Genom att se över sin privatekonomi en gång per år är det för många möjligt att spara tusenlappar. Allt för många väljer att varken omförhandla lån, se över sitt sparande eller jämföra försäkringar utan låter dem bara löpa vidare år från år. Ett beslut som kan bli mycket kostsamt. I denna artikel lägger vi fokus på lånedelen inom privatekonomin.

1. Omförhandla ditt bolån

Har du rörligt bolån bör du omförhandla lånet årligen. Bankerna ändrar sina bolåneräntor löpande och nya bolåneaktörer skapar konkurrens. Samtidigt har du efter ett års amortering en lägre belåningsgrad vilket delvis är avgörande för din ränta.

Kontrollera vilken ränta du har idag och om banken där lånet ligger kan sänka denna ränta. Kontakta sedan flera banker och bolåneinstitut och jämför vilken räntesats som erbjuds. Att flytta bolånet är mycket enkelt.

2. Omförhandla delbetalningar

Har du en smidig delbetalning - som har hög ränta? Försök få ner kostnaden på denna delbetalning genom att antingen teckna ett samlingslån (se nästa punkt) eller bara omförhandla räntan via andra bolag.

3. Teckna ett samlingslån

Har du flera mindre lån? Det kan exempelvis vara ett konsumtionslån, en kreditkortsskuld och en avbetalning. Ofta är det betydligt lättare att få lägre ränta på ett privatlån än på dessa småkrediter.

Räkna ut hur mycket du är skyldig kreditgivarna och teckna ett så kallat samlingslån på denna summa. Pengarna använder du för att lösa de dyrare alternativen och har därefter ett enda lån – med bättre villkor. Ett ännu bättre alternativ är att höja bolånet och baka in dyrare lån/krediter i detta.

Tips: Testa Lendo. Använd alltid en låneförmedlare när ett samlingslån ska tecknas. Ett exempel är Lendo som jämför 30 olika långivare.

4. Välj nytt kreditkort

Bolån, privatlån och avbetalningar skapar alltid en kostnad som därmed går att pressa via lägre ränta och avgifter. Med kreditkortet är det lite annorlunda. Genom att välja rätt kreditkort, utifrån hur du använder det, kan du till och med tjäna pengar på att ha en kredit. Detta genom att många kort ger bonus och en rad olika försäkringar. Men självklart kan ett kreditkort även skapa avgifter och räntekostnader.

Välj kreditkort utifrån vilka funktioner på kortet som passar dig. Det finns exempelvis flera kort utan årsavgift och aviavgift samt de med räntor ner till 10%. Märker du att du ofta väljer att skjuta upp betalningen på kreditkortet är det kreditkort med låg ränta och ingen aviavgift som blir billigast i längden.

Tips: Testa Lendo för att se vilka räntor du kan få från flera banker direkt.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.