Lån utan ränta - Sammanfattning

Det går att ta både snabblån och privatlån utan ränta – men enbart under kortare tid. Att långivare erbjuder detta alternativ handlar om att de vill få nya kunder som därefter kanske lånar vid ytterligare tillfällen. Hinner man inte betala tillbaka lånet inom den räntefria perioden så kommer man behöva betala ränta. Här går vi igenom exakt vad som gäller då man vill låna pengar utan ränta samt vad man bör tänka på innan man ansöker om räntefritt lån.

Jämför 2 st. räntefria lån

 • Loanstep
  • Belopp: 3 000 - 25 000 kr
  • Ränta: 15,40 - 38,40 %
  • Löptid 5 mån - 5 år
  • Kreditupplysning Creditsafe
  • Betalningsanm. Ja
  • Direktutbetalning Ja
  Till ansökan
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Utan UC
  Högkostnadskredit
  Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
  Ett lån taget 2021-09-24 med kreditbelopp på 5 500 kr till 38,4 % bunden årlig kreditränta med en återbetalningstid på fem (5) månader som återbetalas genom fem (5) avbetalningar om ca 1 792 kr, ger en effektiv ränta på totalt 1 051 %. Totalt att betala är 8 839 kr, av vilket 3 000 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift för den kreditförmedlingstjänst Savelend tillhandahåller och 60 kronor i aviavgift per avi.
 • Lumify
  • Belopp: 2 000 - 50 000 kr
  • Ränta: 39,50 %
  • Löptid 1 mån - 1 år
  • Kreditupplysning Creditsafe
  • Betalningsanm. Ja
  • Direktutbetalning Dygnet runt
  Till ansökan
  Låga kreditkrav
  Betalningsanmärkningar accepteras
  Utan UC
  Högkostnadskredit
  Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.
  En kredit på 5 000 kr till 39,5 % ränta med en återbetalningstid på sex månader (med sex återbetalningar om 929,57 kr, 1 381,57 kr, 1 344,65 kr, 1 307,74 kr, 1 270,83 kr samt 1 233,91 kr) och 685 kr i uppläggningsavgift, 685 kr i förlängningsavgift samt 360 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 125,59 %. Det totala beloppet att återbetala är 7 468,27 kr.

Statistik

För att hjälpa dig att fatta rätt beslut finns här en sammaställning av långivarnas egenskaper.

Lägsta lånebelopp 2 000,00 kr
Högsta lånebelopp 50 000,00 kr
Genomsnittligt frånränta 27,45 %
Genomsnittligt tillränta 38,95 %
Genomsnittlig uppläggningsavgift 567,50 kr
Genomsnittlig administrationsavgift 60,00 kr
Direktutbetalning 100,00 % erbjuder direktutbetalning
Direktutbetalning dygnet runt 50,00 % erbjuder direktutbetalning dygnet runt
Utan UC 100,00 % använder inte kreditupplysningar från UC
Betalningsanmärkningar 100,00 % godkänner betalningsanmärkningar
Unga låntagare 100,00 % accepterar låntagare under 20 år

Illustration av långivarnas räntor

Här kan du se hur långivarnas räntor står sig mot varandra.

Långivare Lägsta Högsta
Loanstep
15,40 %
38,40 %
Lumify
39,50 %
39,50 %

Låna pengar utan ränta

Att låna pengar utan ränta innebär att någon räntekostnad inte betalas på lånet. Samtliga lån som presenteras ovan är även utan andra kostnader. De är därmed helt kostnadsfria.

Det krävs däremot att du följer de villkor som gäller för att räntefritt lån ska få tecknas. Det brukar gälla att hela lånet återbetalas inom 14-30 dagar samt att beloppet som får lånas är relativt lågt.

”De lån som presenteras ovan är både ränte- och avgiftsfria, det vill säga att du lånar pengar gratis.”

1. Kontrollera räntefria dagar

Under varje långivare anges hur många räntefria dagar som erbjuds för deras lån. Det är viktigt att återbetalning skett inom denna tid eftersom både avgifter och ränta annars kan uppstå. Kontrollera alltid antalet dagar i förväg och se till att du kan återbetala det räntefria lånet i tid.

Kontrollera summan

Även summan är alltid begränsad på dessa lån. Summan som gäller för kostnadsfritt lån anges ovan vid respektive långivare.

2. Välj lån som passar din ekonomiska situation

Det finns både privatlån, onlinekrediter och sms lån utan ränta. Det som skiljer dem åt är både belopp och vad som krävs för att lånet ska kunna beviljas. Vill du låna trots betalningsanmärkningar eller undvika UC-kontroll? Då är sms lån eller kontokredit idag det enda alternativet. Vill man däremot låna en större summa pengar bör man ansöka om ett privatlån, även om dessa är högst ovanliga att hitta med en räntefri period.

3. Teckna lånet – få pengarna

Via långivarnas hemsidor kan ansökan enkelt fyllas i samt signeras med BankID/Mobilt BankID. Blir ansökan beviljad har du vanligtvis pengarna på kontot samma dag (sms lån) eller inom 1 - 3 dagar (privatlån).

4. Återbetala inom räntefri period

Var noga med att återbetala lånet inom den räntefria period som erbjuds. Görs inte detta kan lånet bli väldigt dyrt, sett till både ränta och avgifter.

Fördelar med räntefritt lån

Fördelen med lån utan ränta är uppenbar – det går att låna gratis. Så länge du väljer ett räntefritt lån, utan avgifter, och sedan betalar lånet innan den räntefria perioden löpt ut så lånar du utan avgift.

Välj räntefritt lån om…

Du bör enbart teckna räntefria lån om du behöver pengar under en kortare period och är helt säker på att kunna återbetala hela beloppet inom räntefria perioden.

Välj inte räntefritt lån om…

Du bör alltid undvika att låna om du inte är 100 % säker på att du kan återbetala lånet i tid.

Du bör även undvika räntefria lån i de fall där långivaren istället tar ut höga avgifter för att väga upp avsaknaden av ränta. Det finns nämligen flera lån utan ränta men där långivaren både tar ut uppläggningsavgift och aviavgift. På detta sätt kan ett räntefritt lån bli kostsamt trots avsaknaden av ränta.

Varför erbjuds det gratis lån?

Vad tjänar långivarna på att erbjuda lån utan ränta? De tjänar inte något alls så länge du betalar tillbaka i tid, förutom på eventuella avgifter.

Få fler att prova

En orsak till att långivare erbjuder räntefria lån är att de vill locka till sig nya kunder. Lånet ger inte några intäkter till långivaren (så länge det återbetalas i tid och inga avgifter finns) men kan skapa en kundrelation och en kund som sedan återkommer när nya lån behöver tecknas.

För att en del inte hinner betala

Det räcker med att ett par av de som tecknat lånet väljer att återbetala under längre tid än den räntefria perioden för att långivaren ska få in ränteintäkter. Den ränta som gäller utanför den räntefria perioden är ofta väldigt hög för att långivaren skall kunna gå plus på att erbjuda snabblån utan ränta.

Likhet med kreditkort

Ett liknande upplägg hittas hos kreditkort. Du kan teckna ett gratis kreditkort och sedan använda det utan att det kostar dig något. Så länge du betalar fakturabeloppet i tid uppstår ingen räntekostnad. Men det är inte alla som betalar hela beloppet utan väljer att istället att delbetala och då med hög ränta.

Så mycket sparar du

Det kan vara lockade att låna räntefritt – men hur mycket spar du egentligen? Följande två exempel är från ett privatlån samt ett sms-lån ränta:

Loanstep – Effektiv ränta på 1051 % (Högkostnadskredit)

Låna 5 000 kr i 14 dagar utan ränta och avgifter. Vid återbetalning på 30 dagar hade du alltså endast betalat tillbaka de 5000 kr du lånat, inte en krona mer. Upp till 5000 kr kan lånas räntefritt. För alla lån som återbetalas inom 120 dagar, oavsett storlek, rabatteras med upp till 78%.

Sms lån utan ränta

Sms lån är lån på lägre belopp och med kortare amorteringstid. Förr fanns det ett stort antal långivare som erbjöd räntefria sms lån men idag är det betydligt färre. Sms lån går många gånger ansöka om utan UC och även då man har betalningsanmärkning eller lågt kreditbetyg. Maxbeloppet för smslån ligger på runt 50 000 kr med löptider på upp till några år. Som vi dock gått igenom här ovan så är maxbeloppet du kan låna räntefritt genom ett smslån i dagsläget 5000 kr.

Att teckna sms lån utan ränta är det absolut vanligaste då man letar efter räntefritt lån. Nästan alla existerande samt nya räntefria lån som dyker upp på marknaden är just sms lån (snabblån). Just nya sms lån är där lån utan ränta återfinns då många nya långivare lockar in kunder med att vid uppstarten erbjuda exempelvis räntefritt smslån i 30 dagar.

Exempel: Loanstep

Kontokredit utan ränta

Kontokrediter skiljer sig främst mot sms lån genom att ha en mer flexibel återbetalning. Du får en kredit som du sedan kan utnyttja om och om igen. Du väljer även själv hur mycket du vill amortera varje månad. På denna punkt liknar därmed en kontokredit ett kreditkort.

Privatlån utan ränta

Det finns inga privatlån i dagsläget som är räntefria och historiskt sett har långivare för denna låneformen inte erbjudit lån utan ränta. Privatlån är inte en låneform som lämpar sig för detta upplägg då det rör sig om större lån med långa löptider. Privatlån är alltså inte en låneform för dig som förväntar sig att kunna låna pengar utan ränta.

Kreditkort utan ränta

Det absolut enklaste sättet att låna pengar utan ränta är att använda ett kreditkort. Samtliga kreditkort har en räntefri period på 40 – 60 dagar. Köp en vara en månad och betala faktura kommande månad. Till skillnad mot lån kan däremot inte kreditkort tecknas med betalningsanmärkning och det hämtas alltid UC i samband med ansökan Ett kreditkort är alltså inte ett alternativ för dig som kanske har en något svagare ekonomi eller som inte har en kreditvärdighet som klarar av ytterligare förfrågningar från UC.

Låna räntefritt utan UC

Det är möjligt att ta lån utan uc till låg ränta men även låna pengar utan ränta och UC. Lumify och Loanstep som i dagsläget är de enda långivarna som erbjuder lån utan ränta hämtar inte UC utan använder sig istället av Bisnode.

Det är fördelaktigt för dig att låna utan UC när du vill låna utan ränta eller rent generellt ansöker om lån. När kreditupplysningen inte görs av UC så påverkas inte heller din kreditvärdighet negativt.

Lån utan ränta och avgift

Det finns ett par långivare som erbjuder räntefria lån som är helt gratis. Det handlar då om mindre belopp som lånas under korta perioder. En del erbjuder enbart helt räntefritt för nya kunder medan andra har detta erbjudande löpande. Ett räntefritt lån behöver alltså inte innebära att lånet är gratis, endast att man under en period inte behöver betala ränta, avgifter kan fortfarande tillkomma.

Vill man låna pengar helt gratis är urvalet av långivare extremt litet där Loanstep i nuläget är den enda kreditgivaren som har gratis lån. För att kunna låna gratis hos Loanstep går det dock endast låna upp till 5 000 kr och hela lånet måste återbetalas inom 14 dagar.

Återbetalas lånet inte inom den avsatta löptiden om 14 dagar får man betala så väl ränta som avgifter för lånet vilket kan bli väldigt dyrt då Loanstep har långt ifrån en billig produkt.

Exempel: Ett snabblåneföretag erbjuder lån på upp till 5000 kr räntefritt. Om återbetalning sker inom 14 dagar uppkommer ingen ränta eller andra avgifter. Därmed är det helt gratis. Väljer du däremot att återbetala under längre tid uppstår hög ränta.

Lån utan ränta – men med avgift

Det förekommer ibland lån som anges vara räntefria men som samtidigt har både uppläggningsavgift och aviavgifter. De är alltså inte kostnadsfria, så se till att läsa igenom lånets villkor innan du ansöker.

”Räntefria lån med olika avgifter kan vara betydligt dyrare än lån med ränta och utan andra avgifter.”

Exempel: Ett snabblåneföretag erbjöd 1000kr räntefritt för nya kunder. Däremot uppkom en uppläggningsavgift på 350 kr samt en aviavgift på 45 kr. Du skulle därmed betalat 395 kr för lånet på 1000 kr under 30 dagar. Det är visserligen räntefritt – men knappast gratis eller ens billigt.

Låna räntefritt med betalningsanmärkning

Möjligheten till att ta lån utan ränta trots betalningsanmärkning är möjligt hos Loanstep, som är den enda långivaren för kostnadsfria lån i dagsläget. De gör en individuell bedömning och kollar på hela din ekonomi. Finns god återbetalningsförmåga och en i övrigt välskött ekonomi så kan lån beviljas. Det förutsätter dock att anmärkningen är äldre än 6 månader och att det inte finns skuld hos Kronofogden. Det är i dagsläget inte möjligt att hitta räntefria lån med aktivt skuldsaldo hos kronofogden.

Du har alltid 14 dagar ångerrätt

Samtliga lån i Sverige (ej bolån) omfattas av ångerrätten. Det innebär att du alltid har rätt att ångra ingått avtal inom denna period. Har pengarna redan betalats ut till ditt konto har långivaren rätten att få räntekostnad för tiden du haft pengarna. Däremot ska de stryka, eller återbetala, eventuell uppläggningsavgift.

Återbetalning måste i detta fall ske inom 30 dagar och ränta beräknas från den dag du fick pengarna till att de återbetalats.

Nackdelen med att ångra dessa avtal är att långivaren kan kräva att en viss tidsperiod (karenstid) ska ha gått innan du kan låna hos dem igen. Detta för att kunderna inte ska kunna missbruka ångerrätten.

Vanliga frågor och svar

Hur länge kan jag låna utan ränta?

Det vanligaste är 14 dagar eller 30 dagar. Men det varierar mellan de olika långivarna. Se tabellen högst upp där räntefria dagar presenteras i samband med varje långivare.

Från vilken dag börjar de räntefria dagarna räknas?

De börjar generellt att räknas från den dag du signerat avtalet. Är du osäker så kontakta långivaren så får du information om när pengarna måste vara återbetalda för att lånet ska förbli gratis.

Är räntefritt lån och räntefri delbetalning samma sak?

Nej, när ett lån tecknas kan du använda pengarna till vad som helst. Vid delbetalning har du köpt en vara och betalar av den med en viss summa varje månad (köpkredit).

Vad finns det för nackdelar med räntefritt lån?

Nackdelen är att du själv måste ha kontroll på när lånet ska återbetalas. De flesta av dessa lån läggs upp med amorteringsplan på ett eller flera år. Du kommer därmed inte få någon faktura efter den räntefria perioden utan måste själv genomföra en inbetalning. Glömmer du det uppkommer ränta och avgifter.

Kan jag låna pengar snabbt utan ränta?

Ja, Loanstep och Lumify, som för nuvarande är de enda långivarna som erbjuder lån utan ränta, har direktutbetalningar till flera banker.

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.