Avbetalning är en form av kredit som gör det möjligt att köpa en vara eller tjänst och betala av kostnaden över en längre tid istället för att betala hela beloppet direkt vid köptillfället. Denna typ av betalning tjänst är mycket förekommande vid köp av exempelvis elektronik, möbler, bilar och vid andra tillfällen då den köpta varan eller tjänsten kostar mer än vad köparen har i kontanta medel för tillfället.

Vad betyder avbetalning?

Avbetalning innebär att köparen betalar av varan eller tjänsten i delbetalningar istället för att betala hela beloppet direkt vid köptillfället. Detta innebär att köparen tar en kredit från försäljaren som gör det möjligt att sprida kostnaden över en längre tid. 

Utöver att betala för själva varan tillkommer det även räntekostnader, vilket innebär att totalkostnaden för varan blir högre än om du köper den kontant. Avbetalning bör därmed inte användas för att det ”känns bättre” att betala lite åt gången. 

"Du betalar nästan alltid mer när du köper på avbetalning."

Så här fungerar avbetalning

När du köper något på avbetalning gör du en överenskommelse med försäljaren om att betala en viss summa varje månad tills hela beloppet är betalt. Det är vanligt att betalningarna sker under en period på mellan 6 och 36 månader, beroende på vilken vara eller tjänst det gäller.

Så här kan processen se ut när du ska köpa på avbetalning:

 1. Hitta den vara du är ute efter att köpa. Kontrollera att företaget erbjuder avbetalning och vilka villkor som gäller.
 2. När du har hittat produkten väljer du den avbetalningsplan som passar dig bäst. Tänk på att ju längre återbetalningstid du väljer, desto mer kommer du ha betalat i slutändan.
 3. Ansök om avbetalning genom att fylla i butikens formulär.
 4. Efter att du har ansökt kommer företaget att göra en kreditupplysning på dig  för att bedöma din kreditvärdighet och förmåga att betala tillbaka på avbetalningen. Om du godkänns får du besked om din avbetalningsplan.
 5. Följ din avbetalningsplan genom att betala månadsvis enligt överenskommelsen.

Om du har möjlighet att betala av avbetalningen tidigare än planerat är det smart att göra det. Detta leder till att du betalar mindre ränta och andra avgifter. Men kontrollera alltid kreditens villkor innan du gör detta. Det är inte helt ovanligt att företaget som ger ut krediten tar ut en ränteskillnadsersättning för lån som betalas av i förtid.

Räntefri delbetalning

Vissa försäljare erbjuder räntefri delbetalning, vilket innebär att du inte betalar någon ränta på krediten under en viss period. Detta kan vara ett bra alternativ om du har tillräckligt med pengar för att betala av hela beloppet inom den räntefria perioden.

Räntefri delbetalning fungerar på ett liknande sätt som räntefria lån och brukar bara vara räntefria under en begränsad tid.

"När en butik eller försäljare erbjuder räntefria delbetalningar så bör du vara vaksam. Räntefria avbetalningar är inget annat än marknadsföring och försäljningsknep, för att få dig att spendera mer pengar än du hade tänkt."

Kontokredit - oftast ett billigare alternativ

En kontokredit är en kredit som man kan använda vid behov. Det fungerar som en slags buffert och är oftast billigare alternativ, än att ta en avbetalning direkt från en butik. Skillnaden med en kontokredit är att du själv bestämmer hur mycket du vill ta ut från krediten, istället för att låna hela beloppet direkt.

Räntan på kontokrediter är ofta lägre än räntan på avbetalningar. I dessa fall kan en kontokredit vara ett billigare alternativ.

Avbetalning med betalningsanmärkning

Förutom att en kontokredit i många fall är ett billigare alternativ än att köpa på avbetalning så kan en kontokredit även ge dig möjlighet att genomföra köp trots en betalningsanmärkning.

Kontokrediter du kan använda för handla på avbetalning

Följande kontokrediter kan du använda både för att kunna handla på avbetalning genom köp på internet och i fysiska butiker. Flera av krediterna kan du ansöka om, trots betalningsanmärkning.

 • Ferratum - Köp på avbetalning upp till 45 000 kronor - Betalningsanmärkning ok
 • Northmill - Kredit du kan använda för handla på avbetalning - Betalningsanmärkningar är ok
 • Saldo - Kredit upp till 20 000 kr du kan använda till att köpa på avbetalning - Betalningsanmärkning godtas
 • Sambla - Lån du kan använda för att handla på avbetalning - Betalningsanmärkningar är ok
 • Lendo - Lån upp till 600 000 kr som kan användas till köp på avbetalning - Betalningsanmärkningar godtas

Hur kan man köpa på avbetalning med en anmärkning?

De flesta butiker som erbjuder avbetalning samarbetar med en bank. Det är denna banken eller samarbetspartnern som är utställare av krediten och därmed också den som sätter kraven om vem som kan ta krediten och inte. 

Majoriteten av dessa banker ställer hårda krav på låntagaren vad gäller inkomstkrav, en viss ålder måste vara uppnådd och framförallt, du får inte ha betalningsanmärkningar. Har du en eller flera anmärkningar och försöker genomföra ett köp på avbetalning kommer du därmed alltså bli nekad köpet. 

Genom mindre fristående banker så kan man oftast hitta kontokrediter som accepterar dig som har en eller flera betalningsanmärkningar. Dessa krediter kan i många fall vara avsevärt mycket billigare än den kredit som butiken lägger upp per automatik när du genomför ett köp på avbetalning. 

Ett exempel på en kontokredit som hjälper dig att handla på avbetalning trots en betalningsanmärkning är Northmill. Här kan du låna och genomföra köp upp till 50 000 kr med en ränta om 7,90 - 21,90 %.

Är det smart att välja avbetalning?

Det finns både fördelar och nackdelar med att välja avbetalning. För att du ska få en så bra överblick som möjligt har vi här tagit fram en lista med för- och nackdelar som tillkommer när du lägger upp köp på avbetalning.

Fördelar:

 • Betala över tid
  Att köpa på avbetalning gör att du kan sprida ut betalningen över en längre period. Detta kan göra det enklare att hantera kostnaderna om du inte har råd att betala allt på en gång.
 • Köpa större saker
  Avbetalning gör det möjligt att köpa större och dyrare saker som annars hade varit svårt att köpa på en gång, till exempel en bil eller en dyr tv.
 • Räntefria erbjudanden
  Vissa företag erbjuder räntefria avbetalningar under en viss period. Detta kan vara en fördel om du kan betala tillbaka hela beloppet innan du behöver betala ränta.

Nackdelar:

 • Högre kostnad
  Att köp på avbetalning innebär oftast en högre kostnad då du oftast behöver betala ränta, administrationsavgift och blir därför sällan värt att köpa varan, om det inte finns en god anledning
 • Ökad skuldsättning
  Att köpa på avbetalning ökar din skuldsättning, då avbetalning är en form av en kredit. Det är därför viktigt att ha en plan för att betala tillbaka avbetalningen och inte köpa saker som du egentligen inte har råd med.
 • Kreditvärdighet
  Att köpa på avbetalning kan påverka din kreditvärdighet negativt då avbetalningar syns på i din kreditupplysning. Detta kan göra det svårare att få lån eller köpa annat på avbetalning i framtiden.

Vanliga frågor och svar om avbetalning

Hur vanligt är det med avbetalning?
Är det ränta på avbetalning?
Hur stor är den effektiva räntan på delbetalning?
Vad är räntan för Klarnas delbetalning?
Kan man lösa avbetalningar med ett lån?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.