Bolån utan fast anställning

Att äga sitt eget hem är en dröm många av oss strävar efter att uppnå. Det är en milstolpe som symboliserar stabilitet och att livet i rätt riktning. För många kan dock vägen till att få ett bolån vara besvärlig, särskilt om man inte har en fast anställning. På denna sida kommer vi se över möjligheten att få bolån utan fast anställning. Vi kommer att titta på olika scenarion, om hur det går till att ansöka om bolån med provanställning, utan någon form av inkomst, med a-kassa och hur det fungerar när man är arbetslös – kort sagt kommer vi gå igenom allt du behöver veta om att ta bolån utan fast anställning.

Bolån med provanställning: Vad du behöver veta

Provanställning är en anställningsform där arbetsgivaren och den anställde har en överenskommelse om att anställningen är temporär och under en viss period. Det är inte ovanligt att man är provanställd när man funderar på att köpa sitt första hem, helt enkelt eftersom detta är en vanlig anställningsform för många unga. Kan man verkligen få ett bolån som provanställd? Svaret är ja, det är möjligt, men det finns några viktiga faktorer att tänka på.

 1. Du behöver ha god kredithistorik (helst inga skulder förutom CSN).
 2. Det hjälper om du ansöker tillsammans med någon (medlåntagare).
 3. Du kanske får en lägre lånesumma än om anställningen var fast.
 4. Du kan få högre bolåneränta.
 5. Det kan hjälpa att vänta tills du deklarerat din inkomst.
 6. Prata med din arbetsgivare för att se hur planen för din tjänst ser ut.

Bolån utan fast anställning - Så får du det?

När du ansöker om ett bolån med provanställning kommer banken att titta på din anställningshistorik. En provanställning varar som längst i sex månader, så om din arbetsgivare vill att du ska fortsätta jobba hos dem behöver din anställningsform göras om. Det finns inget som säger att du måste ha varit anställd en viss tid för att kvalificera dig för ett bolån – det beror helt enkelt på från fall till fall. Din anställningshistorik är dock en viktig faktor som banken använder för att bedöma din kreditvärdighet. Ju längre tid du har varit anställd, desto bättre.

Med allt ovan sagt är det långt ifrån alla som är tillsvidareanställda som har en god och stabil inkomst. Om du kan påvisa att du haft god inkomst inte bara det senaste året, utan även under en tid tillbaka ökar dina chanser att banken beviljar din ansökan.

Så ökar du dina chanser att få bolån utan fast anställning

Tänk på att banken ser varje beviljat lån som en risk. Hur stor är risken för banken att låna ut pengar till dig? Om du på något sätt kan reducera risken för att banken inte ska få tillbaka sina pengar ökar det dina chanser att få ett beviljat lån. Här är några tips som kan vara till hjälp:

Dokumentera din lön och inkomst

Banken kommer att titta på din deklaration och lönespecifikationer för att bedöma din inkomstnivå. Det kan vara till din fördel att även ta med information från tidigare år som visar en stabil inkomsthistorik. Detta kan styrka ditt case och öka din trovärdighet som låntagare.

Skapa en sund ekonomisk plan

Visa banken att du har en tydlig och väl genomtänkt plan för att hantera ditt bolån, inklusive hur du tänker betala av det utan en fast anställning. Om du har sparade pengar är det positivt, då banken gärna ser att du har en buffert som kan hjälpa till att betala av lånet i ett par månader, om du skulle tjäna mindre än vanligt.

Ansök tillsammans med någon med fast anställning

Om du har en partner, familjemedlem eller nära vän som har en stabil inkomst och är villig att stå som medlåntagare, ökar det dina chanser att få ett bolån. Banken kommer då att ta räkna in medlåntagarens inkomst och kreditvärdighet när de bedömer din bolåneansökan.

Förbättra din kredithistorik

En god kredithistorik är avgörande för att få ett bolån. Se till att du inte har några betalningsanmärkningar eller annat som sätter käppar i hjulen för din ansökan.

Hur stor behöver min lön vara för att få ta bolån?

Banken ser din inkomst som avgörande för om du har möjlighet att betala av ditt lån. Din inkomst måste vara tillräckligt hög för att täcka kostnaderna för lånet, inklusive ränta, amortering, eventuella räntehöjningar, samtidigt som du har pengar kvar att leva på (kallas ofta en KALP-kalkyl). Det exakta beloppet varierar från bank till bank och förändras om ni har barn, CSN-lån, privatleasar en bil eller har andra skulder.

Hur stort bolån kan jag få?

För bolån brukar man säga att du brukar kunna få ett bolån på cirka fem till sex gånger din årsinkomst. Om ni är två i hushållet och ni tillsammans tjänar 600 000 kr om året kan ni med andra ord räkna med att kunna låna cirka 3 000 000 kr, förutsatt att er kredithistorik är god.

Vad tittar banken på vid en bolåneansökan?

Banken utför en noggrann granskning av din ekonomiska situation när du ansöker om ett bolån. Här är några viktiga faktorer som de tar hänsyn till:

 • Inkomst

Banken vill se att du har en stabil och tillräckligt hög inkomst för att klara av lånet. De kommer att titta på dina senaste lönespecifikationer och din deklaration för att bedöma din inkomstnivå. Tänk på att banken inte räknar med att du eventuellt får en högre lön om några månader.

 • Anställningsform

Stabilitet är en nyckelfaktor för banken. De föredrar fast anställning eftersom det ger en känsla av trygghet. Om du är i en provanställning eller har en osäker anställningsform kan det vara svårare att få ett bolån. Givetvis kan man även bli av med jobbet om man har en fast anställning, men banken ser det fortfarande som mer stabilt. 

 • Skulder och utgifter

Banken ser över dina nuvarande skulder och utgifter för att bedöma din förmåga att hantera ett bolån. Om du redan nu har höga skulder eller utgifter kan det påverka din kreditvärdighet negativt. Vissa skulder är mindre farliga än andra – CSN-skulder och billån är exempel på skulder med låg ränta som banken ser som normalt att många har. Värre är det om du har flera skulder med hög ränta som varje månad dränerar din ekonomi.

 • Kreditbetyg

Ditt kreditbetyg är en viktig faktor som påverkar din förmåga att få ett bolån. Ett bra kreditbetyg ökar dina chanser att bli godkänd medan ett dåligt kreditbetyg kan göra det svårare att få lån. Detta är sant för alla typer av lån, men just för bolån är det extra viktigt att ditt kreditbetyg är så bra som det kan vara.

 • Livssituation

Utöver ovanstående tittar även banken på er privatekonomi. Det är stor skillnad på hur mycket pengar ett hem med en enskild person behöver jämfört med en familj bestående av två vuxna och tre barn.

Vilken typ av anställning behöver man?

Som nämnts tidigare föredrar banken att du har en en fast anställning. Detta beror på att fast anställning ger en hög grad av stabilitet och visar att du har en långsiktig ekonomisk plan.

Vissa banker är mer vänligt inställda än andra när det kommer till bolån utan fast anställning, så ta gärna en titt på listan ovan för att få en överblick. Det är absolut inte så att du måste ha fast anställning för att få bolån – det gäller bara att du kan presentera din ekonomi som stabil, trots bristen på fast anställning.

Kan man få bolån om man är arbetslös?

Värre än att ha andra typer av anställning är det givetvis om du inte har någon form av anställning. Att ansöka om ett bolån utan anställning på egen hand kan vara mycket svårt och i de flesta fall omöjligt. Banken ser din inkomst som den primära faktorn som avgör om du är kvalificerad för ett bolån, och utan någon form av inkomst finns det ingen möjlighet att täcka lånekostnaderna. 

Det går att tänka sig undantag till denna regel, exempelvis om du har stora summor sparade, är väldigt kvalificerad för ditt yrke eller snart kommer börja ett nytt jobb med stark säkerhet. Banken kommer dock uppskatta om du i så fall väntar ett tag innan du ansöker om ditt bolån.

Ifall du är arbetslös och inte befinner dig i en situation som de scenarier vi beskrev ovan är det antagligen bäst att du ansöker tillsammans med någon med god ekonomi. Ifall ni har unga barn är det inte ovanligt att en partner är hemma med barnen under en längre period och därmed står som arbetslös – berätta i så fall detta för banken och prata om era planer efter att barnen blivit större. De kan då räkna ut hur mycket ni kan låna när båda jobbar som vanligt igen.

Kan man ta bolån utan inkomst?

Att försöka få ett bolån helt utan någon form av inkomst är en extremt utmanande situation. Banken kommer att bedöma din ansökan utifrån din förmåga att betala av lånet, och utan inkomst finns det ingen sådan förmåga. I de allra flesta fall kommer banken att avvisa en ansökan om bolån som inte stöds av en inkomst.

Kan man få bolån med a-kassa?

Det är lite olika vad som gäller för a-kassa beroende på vilken bank du ansöker hos. Hos SBAB kan du exempelvis inte ansöka om bolån endast baserat på din a-kassa, men din a-kassa kan tas med i kalkylen om du ansöker tillsammans med någon annan. Bluestep å andra sidan kan bevilja bolån til dig som enbart har a-kassa som din enda inkomstform.

Hur funkar det med bolån om man är provanställd?

Att ansöka om ett bolån med provanställning är inte enkelt, men det kan gå. För att öka dina chanser att få ett bolån som provanställd kan det aldrig skada att kolla med din arbetsgivare för att se om de är öppna inför att omvandla din provanställning till en fast anställning i framtiden. Hur ser helt enkelt företagets planer ut för din tjänst? Detta kan ge banken ett ökat förtroende för din ekonomiska situation, och ifall du inte är i akut behov av bolån just nu kan du i så fall vänta tills du har din fasta anställning.

Vanliga frågor om bolån utan fast anställning

Kan man få bolån utan fast anställning?
Vilken bank är det lättast att få bolån utan fast anställning?
Hur lång tid tar det för banken att godkänna bolån?
Kan man få bolån med visstidsanställning?
Kan man få bolån som gig-arbetare/frilansare?
Får jag högre ränta på mitt bolån om jag inte har fast anställning?
Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.