Skapa en lyckad budget

Oavsett om du behöver få ordning på din ekonomi eller om du sparar till insatsen för en bostad behöver du en budget som är utformad efter dina förutsättningar. I den här artikeln kommer vi visa dig hur du kan göra en budget i fem steg. Vi kommer även med oss av viktiga tips och tricks att tänka på för att det ska bli en budget som du kan följa.

Steg 1: Räkna samman alla dina räkningar

Det första steget handlar om att få en ordentlig koll på dina utgifter. Det kan vara så att du både har fakturor på papper, autogiro och digitalt. Det är viktigt att du får med precis alla dina räkningar, så samla ihop alla pappersfakturor du hittar och gå igenom din internetbank för att se vad som finns på autogiro. Gå gärna igenom dina kontohändelser på din internetbank för att hitta alla dina månatliga utgifter. 

Steg 2: Räkna ut din inkomst

Om du är fast anställd är det inte särskilt svårt att räkna ut din inkomst. Om du är timanställd eller frilansare och din månadsinkomst varierar blir det lite svårare att skapa en budget. Det du får göra då är att räkna ut ett snitt genom att räkna ut en årsinkomst och dela den summan på tolv, och sen räkna med att alltid lägga undan pengar de månader det går bättre och föra över från denna sparade summa de månader det går sämre. För att vara på säkra sidan kan det även vara en bra idé att räkna in en sjukdag i månaden som ett snitt.

Kom ihåg att du även räknar in andra typer av inkommande pengar i din inkomst. Bland annat kan det röra sig om sjukpenning, barnbidrag, bostadsbidrag och så vidare. 

Steg 3: Skapa en lista med fasta utgifter

I steg 1 samlade du ihop alla dina räkningar. Det är nu dags att räkna samman alla fasta utgifter. När någon frågar ”Hur gör man en budget?” är det just denna punkt man ofta börjar med. Vissa av dessa utgifter kan det ibland saknas räkningar för, som exempelvis pendling till och från jobb, lunch på jobbet och så vidare. Här är en lista över vanliga fasta utgifter:

  • Bolån/avgift/hyra
  • Avbetalning på bil
  • Avbetalning till kronofogden
  • Försäkring (bil/hem/djur)
  • CSN
  • Kort för kollektivtrafik
  • Bensinkostnader 
  • Förskoleavgift
  • Telefonräkning
  • Netflix/Spotify och andra streamingtjänster
  • Gym medlemskap

Gå in på din internetbank och gå igenom alla dina utgifter där från den senaste månaden. Efter att ha räknat samman allt har du en tydlig siffra över dina fasta utgifter.

Steg 4: Skapa en lista med variabla utgifter

Variabla utgifter är utgifter som varierar från månad till månad. Även om du behöver mat varje månad kan det skilja sig på flera hundra, till och med tusen kronor beroende på dina matvanor. I variabla utgifter kan det även ingå sådant som inte nödvändigtvis sker varje månad, men som man kan räkna med kommer att behöva köpas, så som nya skor och kläder till barnen, födelsedagspresenter, bio/konserter/fotbollsmatcher eller att äta ute. Här är en lista över vanliga variabla utgifter:

  • Mat/livsmedel
  • Tobak/snus/alkohol
  • Spel och lotto
  • Vinterkläder till barnen/nya kläder regelbundet om barnen är små
  • Äta ute
  • Födelsedagspresenter
  • Underhållning
  • Veterinärbesök

Den här listan varierar mycket beroende på dina vanor och din livsstil. Det viktiga är att skapa en realistisk bild över hur mycket du brukar lägga ut, och kommer behöva lägga ut framöver. Om du exempelvis vet att du brukar ge födelsedagspresenter till tolv personer varje år kan du välja en summa som du vill lägga på födelsedagspresenter, dela det på tolv och sen ha det som en månatlig post, även om vissa födelsedagar inträffar under samma månad och vissa månader är fria från födelsedagar.

Steg 5: Jämför din inkomst med dina utgifter

Det är nu dags att räkna samman din inkomst med dina utgifter. Det finns ett par scenarier som kan uppstå här. För att ge en så bra bild som möjligt över hur verkligheten kan se ut listar vi dem här:

  • Du ligger på + men känner ändå att du går back varje månad
    Det kan vara så att du har missat en eller flera fasta utgifter, eller att du har underskattat dina variabla utgifter. Det är inte ovanligt att man spenderar mer på småsaker än vad man tror, så om budgeten säger att du ligger på plus men du ändå går back, då kan det vara läge att se över dina vanor.
  • Du ligger på + och känner att det är rimligt, men vill gärna spara mer
    Se över dina fasta utgifter. Finns det något du kan vara utan? Använder du alla streamingtjänster du betalar för varje månad? Är det värt att betala för ett gymmedlemskap eller kan du få till träning på ett annat sätt?
  • Du ligger på - och vill vända trenden
    Om du ligger på minus behöver du se över dina variabla utgifter. Ofta finns det inte en enda stor utgift du kan stryka, utan du behöver antagligen se över dina vanor och ta bort lite här och där. Kanske får du sluta äta ute framöver, eller börja med storkok istället för att gå till affären varje dag. En annan stor post som anses ”onödig” ur ett budgetperspektiv är rökning, snusning, alkohol och spel/lotto. Om du kan bryta en eller två dåliga vanor kan du ofta tjäna flera tusen kronor i månaden.
  • Du ligger på – men du ligger på pass mycket minus att det ser svårt ut att vända trenden
    Om det framstår som väldigt svårt att vända trenden kan det bero på att du har hamnat i en skuldfälla. Antingen är dina vanor alldeles för extravaganta för din inkomst, eller så har du samlat på dig så pass många skulder att räntan du betalar för dessa gör det omöjligt för dig att skapa en positiv budget. I så fall kan det vara värt att se över om du kan samla dina lån, för att på så sätt få bukt på dina skulder och få ner dina räntekostnader. Läs mer om att samla lån här. 

Vanliga frågor om hur man gör en budget

Vad är en budget?
Varför gör man en budget?
Hur gör man en budget?

Diskussion

Användarkommentarer

  • Pär 2022-06-18
    Svindyr ränta rena skojbolaget

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.