att låna till företaget utan kreditprövning från Upplysningscentralen. Att ta lån utan att påverka kreditvärdigheten är alltså alltid något att sträva efter.

Frågor och svar om företagslån utan uc

Kan jag som småföretagare ta lån utan uc?
Finns det företagskrediter utan uc?
Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.