Creditsafe eller Bisnode – vad är skillnaden?

Bisnode och Creditsafe är båda företag som erbjuder kreditupplysningar och riskhanteringslösningar för företag. Till stor del erbjuder de en liknande produkt, åtminstone för dig som är intresserad av att teckna ett lån, men det finns en del skillnader mellan de två. Vi kommer nu prata om hur Bisnode och Creditsafe arbetar med sina kreditupplysningar, hur de sätter sina betyg och hur du som låntagare påverkas av det.

Var får Creditsafe och Bisnode sina uppgifter från?

Båda företagen använder en kombination av offentliga och privata datakällor, och båda använder maskininlärning för sina datakällor, men exakt vilka extra datakällor som används skiljer sig åt en aning. 

Creditsafe samlar exempelvis in uppgifter från egna källor, bland annat  uppgifter om handelsbetalningar och bokslutsrapporter som lämnas in av företag.

Bisnode å andra sidan använder mindre traditionella datakällor som internetaktivitet och köpmönster. Detta som ett komplement till information om inkomst och skulder för att ge en mer omfattande bild över en persons privatekonomi.

Hur sätter Bisnode och Creditsafe sina kreditbetyg?

Båda företagen använder en kombination av finansiella och icke-finansiella uppgifter för att beräkna kreditbetyg. Det finns en del skillnader i hur de räknar ut ditt kreditbetyg, så ditt kreditbetyg hos den ena kan se bättre ut än hos den andra.

Bisnodes kreditbetyg baseras på en mängd olika faktorer, inklusive betalningshistorik, inkomst, anställningsform, ekonomiska trender och även mindre traditionella metoder som den internetprofil de har av dig och dina köpvanor. Bisnode använder en rad statistiska modeller för att analysera data och generera ett kreditbetyg, som är ett numeriskt värde mellan 1 och 10. Långivare som använder Bisnode ser gärna att du minst har 5 i kreditbetyg, ju högre desto bättre.

Creditsafe använder också en rad datakällor, inklusive inkomst, anställning och betalningsanmärkningar för att generera ett kreditbetyg. Creditsafes kreditbetyg kommer i form av en siffra mellan 0 och 100, som är utformat för att återspegla en privatpersons övergripande kreditvärdighet och hur sannolikt det är att personen kommer kunna betala tillbaka sin skuld. Hos Creditsafe vill du ha så högt betyg som möjligt. Har du en score på under 20, så anses du vara en hög risk medans ett betyg på över 40 så anser Creditsafe att du har en god betalningsförmåga.

Vilka lån syns på Bisnode och Creditsafe?

Att låna genom Bisnode eller Creditsafe kommer med fördelen, att uc inte ser att du tagit ett lån. Varför man vill dölja att man har tagit ett lån kan vara av flera olika orsaker. De absolut vanligast är att man försöker förbättra sin uc-score, eller att man rentav inte kan få lån genom uc. Vid dessa tillfällen kan det därför vara bra att veta vilka alternativ man då har och vilka lån som syns och inte.

Till att börja med så finns det inget osynligt sätt att låna pengar på, bortsett från om du lånar pengar privat, det vill säga antingen från en familjemedlem eller någon närstående. Att svara på vilka lån som syns och inte syns på Bisnode och Creditsafe är dessutom en aningens klurig fråga. I stora drag handlar det om vilka lån du har tecknat och mindre om vilket slag av lån det är.

Lån som dyker upp på Bisnode och Creditsafes kreditupplysningar:

Tjänster – inte bara för långivare

Båda företagen erbjuder en rad olika funktioner, till exempel kreditupplysningar, övervakningstjänster och riskhanteringsverktyg. Båda företagen erbjuder kreditrelaterade tjänster som är inriktade på både företag och privatpersoner. Utöver att erbjuda kreditupplysningar åt långivare och kreditinstitut har de även tjänster som kan användas av konsumenter

Bisnodes tjänst för privatpersoner heter "Min Upplysning". Den gör det möjligt för privatpersoner att kontrollera sin egen kreditvärdighet och kredithistorik samt att få varningar om det sker några förändringar. Tjänsten ger också vägledning om hur man förbättrar sin kreditvärdighet och hanterar skulder. Dessutom erbjuder Bisnode lösningar för identitetsverifiering som kan hjälpa dig att skydda dig mot bedrägerier och identitetsstöld.

Creditsafe erbjuder också en kreditupplysningstjänst för privatpersoner. Denna tjänst gör det möjligt för privatpersoner att se sin egen kreditupplysning och eventuella betalningsanmärkningar. Dessutom erbjuder Creditsafe en tjänst för skydd mot identitetsstöld, som kan hjälpa individer att övervaka sina personuppgifter och varna dem om det finns någon misstänkt aktivitet.

Är Creditsafe eller Bisnode mer populärt hos långivarna?

Om du behöver låna pengar utan uc, så finns det långivare som använder Creditsafe eller Bisnode för sina kreditupplysningar. 

Just nu används Bisnode av tre långivare, Brixo, Saldo och Loanstep. Samtliga dessa långivare erbjuder en relativt bra ränta för låneformen snabblån, med en genomsnittlig effektiv ränta på cirka 30%.

När det kommer till Creditsafe så är detta för tillfället den kreditupplysning som är mest populära. Nedan finner du även de fem mest tecknade lånen senaste 30 dagarna:

Av dessa långivare är det Northmill som erbjuder lägst ränta, medan Credifi och Lumify har överlägset högst effektiv ränta.

Creditsafe eller Bisnode – vad är viktigt för mig som låntagare?

Creditsafe och Bisnode är två kreditupplysningsbolag som erbjuder liknande tjänster, men de är inte samma sak. I och med att de använder olika datakällor och riskmetodik kan du få ett bättre betyg hos den ena eller den andra. Om du får avslag hos en långivare som använder Bisnode kan det med andra ord vara värt det att kontakta en långivare som använder Creditsafe, och vice versa.

Med tanke på att kreditupplysningsbolag inte delar kreditupplysningar med varandra, så kan finns det de som väljer att sprida ut sina lån mellan olika kreditupplysningar, om det är så att man har flera lån. Det de flesta tittar på när de ansöker om ett lån är dock totalkostnaden för lån, och då spelar det ingen större roll om långivaren samarbetar med Creditsafe eller Bisnode. Det viktiga då är att titta på den effektiva räntan, så att långivaren inte har en massa dolda avgifter som höjer totalkostnaden för lånet.

Diskussion

Användarkommentarer

  • Dick 2023-06-14
    Väldigt bra sida!! Enkel att förstå.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.