Låna när du är utomlands

När du är utomlands kan du låna pengar från svenska långivare och banker på ungefär samma sätt som när du befinner dig i Sverige. Så länge du fortfarande är folkbokförd i Sverige, det vill säga så länge du endast är utomlands på en resa och inte har bosatt dig utomlands, så kan du låna pengar på precis samma sätt som om du var i Sverige.

Låna pengar som privatperson utomlands 

Som privatperson kan du låna pengar utomlands utan problem. Du kan teckna allt från bolån och privatlån till sms-lån, p2p-lån och kreditkort utan problem. Det viktiga är att du inte har bosatt dig utomlands och sagt upp ditt boende i Sverige. Det banken kräver är nämligen att du, utöver att kunna klara av att betala tillbaka lånet, är svensk medborgare och att du är bosatt i Sverige.

Bästa lånen du kan få när du befinner dig utomlands:

Kan jag med en betalningsanmärkning låna pengar utomlands? 

Om du har en betalningsanmärkning försvåras processen att låna pengar från utlandet, men det är inte omöjligt. Att teckna ett bolån eller ett privatlån blir svårt med betalningsanmärkning, men även det kan gå om du ansöker om lånet tillsammans med någon utan betalningsanmärkningar. 

Det finns dock lån du kan teckna utomlands trots att du har betalningsanmärkning, utan att ha en medsökande. Sms-lån, snabblån och akutlån går i regel att teckna trots betalningsanmärkning, och dessa lån kan ofta betalas ut samma dag som de godkänns, vilket innebär att det kan vara en bra lösning om du behöver låna pengar när du är på en resa utomlands.

Hur stort lån kan jag få utomlands?

Hur stort lån du kan få när du befinner dig i utlandet beror på ett flertal faktorer:

  • Inkomst

Din inkomst är en avgörande faktor för hur mycket pengar du kan låna. Långivaren måste veta att du kommer att kunna betala tillbaka lånet, och en persons inkomst är en bra indikator på deras förmåga att göra det.

  • Kredithistoria

Din kredithistoria, inklusive kreditbetyg, spelar också en viktig roll i hur mycket pengar du kan låna. Långivarna tittar på din kredithistorik för att avgöra hur pålitlig du är när det gäller att betala tillbaka skulder.

  • Befintliga skulder

Om du redan har stora skulder kan det påverka hur mycket du kan låna utomlands. Långivare kan vara mindre villiga att låna ut pengar till någon som redan har stora skulder, eftersom det ökar risken för att de inte kommer att kunna betala tillbaka lånet.

  • Säkerhet

I vissa fall kan en långivare kräva en säkerhet för att låna ut pengar. En säkerhet är en värdefull tillgång som kan tas i beslag om låntagaren inte kan betala tillbaka lånet. Exempel på det kan vara en bil eller en bostad. Om en person har värdefulla saker kan han eller hon ange dessa föremål som säkerhet, och kan på så sätt få låna mer pengar.

Tänk dock på att vissa typer av lån inte är vanliga att teckna utomlands. Exempelvis kommer du inte kunna teckna ett billån med bilen som säkerhet och förvänta dig att kunna köpa bilen i ett annat land. Om du vill importera en bil finns det andra alternativ.

När du är i utlandet och behöver pengar snabbt 

Om du behöver ta ett lån utomlands och det är viktigt att du tillgång till pengarna snabbt finns det ett par alternativ. Vanliga banklån har ofta flera dagars behandlingstid, om du är i akut behov av pengar är dessa oftast inte ditt bästa val. 

De lån som har snabbast behandlingstid är snabblån och akutlån. Detta är låneformer där långivarna har valt att fokusera på snabb behandling och snabba utbetalningar. I bästa fall kan du ha pengarna på ditt konto bara ett par minuter efter att lånet blivit beviljat. Det som krävs då är att du har ett konto hos en av de banker långivaren samarbetar med, och att de erbjuder direktutbetalningar.

Vanliga frågor och svar när du ska låna pengar utomlands

Kan jag som svensk låna i Danmark?
Är det möjligt att låna pengar i Spanien?
Kan man låna pengar från utlandet?
Hur mycket kan man låna utomlands?
Är det svårt att låna från utlandet?
Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.