När du har köpt något på avbetalning eller ansökt om lån har det med största sannolikhet gjorts en kreditupplysning på dig. Men vad innebär det egentligen att göra en kreditupplysning? Stämmer det att det inte är bra för din kreditvärdighet om det görs kreditupplysningar på dig? Och vem är det egentligen som gör kreditupplysningar? I denna artikel kommer vi ge dig svar på dessa frågor och mycket mer.

Vad är en kreditupplysning?

Det finns ett par olika slags kreditupplysningar. 

För privatpersoner: En kreditupplysning för privatpersoner innehåller följande:

  • Dina nuvarande lån och krediter
  • Betalningsanmärkningar
  • Uppgifter om inkomst
  • Fastighetsinnehav
  • Kreditupplysningar som har tagits på dig på sistone

Många långivare använder sig av kreditupplysningsbolaget UC (Upplysningscentralen). De har varit så pass populära under så lång tid att många idag tror att UC är en myndighet, men så är inte fallet. Det finns konkurrerande kreditupplysningsbolag, vilket vi pratar mer om senare i denna artikel.

En tjänst som UC erbjuder är det de kallar Min Upplysning. Via denna tjänst kan du se exakt den information som eventuella långivare ser när de gör en upplysning på dig, utan att en UC registreras.

För företag: UC:s utbud för företag är betydligt större än för privatpersoner. Istället för att lista allt de erbjuder här kan du ta en titt på UC:s hemsida för att få en bra överblick.

Varför görs kreditupplysningar?

I Sverige måste långivare enligt lag göra en kreditupplysning i samband med att ett lån tecknas. Anledningen till att detta är lagstadgat är för att skydda privatpersoner från att skuldsätta sig över sin förmåga att betala tillbaka pengarna.

En kreditupplysning görs dock inte bara för att skydda privatpersoner utan även för att skydda långivaren. Den information som långivaren får via kreditupplysning används för att göra en riskanalys vad gäller om personen som vill teckna lån kommer kunna betala tillbaka. I sin riskanalys sammanställer långivaren bland annat om det finns betalningsanmärkningar, ärenden hos kronofogden, om det har gjorts många kreditupplysningar den senaste tiden, personens inkomst med mera för att skapa en profil över den person som vill ta lån. Bara för att din kreditvärdighet är låg innebär det inte att du inte kommer få ditt lån beviljat. Vissa långivare erbjuder lån även om du har betalningsanmärkningar. Du kan jämföra långivare som erbjuder lån trots betalningsanmärkning här.

Varför erbjuder vissa långivare kreditupplysning utan UC?

UC är det mest använda kreditupplysningsföretaget, men det finns fler. Av de vanligaste utöver UC har vi Bisnode, Creditsafe och Safenode.

Långivare kan se det som ett dåligt tecken om det har gjorts många kreditupplysningar på dig på sistone. Om du exempelvis ansökte om sms-lån för ett par månader sedan och nu vill teckna ett bolån kan banken se det som ett tecken på att du inte har en helt stabil ekonomi. Medan alla stora banker använder sig av UC är det många mindre långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag.

Anledningen till varför det har blivit populärt med snabblån utan uc är att de olika kreditupplysningsföretagen inte delar upplysnings historik med varandra. UC kan inte se hur många upplysningar som har gjorts via Bisnode och vice versa. Din kreditvärdighet påverkas med andra ord inte hos UC om du tar ett lån där kreditupplysningen har gjorts via Bisnode. Att ha god kreditvärdighet hos UC kan vara avgöra när du ska ta ett lån där UC är det enda kreditupplysningsföretaget som används.

Kan jag påverka min kreditvärdighet?

En kreditupplysning görs för att skapa underlag för din kreditvärdighet. Om du har fått avslag på en låneansökan kan det ha berott på att din kreditvärdighet var låg. Frågan är då, vad kan du göra för att förbättra din kreditvärdighet? Kortfattat handlar det om att signalera till långivarna att du har koll på din ekonomi. Om du har många skulder kan du göra detta genom att samla dina lån och krediter, betala av skulder och bli bättre på att betala fakturor i tid.

Vanliga frågor om kreditupplysningar

Är det dåligt om det görs många kreditupplysningar på mig?
Vad är skillnaden mellan en mikroupplysning och en personupplysning?
Hur kan jag undvika att det görs många kreditupplysningar på mig?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.