Jämför lån till aktiebolag

Behovet av att låna pengar som aktiebolag kan uppstå när som helst. Det kan vara för att en investeringsmöjlighet helt plötsligt dykt upp eller att man akut behöver köpa in lager. Oavsett anledning till att just ert aktiebolag behöver ta lån så kan vi hjälpa er hitta rätt långivare utefter era förutsättningar.

Komplett lista över alla företagslån till aktiebolag

Visar 8 av 8 lån
 • Krea
  Maxbelopp 30 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Ja
  Ansök nu
  30 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Lendo företagslån
  Maxbelopp 5 000 000 kr
  Löptid 6 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  13 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Creddo
  Maxbelopp 10 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  28 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Kompar
  Maxbelopp 1 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  20 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Toborrow
  Maxbelopp 20 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 5 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  18 anslutna långivare
  Endast 1 UC
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Froda
  Maxbelopp 5 000 000 kr
  Löptid 3 mån - 3 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • CapitalBox
  Maxbelopp 3 500 000 kr
  Löptid 3 mån - 4 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  Betalningsanmärkningar accepteras
 • Qred
  Maxbelopp 2 000 000 kr
  Löptid 6 mån - 2 år
  Utan säkerhet i företaget: Nej
  Ansök nu
  Betalningsanmärkningar accepteras

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.

Lägsta lånebelopp 10 000,00 kr
Högsta lånebelopp 30 000 000,00 kr
Kräver personlig borgen 6 långivare 75,00 % kräver personlig borgen
Kräver säkerhet 1 långivare (12,50 %) kräver säkerhet
Betalningsanmärkningar på företaget 7 långivare (87,50 %) godkänner betalningsanmärkningar på företaget
Betalningsanmärkningar på firmatecknaren 7 långivare (87,50 %) godkänner betalningsanmärkningar på firmatecknaren
Tar uc på företaget 7 långivare (87,50 %) gör en uc-kreditupplysning på företaget
Tar uc på firmatecknaren 4 långivare (50,00 %) gör en uc-kreditupplysning på firmatecknaren

Företagslån för aktiebolag

Många aktiebolag behöver någon gång under sina verksamma år låna pengar. Anledningarna kan vara många och varierade, men i slutändan landar det i att aktiebolaget behöver tillgång till likvida medel. Det är vanligt att aktiebolag tar lån för att växa, antingen genom att anställa mer personal, flytta till ett större kontor eller för att investera för framtiden. Företagslån till aktiebolag kan självfallet även tecknas då bolaget går igenom en ekonomiskt tuff period.

Ett företagslån som tecknas av ett aktiebolag gör att ägaren inte har ett personligt ansvar för lånet, allt ansvar hamnar då istället på själva bolaget. Som ägare av bolaget behöver man alltså inte känna stress över att man själv blir ansvarig för lånet.

Men, även om företagslån till aktiebolag blir bolagets ansvar, så gäller det att dessa lån tecknas under rätt förutsättningar och vid rätt tillfälle. Att låna pengar kostar pengar, oavsett hur mycket eller lite pengar som lånas. Det finns flertalet saker som man bör ha i åtanke innan låneavtalet signeras. Allt detta och mer kommer vi här på Lånen.se gå igenom här nedan så att ni som aktiebolag skall få bästa möjliga förutsättningar för ett lyckat företagslån.

Vad krävs för beviljat företagslån till aktiebolag?

Vid ansökan om företagslån, oavsett vald långivare, så kommer det göras en individuell bedömning utöver den eller de kreditupplysningar som hämtas in. Bolagets återbetalningsförmåga är alltid det som väger tyngst och som har en avgörande roll i huruvida lånet beviljas eller ej. Självfallet spelar även andra aspekter in så som kreditvärdighet och eventuella betalningsanmärkningar.

Ju äldre företaget är desto lättare blir det i regel att låna pengar. Som etablerat företag kan man genom bokslut visa för långivaren hur lönsam verksamheten är och på så sätt bevisa att man kan återbetala lånet utan problem. Är man däremot ett något nyare aktiebolag som kanske saknar bokslut så behöver man istället kunna visa upp en realistisk och väl genomtänkt affärsplan samt budget. Utan en god idé för hur företaget skall tjäna pengar kan man inte heller förvänta sig godkänt lån om man är ett nyare aktiebolag.

Exakt vad som krävs för att få ta lån som aktiebolag kan variera en hel del beroende på den långivare man valt. Alla långivare sätter (till stor del) sina egna grundkrav. Dessa grundkrav måste alltid uppfyllas för att få ansöka om företagslån men genom att uppfylla dessa betyder det inte att lånet per automatik kommer beviljas.

Här nedan är ett exempel på hur en typisk kravlista kan se ut då man ansöker om företagslån till ett aktiebolag:

 • Företaget skall vara registrerat samt aktivt i Sverige
 • Företaget måste vara registrerat som ett aktiebolag
 • Lägsta omsättning på minst 50 000 kronor per månad
 • Ingen aktiv skuld hos Kronofogden

Alla företagslångivare sätter sina egna grundkrav. Jämför i listan ovan för att se var just ert aktiebolag kan tänkas ha möjligheten att få beviljat lån.

Krav på personlig borgen?

Majoriteten av långivarna i listningen ovan ställer inte krav på att det finns säkerhet i företaget. Däremot är det nästan alltid krav på att en eller flera personer går i personlig borgen för lånet. Borgensmannen kan antingen vara bolagets ägare eller annan person i bolaget. Den eller de personer som går i personlig borgen för lånet förbinder sig att betala den återstående skulden då aktiebolaget inte klarar av att betala.

Om man går i tankarna om att gå i personlig borgen för att det är vad långivaren kräver, så bör man ha tänkt igenom beslutet noga på förhand. Det gäller att man har en budget på plats där lånekostnaden får plats, annars kan personlig borgen få allvarliga ekonomiska konsekvenser för ens egna privatekonomi.

Bäst lån till aktiebolag 2024

Nedan är en sammanfattad topplista över långivare som är villiga att låna ut pengar till aktiebolag med förmånliga villkor.

 • Lendo - Förmedlar företagslån för aktiebolag upp till 3 MKR. Säkerhet i företaget krävs.
 • Krea - Företagslån för aktiebolag upp till 30 MKR. Inget krav på säkerhet i företaget.
 • Creddo - Företagslån för aktiebolag upp till 10 MKR. Säkerhet i företaget krävs.
 • Kompar - Mindre företagslån för aktiebolag upp till 1 MKR. Säkerhet i företaget krävs.
 • Toborrow - Företagslån för aktiebolag upp till 20 MKR. Säkerhet i företaget krävs.

Detta kan företagslån till aktiebolag användas till

Som aktiebolag har man stora valmöjligheter när det kommer till finansiella lösningar. Ni kan välja att teckna ett företagslån vilket är det vi täcker här i artikeln, eller så kan ni välja att teckna ett företagskonto eller belåna era fakturor.

När det gäller just företagslån så kan detta användas vid ett antal olika situationer. Företag lånar inte endast pengar när det går dåligt vilket är en vanlig missuppfattning. Många företagslån för just aktiebolag tecknas för att investera i materiella tillgångar eller för att säkra kapital om man är ett ungt aktiebolag.

Exempel på när lån till aktiebolag kan användas:

 • Marknadsföring - Med en större budget för marknadsföring ökar er synlighet vilket i sin tur ger fler kunder och en ökad omsättning.
 • Investering i materiella tillgångar - Bedriver ni ett aktiebolag där materiella tillgångar är en viktig del i er dagliga verksamhet? Då kan ett lån till aktiebolag vara lösningen på material brist, exempelvis verktyg, byggmaterial eller maskiner.
 • Renovation - Driver ni en eller flera restauranger som behöver fräschas upp men saknar kapital att bekosta renovationerna själva? Då kan ett företagslån för ert aktiebolag hjälpa till att täcka upp kostnaderna.

Fast eller rörlig ränta?

I princip alla långivare för företagslån skriver inte ut ränta speciellt tydligt för sina lån. Långivarna har istället valt att köra med fasta månadskostnader för att öka tydligheten med hur mycket företagslånet kommer att kosta aktiebolaget varje månad. Detta innebär dock inte att man inte betalar ränta för företagslån. Företagslån har ränta precis som alla andra låneformer och denna kommer vara fast eller rörlig.

Fast ränta

Med en fast ränta så är räntesatsen låst till ett specificerat belopp under en viss tid, vanligtvis ett par år. Vill man som aktiebolag betala tillbaka lånet i förtid med en bunden ränta så kommer man behöva betala ränteskillnadsersättning.

Den stora fördelen med att välja en fast ränta över en rörlig ränta är att ni som företag vet exakt vad månadskostnaden är under den perioden som ert företagslån är bundet.

Rörlig ränta

Till skillnad från bunden ränta som förblir den samma så förändrar den rörliga räntan utifrån marknadsräntan. Skulle exempelvis riksbanken höja reporäntan så kan det leda till att även räntan på ett företagslån ökar. Likaså gäller detsamma om reporäntan istället skulle sänkas. En rörlig ränta på företagslån innebär alltså en större risk, men kan också bli billigare än en bunden ränta i de lägen då marknadsräntan sjunker.

Det är dock helt omöjligt att förutspå eventuella höjningar eller sänkningar av marknadsräntan och många väljer därför att binda majoriteten av lånet och endast ha en liten del av lånet som rörligt om det tecknas då marknadsräntan är riktigt låg.

Så här mycket kan ert aktiebolag låna

Hur stort lån som beviljas till ert aktiebolag avgörs av ett antal olika faktorer. Företagets storlek och omsättning har en stor inverkan på hur mycket aktiebolaget får låna, men även eventuell säkerhet i företaget eller betalningsanmärkningar kan antingen öka eller minska det beviljade beloppet.

Genom långivarna i listan ovan kan ni som aktiebolag eller annan bolagsform så som enskild firma, låna allt ifrån några tusenlappar upp till flera miljoner kronor. Långivarna har väldigt breda beloppsspann för att kunna möta behovet hos de olika företagen som ansöker om företagslån.

Ett bra exempel på en av dessa långivare är Toborrow. De förmedlar företagslån från 17 långivare som erbjuder företagslån till aktiebolag från så lågt som 30 000 kr upp till 20 miljoner kronor. Detta är bara ett exempel på en låneförmedlare som möjliggör såväl små som stora företagslån till aktiebolag eller andra bolagsformer. Kolla närmre i vår lista och jämför var just ert aktiebolag kan tänkas hitta bäst lån med rätt lånebelopp.

Låna ut pengar till aktiebolag

Det är tillåtet att som privatperson låna ut pengar till sitt eget aktiebolag. För att få låna ut till sitt aktiebolag krävs det att bolaget har ett verkligt lånebehov samt att den ränta som sätts skall vara marknadsmässig.

Om man har en tillräckligt god privatekonomi för att låna ut pengar till sitt aktiebolag så kan det vara en förmånlig lösning för båda parter. Ränteintäkten beskattas nämligen som inkomst av kapital där du som långivare endast betalar 30 % skatt på intäkten. Som aktiebolag vet man, om personen som lånar ut pengar är en i bolagsmedlem eller pålitlig person, att man tar företagslån till en rättvis kostnad.

Lånar du ut 500 000 kr till 3 % ränta blir årsräntan 15 000 kr varav 4500 kr går till skatt. Resterande 10 500 kr behåller du lånat ut pengar till aktiebolaget.

Frågor och svar

Kan jag ta lån till nystartat aktiebolag?
Kan jag som privatperson låna ut pengar till aktiebolag?
Kan jag låna pengar från mitt eget aktiebolag?
Hur mycket får man låna i ett aktiebolag?
Får mitt aktiebolag låna ut pengar till ägarna?
Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.