Låneförmedlare hjälper dig hitta bäst ränta snabbt

Att använda låneförmedlare är det snabbaste och bästa sättet att jämföra räntor från ett stort antal banker och kreditbolag. Med en ansökan och en kreditupplysning, kan ett flertal låneerbjudanden ges varpå dessa lätt jämförs utifrån räntenivå. Tjänsten är oftast helt kostnadsfri och utan krav på att lån måste tecknas. Låneförmedlare kan användas för att söka nya lån, samlingslån och om du ska lägga om ditt lån.

Jämför 5 st. låneförmedlare

 • Advisa
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 3,06 - 29,99 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 40
  Till ansökan
  40 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  För ett annuitetslån på 600000 kr med 1 års löptid, nominell ränta 7.95 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 8.25 %. Totalt belopp att betala: 626150 kr.
 • Lendo
  • Belopp 10 000 - 600 000 kr
  • Ränta 2,95 - 29,95 %
  • Löptid 1 - 15 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 40
  Till ansökan
  40 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 5.69 %. Ett lån på 200 000 kr kostar då 1 905 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 274 411 kr. Ingen start-/aviavgift. 5.55 % nominell ränta.
 • Coop Medmera Bank
  • Belopp 15 000 - 500 000 kr
  • Ränta 3,95 - 13,95 %
  • Löptid 2 - 12 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Nej
  • Uppläggningsavgift 0 kr
  Till ansökan
  Vid 4,50 % rörlig ränta är den effektiva årsräntan 5,50 % för ett annuitetslån på 85 000 kr med 7 års återbetalningstid med tot. 84 återbetalningar, 0 kr i uppläggningsavgift och 35 kr/mån i aviavgift. Givet oförändrad ränta och aviavgift blir tot. belopp att återbetala 102 330 kr och månadskostnaden 1 229 kr. Individuell ränta 3,95 %-13,95 % (effektiv ränta 4,02 %-20,35%)
 • Sambla
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 3,06 - 29,99 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 40
  Till ansökan
  Du söker lån hos 40 olika banker helt utan uppläggningsavgift!
  40 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 150 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,4%, start-/aviavg. 0 kr ger eff. ränta 6,59%. Totalkostnad: 215 282 kr eller 1 495 kr/månad (144 avbet.). Återbet. tid 1-20 år. Eff. ränta 3,01%-29,95%.
 • Enklare
  • Belopp 5 000 - 600 000 kr
  • Ränta 2,95 - 26,50 %
  • Löptid 1 - 20 år
  • Kreditupplysning Uc
  • Betalningsanmärkningar Ja
  • Anslutna långivare 38
  Till ansökan
  38 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30%, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53%. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.

Lägsta lånebelopp 5 000,00 kr
Högsta lånebelopp 600 000,00 kr
Genomsnittligt frånränta 3,19 %
Genomsnittligt tillränta 26,08 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift 0,00 kr
Genomsnittlig administrationsavgift 12,80 kr
Direktutbetalning 0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning
Direktutbetalning dygnet runt 0 långivare (0,00 %) erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC 0 långivare (0,00 %) använder inte kreditupplysningar från UC
Betalningsanmärkningar 4 långivare {procent} accepterar betalningsanmärkningar.
Unga låntagare 4 långivare 80,00 % accepterar låntagare under 20 år

Illustration av långivarnas räntor

Här kan du se hur långivarnas räntor står sig mot varandra.

Långivare Lägsta Högsta
Advisa
3,06 %
29,99 %
Lendo
2,95 %
29,95 %
Coop Medmera Bank
3,95 %
13,95 %
Sambla
3,06 %
29,99 %
Enklare
2,95 %
26,50 %

Hur fungerar lån genom en låneförmedlare?

Du som låntagare har två alternativ för att hitta ett lån som passar dig. Antingen väljer du att på egen hand jämföra olika låneerbjudanden eller så går du via en låneförmedlare.

Fördelen med att använda dig av en förmedlare är att du inte på egen hand behöver fylla i och skicka in flera låneansökningar manuellt. Anlitar du en låneförmedlare räcker det att du skickar in en ansökan som din förmedlare sedan för vidare till de banker de har samarbetsavtal med. Vidare inhämtas det också endast en kreditupplysning istället för att varje långivare skall behöva göra en egen slagning i kreditupplysningsbolagens register.

Alla låneförmedlare måste ha tillstånd från Finansinspektionen för att få bedriva sin verksamhet. Du kan således känna dig trygg i att de låneförmedlare vi jämför här på Lånen.se lever upp till de regler och krav som finns på plats och att du ansöker om lån genom en seriös och trygg aktör.

“Låneförmedlare är namnet på företaget som utför tjänsten medans låneförmedling är namnet på tjänsten som du utförs.”

Vad är ett låneerbjudande?

Ett låneerbjudande är en offert där det framgår hur mycket banken kan ge dig i lån och till vilken ränta. När du söker lån genom en förmedlare kommer du få låneerbjudande från flera olika banker och detta erbjudande är inget som är bindande. Vanligtvis så brukar man ha 30 dagar på sig att acceptera ett erbjudande, gör man inte detta så förfaller alla erbjudande och man behöver inkomma med en ny låneansökan för att få ett lån.

Det är inte helt ovanligt att den som har en god kreditvärdighet får ett låneerbjudande från mer än 20 banker, där samtliga har godkänt det efterfrågade lånebeloppet.

När du tagit beslut om vilket lån du vill ha ingår du själva låneavtalet med långivaren, här är inte längre låneförmedlaren med i bilden. Din förmedlare agerar endast mellanhand mellan dig och bankerna, och lånar själva aldrig ut några pengar.

Varför du bör använda en låneförmedlare:

 • Bara en ansökan och en kreditupplysning behövs
  När du söker lån genom en förmedlare så kommer görs det bara en kreditupplysning. Hade du själv lämnat in en ansökan till flera banker så hade det istället gjorts flera kreditupplysningar. En låneförmedlare är alltså ett bra alternativ när du vill spara på din kreditvärdighet.
 • Få svar från upp till 40 långivare
  Med en låneförmedlare får du både hjälp att hitta och ansöka om lån hos banker och långivare som du inte kände till. Då låneförmedlare är en populär tjänst i dagens samhälle så går banker miste om många kunder, om de inte samarbetar med låneförmedlare.
 • Bästa räntan och spara pengar
  När låneförmedlaren skickar vidare din låneansökan till banken, så ser banken att du har använt dig av en förmedlare. Detta innebär att banken vet att flera av deras konkurrenter nu också har möjlighet att "vinna" dig som kund. Nu vet banken att du behöver erbjuda dig en konkurrenskraftig ränta och därmed kan du vara säker på att du får den bästa räntan.
 • Alltid gratis – inget krav på att lån måste tecknas
  Flera av de större låneförmedlarna tar inte ut någon kostnad mot dig som kund när du söker lån genom dem. Det är heller aldrig tvång på att du måste ta lånet som du söker om. Skulle du ha ångrat din ansökan eller känner att villkoren som du fått är dåliga, då kan du avstå från lånet.

Fördelar med låneförmedare

Det finns tre tydliga fördelar med att ansöka om lån via låneförmedlare istället för att skicka in låneansökan direkt till flera olika banker.

1. Det är enklare att ansöka

När du ansöker hos en låneförmedlare ser formuläret ut som en helt vanlig låneansökan. Skillnaden är att låneförmedlaren skickar vidare din ansökan till deras samarbetspartners som sedan återkommer med ett svar och erbjudande om hur mycket de kan ge dig i lån och till vilken ränta. Detta gör att du snabbt kan hitta ett lån som passar dig och uppfyller dina krav.

2. Hitta bäst ränta snabbare

För att kunna få en låg ränta är det viktigt att jämföra ett stort antal banker. Det kan nämligen skilja väldigt mycket mellan den högsta och lägsta räntan som samma person kan få. Med en låneförmedlare får du svar från flera banker och kreditbolag, där du sedan enkelt kan ställa långivarnas räntor mot varandra.

3. Bättre för din kreditvärdighet

Ytterligare en fördel är att du kan ansöka hos flera långivare samtidigt med en enda kreditupplysning.

Om du skulle ansöka hos flera långivare utan hjälp av en låneförmedlare skulle det krävas en kreditupplysning för varje ansökan, vilket i längden försämrar chanserna att få en låg ränta. Detta eftersom din kreditvärdighet påverkas negativt om du har ett stort antal förfrågningar i din uc-historik.

Kortfattat: Med bara en låneansökan genom en låneförmedlare så får du upp till 40 olika låneerbjudande. Genom att använda en låneförmedlare när du söker lån kommer alltså både spara din tid och hjälpa dig att hitta vilken bank som ger dig det bästa lånet.

Nackdelar med låneförmedlare

Det finns två nackdelar, beroende på vad för typ av lån man söker, med att vända sig till en låneförmedlare.

1. Endast erbjudanden från förmedlarens samarbetspartners

Låneförmedlare skickar endast ut din ansökan till de banker och långivare de har ett samarbete med. Om din valda förmedlare då endast samarbetar med ett fåtal aktörer gör det att du går miste om potentiella bättre låneerbjudanden. Se till att även jämföra låneförmedlare innan du gör ditt val så att du ansöker hos en som samarbetar med ett stort antal låneförmedlare som passar det du söker.

2. En kreditupplysning hämtas alltid

Oavsett vilken låneförmedlare du använder så kommer det att inhämtas en kreditupplysning på dig genom uc, bortsett från Klara lån. Låneförmedlaren Klara lån är den enda låneförmedlaren som inte tar uc, istället använder de sig av Bisnode och Creditsafe.

En kreditupplysning är något du inte kommer undan när du ska teckna ett lån, vare sig du ska ta ett privat- eller snabblån. Däremot så kan du välj vilken kreditupplysning som ska användas i samband med din låneansökan. Är du ok med att det tas en uc när du söker lån genom en låneförmedlare, då kan du använda någon av låneförmedlarna i listan ovan. Vill du istället låna utan uc, då så ska du använda Klara lån.

Hur ansöker jag hos en låneförmedlare?

 1. Välj låneförmedlare i listan ovan. De vi rekommenderar ligger högst upp i listan är några av Sveriges största låneförmedlare. Har du en betalningsanmärkning eller inte vill att en uc-förfrågan skall göras? Kolla efter symbolerna som anger detta.
 2. Klicka på ”Till Ansökan”. Du kommer nu till låneförmedlarens webbplats där ansökan fylls i.
 3. Kreditupplysning. En kreditupplysning genomförs av förmedlaren. Alla låneförmedlare använder sig idag av UC AB. Trots att ansökan går ut till flera banker behöver endast en kreditupplysning göras.
 4. Få låneerbjudanden. Inom 24 timmar (på bankdagar) har bankerna gett svar på din låneansökan. Alla banker får möjlighet att svara på din ansökan men alla gör inte det, vilket beror både på lånets storlek och amorteringstid samt dina ekonomiska förutsättningar.
 5. Välj lån och få pengarna. När låneförslagen kommit in är det enkelt att jämföra de olika alternativen och därefter teckna lånet med bäst villkor.

Låneförmedlarna i Sverige med bäst jämförelse

Här kan du se vilka låneförmedlare som erbjuder den bästa låneförmedlingstjänsten i juni 2023

 1. Advisa | Betyg: 4,8 av 5 | Enligt 3 857 omdömen på Trustpilot
 2. Sambla | Betyg: 4,8 av 5 | Enligt 21 048 mdömen på Trustpilot
 3. Enklare | Betyg: 4,7 av 5 | Enligt 5 991 omdömen på Trustpilot
 4. Zmarta | Betyg: 4,7 av 5 | Enligt 19 618 omdömen på Trustpilot
 5. Lendo | Betyg: 4,6 av 5 | Enligt 2 481 omdömen på Trustpilot

Vilken är den bästa låneförmedlaren?

Med ett stort antal låneförmedlare i Sverige kan det upplevas svårt att välja rätt. Det är även stor skillnad på de bättre och sämre låneförmedlarna. Vilken som är bäst beror främst på din ekonomiska situation, lånebelopp och hur du vill använda ditt lån.

Bästa låneförmedlaren för privatlån

De bästa låneförmedlarna för privatlån under juni månad är Advisa och Sambla. Hos båda dessa förmedlare söker du snabbt och enkelt om lån upp till 600 000 kr med BankID. Privatlån du tecknar hos Advisa och Sambla kan användas till vad du vill, då deras lån är utan säkerhet. Båda förmedlarna samarbetar dessutom med 40 olika banker, vilket gör dem till de största förmedlarna och kan därmed hitta vilket privatlån som ger dig lägst ränta.

Bäst låneförmedlare för dig med betalningsanmärkning

Advisa är den bästa låneförmedlaren för dig som har en eller flera betalningsanmärkningar. Genom Advsisas låneförmedling kommer du exempelvis kunna få ett låneerbjudande av både Ferratum och Brixo, som är två långivare där det inte tas någon uc och betalningsanmärkningar godtas.

En eller flera betalningsanmärkningar kan leda till högre ränta. Detta är ett resultat av att långivarna tar ut en högre ränta för att väga upp för den ökade risken de anser sig ta i och med att de beviljar lån till en person med betalningsanmärkning.

Bäst låneförmedlare för bolån

Om du letar efter en låneförmedlare som jämför bolån så ska du använda Zmarta. Via Zmarta jämförelsetjänst inom bolån så kommer du få hjälp att söka bolån hos hela 14 olika banker. Några av bankerna som de samarbetar med är SBAB, ICA Banken, Swedbank och Danske bank.

Bäst låneförmedlare utan uc

Klara lån är den enda och därmed också den bästa låneförmedlaren som inte tar någon uc. Här kan du hitta och jämföra billiga smålån upp till upp till 30 000 kr.

Förutom att Klara lån inte tar någon uc , så är de dessutom ett bra val av låneförmedlare för dig som har en låg kreditvärdighet. Oavsett om din kreditvärdighet är låg på grund av låg inkomst, att du är arbetslös, högt belånad eller av någon annan anledning har låg kreditscore, så har du störst chans att låna här. Jämfört med alla andra låneförmedlare som samarbetar med stora etablerade banker, så har Klara lån gjort tvärtom. Istället så har dem istället riktat in sig på mindre nischade långivare som ställer låga krav.

Med hjälp av Klara lån kan även du med låg kreditvärdighet få hjälp att hitta det bästa lånet, utifrån dina förutsättningar.

Bästa låneförmedlaren för snabblån

Den bästa låneförmedlaren som erbjuder snabblån är Klara lån. Även om låneförmedlarna Sambla och Advisa samarbetar med långivare som erbjuder snabblån, så är Klara lån den låneförmedlare som samarbetar med flest banker som kan ge dig ett snabblån. I skrivande stund samarbetar Klara lån med 10 olika kreditgivare som alla erbjuder snabblån, sms lån och kontokrediter upp till 50 000 kronor.

Även om Klara lån är en förmedlare som inte använder uc, så finns det en tvist. De lån som det förmedlar och är utan uc, är bara upp till 30 000 kr kr. Ansöker du om ett större belopp än så, då tas det en uc.

Bäst låneförmedlare med snabbt svar och snabb utbetalning

Alla låneförmedlare i vår lista ovan kommer ge dig ett svar på din ansökan inom 30 sekunder. Detta gäller oavsett om du ansöker med eller utan BankID. Vill du däremot ha lånet utbetalt direkt då måste du ha tillgång till BankID, annars kommer låneförmedlaren skicka ut ett avtal på post som du behöver signera och skicka tillbaka.

Vad gäller direktbetalning så behöver du välja en låneförmedlare som samarbetar med en bank som erbjuder denna tjänst för att kunna få tillgång till pengarna direkt. Nedan har vi därför tagit fram en lista på tre låneförmedlare du kan använda om du behöver pengarna direkt:

 1. Klara lån - Samarbetar med 4 olika långivare som erbjuder snabblån som betalas ut direkt efter låneansökan.
 2. Sambla - Samarbetar med 3 olika banker som erbjuder direktbetalning dygnet runt, alla dagar i veckan.
 3. Advisa - Samarbetar med 3 banker och kreditgivare där lånet kan betalas ut direkt efter din låneansökan.

Billigare lån när du använder en låneförmedlare

Tack vare samarbetet som låneförmedlare har så får du en unik möjlighet att pressa bankerna, som annars inte hade varit möjlig om du hade ansökt om lånet på egen hand. Även om de flesta lånen som tecknas hos en låneförmedlare är privatlån, så kan vissa förmedlare även hjälpa dig att hitta bolån. Nedan går vi igenom några olika låneformer som du kan teckna hos låneförmedlare och vad du bör tänka på när du ska ta ett lån.

Nytt privatlån eller bolån

När du söker lån genom en låneförmedlare så är det flera av deras samarbetspartner som kommer ge dig ett erbjudande direkt. Om du har möjligheten att vänta med att teckna lånet så bör du göra detta tills alla banker har skickat sitt erbjudande, vilket inte brukar ta mer än 24 timmar. Det är först när alla banker har återkommit med ett svar som du faktiskt kan jämföra och se vilken bank som ger dig det bästa erbjudandet.

Samlingslån

Statistik från Lendo visar att 51 % av de lån som tecknas via deras tjänst är så kallade samlingslån. Denna typ av lån används för att lösa dyra smålån och krediter, vilket därmed skapar en bättre lånesituation. Målet med samlingslån är alltså att få ner räntan och månadskostnaden. Lånen med den lägsta räntan och högst lånebelopp kommer du att finna genom en låneförmedlare.

Omförhandling av nuvarande lån

Ta för vana att omförhandla ditt lån en gång per år, oavsett om det är ett privatlån eller bolån. Att förhandla om ditt/ dina lån är en möjlighet för dig att pressa ned räntan och få bättre villkor. Enklaste sättet att omförhandla räntan är att först kontrollera vilken räntesats du har idag på lånet för att sedan skicka in en ny låneansökan till en låneförmedlare. Har du vid detta skede fått en bättre kreditvärdighet när sedan det nuvarande lånet tecknades, då kommer du med störst sannolikhet att bli erbjuden en bättre ränta nu.

Använd en medsökande

Att jämföra lån är en stor del i att hitta lägst ränta. Utöver det finns det dock fler saker man kan göra för att försöka få räntan ännu lägre, varav en av dem är att söka lån med en medsökande. Med en medsökande på lånet så kommer ni vara två stycken som står som betalningsskyldiga på lånet. Detta innebär om du inte kan eller betalar av lånet, så kommer din medsökande behöva betala hela lånet själv och vice versa.

Fördelen med att ta lån med en medsökande är att er totala ekonomi tas i beaktning och långivarna känner sig tryggare då ni är två på avtalet, vilket kan leda till att ni får en riktigt låg ränta på ert lån.

Hur tjänar låneförmedlare pengar?

Då låneförmedlarna själva inte ger ut lån så kan de inte tjäna pengar på räntan som du betalar på ditt lån. Hur låneförmedlare istället tjänar pengar är genom provision. När en låneförmedlare jämför din låneansökan och sedan skickar vidare dig till banken och om du tecknar ett lån hos banken, då får låneförmedlaren en provision. Genom provisionen som banken betalar ut är hur förmedlare tjänar pengar.

Även om banken får betala en viss summa till förmedlaren för att de har skickat dig som kund till dem, så är dem oftast villiga att göra detta. Vilket har att göra med att räntan och andra avgifter som du betalar till banken oftast är mer än den provision som de har gett till förmedlaren.

Då banken får en kund, låneförmedlaren får en provision av banken och du får låg ränta på ditt lån, så är detta en win-win situation för alla inblandade parter.

Frågor och svar

Kan jag ansöka hos två låneförmedlare samtidigt?
Kostar låneförmedling något?
Får jag samma ränta som om jag ansökt direkt till banken?
Vilken låneförmedlare är bäst?
Vad är fördelarna med jämförelsen?
Finns det låneförmedlare som jämför P2P-plattformar?
Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.