Företagslån för enskild firma - Lånen.se hjälper dig

Här hjälper vi dig att jämföra företagslån för enskild firma. Lär dig mer om vad som gäller när du som enskild firma behöver låna pengar, vad du skall undvika och vilka långivare som kan tänkas passa dig bäst.

Jämför företagslån till enskild firma

Visar 8 av 8 lån
 • Krea
  Maxbelopp 30 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Ja
  Ansök nu
  30 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Lendo företagslån
  Maxbelopp 5 000 000 kr
  Löptid 6 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  13 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Creddo
  Maxbelopp 10 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  28 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Kompar
  Maxbelopp 1 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  20 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Toborrow
  Maxbelopp 20 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  18 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Froda
  Maxbelopp 5 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 3 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • CapitalBox
  Maxbelopp 3 500 000 kr
  Löptid 3 mån - 4 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Qred
  Maxbelopp 2 000 000 kr
  Löptid 6 mån - 2 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  Betalningsanmärkningar accepteras

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.

Lägsta lånebelopp 10 000,00 kr
Högsta lånebelopp 30 000 000,00 kr
Kräver personlig borgen 6 långivare 75,00 % kräver personlig borgen
Kräver säkerhet 1 långivare (12,50 %) kräver säkerhet
Betalningsanmärkningar på företaget 7 långivare (87,50 %) godkänner betalningsanmärkningar på företaget
Betalningsanmärkningar på firmatecknaren 7 långivare (87,50 %) godkänner betalningsanmärkningar på firmatecknaren
Tar uc på företaget 7 långivare (87,50 %) gör en uc-kreditupplysning på företaget
Tar uc på firmatecknaren 4 långivare (50,00 %) gör en uc-kreditupplysning på firmatecknaren

Så här lånar du pengar som enskild firma

De flesta företag i Sverige är Enskilda firmor. Det är även den företagsform som många börjar med tills dess att verksamheten vuxit så pass mycket att de går över till aktiebolag. Det är därmed relativt vanligt att de med enskild firma är i uppstartsfasen eller tillväxtfasen och behöver extra kapital för att kunna växa.

Samtidigt är det extra svårt för enskilda firmor att få lån. Delvis beror det på företagens storlek men även att du som firmatecknare är personligt ansvarig för företagets ekonomi.

Exakta krav för beviljat företagslån till enskilda firmor skiljer sig åt mellan långivarna. Det som däremot alltid är ett grundkrav är att du har förmågan att sköta dina framtida betalningar, långivarna måste ha en garanti på att de får tillbaka sina pengar.

Eftersom ett företagslån för enskilda firmor tecknas i ditt namn och inte i företagets namn så behöver du ha en god privatekonomi för att kunna bli beviljad ett lån.

Följande krävs för att du skall få låna pengar till din enskilda firma:

 • En god affärsidé och en sund budget
 • God personlig återbetalningsförmåga
 • Inga skulder eller betalningsanmärkningar

Utöver ovanstående krav kan det tillkomma ett eller flera ytterligare krav beroende på din valda långivare. Det viktigaste i slutändan är dock alltid att du som ägare har god återbetalningsförmåga och att det finns en tydlig plan och budget för hur pengarna skall användas för att förbättra din verksamhet.

Personligt ansvar och betalningsskyldig

Har du en registrerad enskild firma är du personligt ansvarig för företagets ekonomi. Det innebär därmed att om lånet inte betalas tillbaka med företagets pengar så kommer du behöva använda dina privata medel för att återbetala resterande skuld.

Oavsett om kreditbolaget anger att säkerhet krävs eller inte för lånet så har du det juridiska ansvaret för det. Eftersom företagets ekonomi och din egen ekonomi juridiskt sätt är samma sak kan Kronofogden alltså begära utmätning på din egen egendom i det fall som du inte betalar tillbaka lånet.

Företagslån med säkerhet

Om banken eller kreditbolaget kräver säkerhet för ett lån till en enskild firma innebär det att du behöver pantsätta egendom så som inventarier, tomt, fastighet eller annat med ett tydligt värde. Ett alternativ är att låna med borgensman vilket därmed innebär att borgensmannen kan krävas på hela lånet om du inte klarar av att återbetala det.

Företagslån utan säkerhet….

Det finns kreditbolag som anger att de ger företagslån utan säkerhet. Det är sant utifrån att du inte behöver pantsätta något för att få lånet beviljat. Har du enskild firma innebär det däremot automatiskt att du personligen är säkerheten för lånet. Detta utifrån att din personliga ekonomi juridiskt är samma som företagets ekonomi.

Om du lånar pengar som enskild firma innebär det alltså att hela betalningskravet i förlängningen kan belasta din egen ekonomi. Det är viktigt att vara medveten om detta och en punkt som tydligt skiljer företagslån till Aktiebolag där kravet generellt bara kan ställas mot företaget.

Samma juridiska person – öppnar upp för andra alternativ

Eftersom du och företaget är samma juridiska person öppnar sig även andra lånemöjligheter om du behöver likvida medel till företaget. Du kan exempelvis höja ditt bolån för att låna till en betydligt bättre ränta än vad banken erbjuder vid företagslån. Ett annat alternativ är att teckna ett privatlån och använda pengarna inom företaget varpå man betalar tillbaka lånet successivt.

Enkelheten med lån till enskilda firmor

Nackdelen med att låna pengar till enskild firma är betalningsskyldigheten hos dig som privatperson – som nämnts ovan. Fördelen är däremot enkelheten kring administrationen. Det är mycket lätt att fylla i en låneansökan och bevis på ägare med mera behövs inte då ditt företags organisationsnummer är samma som ditt personnummer.

Dessutom får du flytta kapital mellan ditt företagskonto och ditt privatkonto hur du vill, något som inte är lagligt inom exempelvis ett aktiebolag.

Företagskredit till enskild firma

Företagskredit kan i stort likas vid ett företagslån. En kredit till företag tecknas utan säkerhet, kräver sällan säkerhet i företaget och går få utan UC. Den enda egentliga skillnaden är att en beviljad företagskredit är en "vilande" kredit tills dess att den aktivt används. Ränta betalas endast för använd kredit, vilande kredit kostar alltså inte firman något alls.

En företagskredit är alltså exakt samma sak som högkostnadskrediten kontokredit, men utan de höga räntorna och avgifterna. Företagskrediter tecknas oftast av enskilda firmor som behöver få in ett kapital men som inte vet exakt hur mycket eller när kapitalet skall användas. När behovet väl uppstår så kan man snabbt och enkelt göra ett uttag från krediten.

Flexibiliteten med en företagskredit är alltså väldigt stor och passar vid såväl små som stora oplanerade utgifter. Den enda egentliga nackdelen med att teckna en kreditlina som enskild firma är att vissa långivare tar ut en månadsavgift för att du har en kreditlina, och i sällsynta fall en uttagsavgift.

Se till att jämföra olika företagslån samt företagskrediter för att se vad som passar din firma bäst.

Vanliga frågor om företagslån till enskild firma

Kan jag teckna företagslån till enskild firma med betalningsanmärkning?
Vad krävs för beviljat företagslån till enskild firma?
Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.