Om låneförmedlare

Låneförmedlare agerar som en mellanhand mellan banken och låntagaren, där de arbetar till fördel för låntagare. I samband med att digitalisering i samhället blev mer påtaglig, så växte också branschen för låneförmedling och har idag blivit en stor del av lån-kulturen i Sverige.

Genom att ansöka om ett privatlån genom en låneförmedlare får du inte bara hjälp med att göra en låneansökan. Du får dessutom bland annat hjälp med att förhandla räntan och att hitta det bästa lånet. Även om själva tjänsten som låneförmedlare erbjuder har några år på nacken, så är det fortfarande en tjänst som fyller sin funktion i samhället.

Varför du bör använda en förmedlare

Det finns flera anledningar till varför man ska använda en låneförmedlare. För att göra det mer konkret kommer vi använda oss av Axo Finans som exempel i denna artikeln.

Till att börja med så har vi redan nämnt att du får hjälp både med att hitta det bästa lånet och då också till den bästa räntan. 

Hur funkar då detta? 

- Jo, Axo Finans har samlat ihop 45 olika banker och långivare som är anslutna till deras tjänst. När du ansöker om ett lån hos Axo Finans så skickar de sedan iväg din ansökan till alla deras samarbetspartner. Därefter så svarar långivarna på din låneförfrågan och ger dig en offert. I denna offerten kan du se både vilket lånebelopp och vilken ränta varje långivare kan ge dig.

Förutom att du kan jämföra långivarnas olika räntor, så görs det dessutom bara en kreditupplysning. Detta är till din fördel då du sparar på din kreditvärdighet, jämfört om du hade sökt samma lån hos alla långivare och då fått 45 olika kreditupplysningar. Sedan sparar du också väldigt mycket tid då du bara fyller i din låneansökan en gång.

Andra tillfällen du kan dra nytta av en låneförmedlare

En anledning till att många söker sig till låneförmedlare är att det kan göra det enklare att få lån, om man har låg kreditvärdighet. Anledningen till att man har en låg kreditvärdighet kan vara på grund av flera anledningar. Den vanligaste anledningen är att ens inkomst är låg. Betalningsanmärkningar och befintliga lån är två andra anledningar som också är vanliga orsaker till en låg kreditvärdighet. Av de tre sakerna vi precis nämnde så är det ingen av dem som helt stoppar dig från att ta lån. Det enda du kommer märka av är att det kan vara svårt att få lån. Jämför vi detta med en skuld till Kronofogden, då kan du helt glömma att få lån. 

För att bli beviljad för ett lån behöver du uppfylla långivarens krav. Hur dessa är utformade beror helt på långivaren. Storbanker är de långivare som ställer hårdast krav och mindre nischade långivare brukar ha något lägre krav. Skulle du exempelvis ha en betalningsanmärkning så kommer banker som SEB, Nordea och Handelsbanken inte att beviljade dig ett lån. Det är här mindre långivare som Cashbuddy kommer in i bilden. Trots en anmärkning så kan du få lån genom Cashbuddy, förutsatt att du uppfyller deras övriga krav. Vad detta innebär i praktiken är att, den som har en anmärkning och söker lån genom Axo Finans kommer att få ett erbjudande av både Cashbuddy och andra anslutna långivare som godtar betalningsanmärkningar.

Sammanfattning

För att knyta ihop säcken, så kan vi på Lånen rekommendera att du använder dig av låneförmedlare för att söka om ett lån, även 2023. Förutom smidigheten att söka om lån så får du också hjälp med att förhandla med banken för att få bättre villkor. Då de flesta låneförmedlare inte tar ut någon avgift så finns det egentligen ingen mening med att inte använda en förmedlare när du ansöker om lån.

Frågor och svar

Tas det en kreditupplysning när man söker lån hos en låneförmedlare?
Hur många långivare godtar tidigare betalningsanmärkningar?
Vad kostar det söka lån hos en låneförmedlare?

Diskussion

Användarkommentarer

  • Carin bergkvist 2022-09-14
    Söker mågon som inte är låneförmedlare utan lånar ut själv. Vilka då?

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.