Att köpa sin första bil är en spännande och betydelsefull milstolpe i livet. För många är det en symbol för ökad frihet och självständighet. Men innan du ger dig ut på vägarna i din drömbil måste du givetvis betala för den, och många finansierar sitt köp med ett billån. I denna artikel kommer vi att ta en närmare titt på vad som krävs för att få ett billån och vilka olika finansieringsalternativ som finns tillgängliga.

Vilka krav ställs på dig som ansöker om lån?

När du ansöker om ett billån så kommer banken utföra en kreditupplysning och granska dina ekonomiska förhållanden för att bedöma din förmåga att betala tillbaka lånet. De kommer även att ta hänsyn till den bil du vill köpa och huruvida den kan fungera som säkerhet för lånet. För att banken ska kunna bedöma huruvida de kan bevilja ett billån eller inte så behöver du leva upp till deras krav som de ställer. Nedan finner du några av de krav som banken lägger störst vikt vid:

Inkomst

En stabil och tillräcklig inkomst är en av de viktigaste faktorerna för att få ett billån. Långivaren vill vara säker på att du har tillräckligt med ekonomiska resurser för att klara av att betala av bilen.

Betala kontantinsats

När du tecknar ett billån med bilen som säkerhet måste du betala en kontantinsats på 20% av bilens värde. 

Kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är också avgörande. Detta innefattar ditt kreditbetyg och din betalningshistorik. Långivaren vill veta om du har haft problem med tidigare lån eller skulder.

Anställningsstatus

Även om det inte alltid är ett absolut krav föredrar många långivare att låntagare har en fast anställning eller en stabil inkomstkälla. Detta ökar deras förtroende för din förmåga att betala tillbaka lånet.

Ålder och boende

Du måste vara minst 18 år gammal, och vissa långivare har en högre åldersgräns. Du måste även vara folkbokförd i Sverige.

Vilka krav ställs på den bil du vill köpa?

När det gäller valet av bil finns det vissa restriktioner och krav som kan påverka din möjlighet att få ett billån. I många fall kommer långivaren att ha vissa krav på den bil som du planerar att köpa:

Ålder och miltal

Vissa långivare kan ha restriktioner när det gäller bilens ålder och miltal. De kan vara mer benägna att finansiera en nyare bil med lägre miltal.

Bilens värde

Lånebeloppet som du beviljas kan vara beroende av bilens värde. Vissa långivare kan ha en övre gräns för hur mycket de är villiga att finansiera.

Bilhandlare

Ibland kan långivaren kräva att du köper bilen från en auktoriserad eller specifik bilhandlare. Detta kan bero på deras förtroende för bilhandlaren och kvalité på bilen och för att säkerställa att de kan få tillgång till nödvändig information om bilen.

Säkerhet

Om du väljer ett billån med säkerhet innebär det att bilen fungerar som säkerhet för lånet. Detta ger långivaren rätten att ta över bilen om du inte kan betala tillbaka lånet enligt avtalet.

Det är dock viktigt att komma ihåg att det även finns alternativ för att köpa en bil utan att behöva följa dessa restriktioner. Du kan välja att ansöka om ett billån utan säkerhet, vilket ger dig mer flexibilitet när det gäller bilvalet, men det innebär en högre ränta.

Vilka typer av billån finns det?

Det kan vara bra att känna till att det finns flera alternativ för dig som planerar ett bilköp. Här är några vanliga alternativ:

  • Billån med säkerhet

Denna typ av lån innebär att bilen fungerar som säkerhet för lånet. Du får en låg ränta och bra villkor, men om du inte kan betala tillbaka lånet enligt avtalet kan långivaren ta över ägandet av bilen och sälja den för att du ska bli kvitt din skuld.

  • Billån utan säkerhet

Ett sådant billån utan säkerhet är egentligen ett vanligt privatlån eller till och med ett snabblån. Här behöver du inte ge bilen som säkerhet, men lånevillkoren blir sämre då räntan blir högre.

  • Privatleasing

Istället för att äga bilen hyr du den under en viss tidsperiod. Detta kan vara ett bra alternativ om du vill ha en ny bil med regelbundna uppgraderingar, även om du i slutändan inte äger bilen.

  • Köpa bilen på avbetalning

Du kan också köpa bilen på avbetalning direkt från bilhandlaren. Detta liknar i viss mån ett lån, där du betalar av bilens kostnad i delbetalningar plus ränta.

Går det att köpa en bil med dålig kreditvärdighet?

För personer med låg kreditvärdighet kan det vara svårare att få ett billån. Många traditionella långivare kan vara tveksamma att bevilja lån om du har betalningsanmärkningar eller andra ekonomiska problem i din historik. Men det finns alternativ tillgängliga:

  • Snabblån

Snabblån är kortfristiga lån som ofta har höga räntor. Dessa lån kan användas för att finansiera ett bilköp, men de kan vara kostsamma på lång sikt.

  • Låna av vänner

En annan möjlighet kan vara att låna pengar av vänner eller familjemedlemmar. Detta kan vara en mer flexibel och mindre formell lösning och kan i vissa fall benämnas som P2P lån..

  • Ställ ytterligare säkerhet

För att öka chanserna att få ett billån med låg kreditvärdighet kan du överväga att erbjuda ytterligare säkerhet för lånet. Det kan vara i form av tillgångar som exempelvis egendom eller värdefulla tillgångar. Du kan även ha med en medsökande med bättre kreditvärdighet, vilket kan förbättra dina chanser att få lånet godkänt.

Det är viktigt att vara medveten om att lån med höga räntor kan leda till betydande ekonomiska påfrestningar över tid. Innan du tar ett lån bör du noggrant överväga kostnaderna och din förmåga att betala tillbaka lånet.

Om du behöver hjälp med att räkna på kostnaderna för ett eventuellt billån kan du använda vår billån kalkylator.

Vanliga frågor om billån

Är det svårt att få ett billån?
Kan man bli nekad billån?
Måste man lägga kontantinsats vid ett billån?
Kan man ta billån trots Kronofogden?
Måste man ha fast anställning för att ta billån?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.