Under 2023 har många hushåll fått en pressad ekonomi på grund av stigande räntor och hög inflation. Detta märks tydligt hos pantbankerna som fått många nya kunder. På Sefina pantbank berättar VD Anette Karlberg för Göteborgsposten att man sett en ökning på tolv procent när det kommer till nya kunder. Hon menar att ökningen beror på att många saknar marginaler i sin budget och måste låna när de drabbas av oförutsedda utgifter.

Hos Pantbank Sverige upplever man en liknande trend. Den totala utlåningen har ökat med 20 procent, en tillväxt som VD Peter Sundström inte sett sedan 80-talet. Han säger också till Göteborgsposten att ett annat tecken på det ekonomiska läget är att många även vill belåna mindre föremål som inte är värda så mycket pengar. Allt fler föremål behöver också säljas på auktion eftersom låntagarna inte kan återbetala lånet.

Vad är en pantbank?

Hos en pantbank kan du lämna in värdefulla föremål, främst guld, smycken och ädelstenar, få dem värderade och låna motsvarande värdet i pengar. Kan du inte återbetala lånet säljs föremålet du lämnat in på en auktion och du får tillbaka eventuellt överskott. Lån från pantbanker har generellt högre räntor än vanliga banklån men är samtidigt billigare än många snabb och sms-lån.

Att låna mot pant passar den som redan har höga skulder eller på grund av annan anledning låg kreditvärdighet – någon kreditbedömning görs nämligen inte utan det enda som har betydelse är pantens värde. Du riskerar inte heller att hamna hos Kronofogden på grund av ett lån från en pantbank utan det värsta som kan hända om du får betalningsproblem är att du inte får tillbaka ditt föremål. Därför är efterfrågan på pantlån en bra indikation på konjunkturläget.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.