Vi på Lånen.se skickade ut en undersökning till våra besökare med syftet att ta reda på hur pålitliga låneförmedlare på den svenska marknaden anses vara år 2024. I undersökningen fick våra besökare besvara huruvida låneförmedlarna i fråga upplevdes som pålitliga eller ej. Totalt efterfrågades svar om åtta utvalda låneförmedlare.
Låneförmedlarna valdes ut på måfå och helt opartiskt av oss som jobbar på Lånen.se.
De inledande frågorna i undersökningen ämnade ta reda på deltagarnas kön samt ålder för bättre förstå vilka personer som valde att delta i undersökningen.
Den genomsnittliga åldern på deltagarna var 47 år.
Nedan presenterar vi de resultat som framkom i undersökningen. Vi på Lånen.se lägger inget värde i låneförmedlarnas slutgiltiga betyg och är inte heller något som kommer påverka hur vi rangordnar förmedlare här på sajten.
Den största punkten i undersökningen var det "pålitlighetsbetyg" deltagarna fick tilldela varje låneförmedlare. Ju högre betyg en förmedlare har desto mer pålitliga anses de vara.
Den betygsskala som användes såg ut som följande:
Alla röster på alternativet "Vet ej" har uteslutits ur diagrammet för att ge förmedlarna ett mer rättvist pålitlighetsbetyg.
Lendo och Advisa är de enda två låneförmedlare som når ett genomsnittligt betyg om 2,9 medans Sambla ligger på en klar tredje plats med 2,8. Totalt var det endast 5 av 8 förmedlare som hade ett snittbetyg på över 2,5.
Lägst pålitlighetsbetyg fick Axo Finans som landade på ett genomsnittligt betyg om 2,2.
Varumärken som just Lendo, Advisa och Sambla syns och hörs mycket både på tv och radio men även online. Det går att anta att deras marknadsföring och igenkänningsfaktorn hos dessa varumärken också gör att privatpersoner upplever att dessa känns som mer pålitliga.
De förmedlare som får ett lägre snittbetyg är också de som syns mindre i media och som för många kanske är helt okända. Detta medför per automatik en längre känsla av pålitlighet samt att de kanske inte ens har använt dessa förmedlares tjänster.
Ett tydligt mönster hos de låneförmedlare som fick ett lågt pålitlighetsbetyg i undersökningen är att många deltagare svarade "Vet ej" på huruvida de anses som pålitliga eller inte vilket resulterar i ett betyg om 0.
Freedom Finance: 47% av deltagarna svarade "Vet ej" på huruvida Freedom Finance anses vara pålitliga eller ej.
Axo Finans: 41% av deltagarna svarade "Vet ej" på huruvida Axo Finans anses vara pålitliga eller ej.
Anledningen bakom varför deltagarna i undersökningen inte kunde ange huruvida förmedlarna i fråga anses vara pålitliga eller ej får antas vara att de inte nyttjat förmedlarens tjänster.
Om detta är till följd av att ett behov aldrig uppstått eller förmedlarna helt enkelt inte lyckats marknadsföra sina tjänster tillräckligt är svårt att spekulera i. Det är dock värt att påpeka att såväl Freedom Finance som Axo Finans varit verksamma i såväl Sverige som andra nordiska länder i många år.
Att dra någon slutsats kring den data som framkommit är svårt. I mångt och mycket visar den den data som vi fått fram på liknande mönster som när vi undersökte hur pålitliga långivare anses vara 2023.
I den undersökning vi gjorde år 2023 så var det tydligt att de långivare som syns mest i media i stort också var de som ansågs vara mest pålitliga. Även så är fallet nu under 2024 när vi kollade närmare på hur pålitliga låneförmedlare anses vara.
Exakt varför vissa förmedlare anses som pålitliga- eller mycket pålitliga medans andra anses vara mindre pålitliga är svårt för oss att avgöra men kan tänkas bero på:
Läs om hur vi behandlar och skyddar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy. Genom att skicka in din kommentar godkänner du denna hantering. Om din kommentar framstår som stötande eller av något skäl olämplig kan publicering underlåtas.