Att sätta upp en betalningsplan för flera lån

Ifall du har samlat på dig flera smålån vet du att många bäckar små bildar en stor å, och just din å består av en högre månadskostnad än vad du är bekväm med. Det finns vägar ur även den värsta av skuldfällor, och i denna artikel ska vi gå igenom hur du kan skapa en betalningsplan för att betala av samtliga av dina smålån.

Varför en betalningsplan är viktig

Att ha flera lån samtidigt kan vara utmanande. Det innebär ofta att man betalar väldigt höga räntor och många aviavgifter. Ju fler lån man har, desto svårare blir det att hålla koll på allt. En välstrukturerad betalningsplan kan hjälpa dig att få ordning på din ekonomi och minska stressen som följer med skulder. Det hjälper dig också med att faktiskt börja reducera dina lånekostnader – ifall du inte gör något åt den totala skulden kommer du fortsätta betala de höga räntorna längre än vad du behöver göra.

Förstå din situation

För att kunna skapa en bra betalningsplan måste du först se över din ekonomi. Ifall du har hamnat i en skuldfälla med flera smålån är risken stor att du har försummat din privatekonomi, och därmed förlorat kontrollen över den. Dina två första steg blir därför följande:

  • Kartlägg dina lån

Skriv ner alla dina lån. Det är viktigt att få en överblick över hur mycket du är skyldig och till vem. Kontakta gärna samtliga långivare du har lån hos för att få korrekt information.

  • Skriva ner viktig information

Samla all information om lånebelopp, räntesatser och återbetalningstid på dina aktiva lån. Detta ger dig en klar bild av din skuldsituation, och du behöver denna information för att göra upp en plan för hur du ska betala av dina lån, och vilka du ska betala av först.

Utvärdera din ekonomiska situation

Efter att ha skrivit ner all viktig information om dina lån är det dags att analysera din ekonomi. Skapa en ekonomisk översikt där du listar alla inkomster, utgifter och besparingar. Detta kommer att ge dig en siffra på hur mycket pengar du kan använda för att betala tillbaka dina lån per månad.

För att få en bättre bild över din ekonomi kan du använda en budgetplanerare. På Hallå Konsument finns det en budgetkalkyl som kan hjälpa dig att se vad du använder dina pengar till. Se bara till att du får med så mycket information som möjligt. Det är inte ovanligt att man underskattar hur mycket man spenderar varje månad, så glöm inte sådant som hur mycket som spenderas på fika, hämtmat och andra mindre utgifter.

Olika sätt att tackla avbetalningen

Det finns olika strategier för att betala av lån, vilken du använder beror på din situation och dina preferenser. Vi kommer nu förklara hur de fungerar.

Strategi 1 - Betala av de minsta lånen först för att bygga momentum

Genom att betala av de minsta lånen först kan du snabbt minska antalet skulder. Detta kan ge dig en känsla av att saker och ting går i rätt riktning och du kan känna dig motiverad att fortsätta.

Strategi 2 - Börja med lånen som har högst ränta för att minska totala räntekostnader

Genom att fokusera på lånen med högst ränta först kan du minska de totala räntekostnaderna. Denna metod är den mest ekonomiskt gynnsamma, men om dina lån med högst ränta också är dina största lån kan det kännas mindre bra att endast betala av en del av dessa lån, istället för att helt och hållet kunna stryka ett av dina mindre lån.

Skapa en realistisk betalningsplan

Det är viktigt att skapa en realistisk betalningsplan. En hållbar approach är att sätta små, mindre mål och successivt jobba mot nya mål. På detta sätt undviker du att sätta för stora mål och riskera att tappa motivationen om du inte lyckas. 

Du vill absolut inte hamna i en position där du tvingas ta nya lån, efter att precis ha betalat av ett lån. Se därför till att du är realistisk när du undvarar pengar åt att betala av dina lån. Se till att du har en buffert så att du åtminstone klarar av att ersätta ett kylskåp som slutat fungera eller en bilreparation.

Förhandla om bättre villkor

Prata med dina långivare om dina lån. Precis som att du vill kunna bli skuldfri vill dina långivare ha tillbaka de pengar de lånat ut. Du kan exempelvis försöka få lägre ränta eller längre löptid på dina lån för att de ska passa din budget bättre. Det är inte alltid det går att få bättre villkor, men det skadar absolut inte att testa.

Automatisera betalningar

Använd appar som påminner dig om dina betalningar eller sätt upp autogiro. Detta minskar risken för att du missar dina betalningar och därmed undviker betalningsanmärkningar och påminnelseavgifter. 

Värt att nämna här är att du inte bör använda olika appar för olika fakturor. Det är inte ovanligt att folk har vissa fakturor på Kivra, andra på autogiro och vissa via vanlig post. Detta ökar risken för att du missar en faktura, eller glömmer budgetera för en återkommande kostnad. Det säger sig självt att påminnelseavgifter, inkassokrav och betalningsanmärkningar är något du vill undvika när du försöker betala av dina lån.

Vill du läsa mer om om inkasso, Kronofogden och betalningsanmärkningar så kan du göra det här.

Sammanfattning

Att sätta upp en betalningsplan för flera lån kräver noggrann planering och analys av din ekonomiska situation. Med ett strategiskt och ansvarsfullt förhållningssätt kan du reducera dina lånekostnader, och över tid helt och hållet bli skuldfri. Detta är det viktigaste du kan ta med dig från den här artikeln:

  • Kartlägg och samla all information om dina lån.
  • Utvärdera din ekonomi för att se hur mycket du kan betala varje månad.
  • Välj en återbetalningsstrategi som passar dig
  • Skapa en realistisk betalningsplan med små, uppnåbara mål.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.