Vad är Klarna? 

Klarna grundades år 2005 under namnet Kreditor Europe AB efter att grundarna vann en entreprenörskapstävling genom att presentera sin affärsidé – att göra e-handel enklare och säkrare. Sedan sin ödmjuka start har Klarna blivit en jätte på e-handelsscenen och uppskattas idag vara värt ca 71 miljarder kronor. 

Låna pengar hos Klarna 

Klarna

Om du har hört talas om ”Klarna-lån” eller att man kan låna pengar av Klarna har det troligtvis inte handlat om faktiska lån. Hos Klarna kan du nämligen inte låna pengar. Klarna erbjuder däremot olika tjänster som kommer i form av olika krediter. Dessa krediter kan däremot inte tas ut i rena kontanter, men deras kredit går att använda för att genomföra olika typer av köp både online och i fysisk butik.

För att nyttja Klarnas kredit kan du antingen handla hos en butik som erbjuder Klarna som betalsätt. Detta är det enklaste sättet att använda Klarnas kreditlån då du signerar köpet med BankID. Det andra sätter är att du skaffar Klarnas kreditkort. Med Klarnas kreditkort kan du handla överallt, även i din lokala matbutik. När du betalar med Klarnas kreditkort nyttjas det beviljade låneutrymmet du har fått hos Klarna och köp du genomför med kreditkortet kommer Klarna att fakturera dig för kommande period.

Alternativa lån till Klarna

Då Klarna inte ger ut några lån så har vi nedan tagit fram några alternativ för dig som behöver låna pengar. Samtliga lån nedan är samma typ av lån som du skulle hitta vi Klarna. Det vill säga att lånen är utan säkerhet, vilket innebär att du exempelvis kan använda lånet för att köpa något på avbetalning eller beställa en dyr resa som du betalar för senare..

  • Lendo - Låna upp till 600 000 kr till en ränta om 3,25 - 33,75 %
  • Advisa - Låna upp till 600 000 kr till en ränta om 3,06 - 29,99 %
  • Sambla - Låna upp till 600 000 kr till en ränta om 3,06 - 29,99 %
  • Klara Lån - Låna upp till 150 000 kr till en ränta om 6,48 - 39,5 %
  • Northmill Bank - Låna upp till 50 000 kr till en ränta om 7,9 - 25,9 %

Klarnas produktportfölj består av följande tjänster:

  • Klarna-appen
  • Klarna-kortet
  • Sparkonto

Klarna-appen

Via Klarnas app kan du sköta alla dina fakturor som går via Klarna på ett och samma ställe. Du kan enkelt betala alla dina fakturor på en gång, utan att behöva krångla med OCR-nummer. Du kan även spåra leveranser, göra returer och skjuta upp förfallodatum.

Klarna-kortet

Klarna-kortet är ett Visa-kort som kan användas både online och i fysiska butiker. Du kan koppla Klarna-kortet till Apple-, Google-, Samsung- eller Fitbit Pay och på så sätt handla helt kontaktlöst med din mobil eller smartklocka. 

Sparkonto

Klarna erbjuder ett sparkonto som låter dig spara pengar med ränta. Just nu erbjuder de en sparränta på 2% årligen utan bindningstid och upp till 3,15% mot en bindningstid på 48 månader. 

Så här kan du låna hos Klarna

Medan Klarna inte utfärdar några lån kan du via Klarna handla på kredit. De erbjuder två olika tjänster för detta: Klarna-kortet och Klarnas kontokredit.

Klarnas kreditkort i rosa och svart

Klarna-kortet

Klarna-kortet är ett Visa-kort som Klarna utfärdar. Via detta kort kan du hantera alla betalningar som sker via Klarna och det går att använda både online och i fysiska butiker. Med hjälp av Klarna-kortet kan du delbetala, vilket gör det till ett slags kreditkort.

  • Kontokredit

Du kan via Klarna välja att köpa nu och betala senare. Om du exempelvis köper något i januari kan du välja att istället betala i februari. Detta görs i form av en kontokredit där pengarna dras från ditt konto vid ett senare datum.

Klarna erbjuder även många tjänster till företag. Vi kommer inte gå in djupare på dessa tjänster här, men anledningen till att Klarna har blivit så populärt är för att de har gjort det enkelt för privatperson att betala för varor och tjänster, vilket är uppskattat för de som driver företag.

Klarna - lämpligt för dig som vill delbetala 

För dig som konsument innebär Klarna troligtvis två saker: att enkelt kunna delbetala och att enkelt kunna skjuta upp betalningar. Även om det var dessa tjänster som satte Klarna på kartan har de även system för direktbetalningar och samarbetar exempelvis med Swish, vilket innebär att du enkelt kan betala dina fakturor från mobilen.

När du köper nu och betalar senare köper du på kredit. Denna kredit kan nyttjas lika väl i fysiska butiker som när du köper något online, och du kan även lägga upp på delbetalning när du köper i fysiska butiker.

Är det möjligt att samla lån genom Klarna? 

Nej, du kan inte samla lån genom klarna då det inte erbjuder samlingslån. Klarnas kredit är avsedd till konsumenter som ska genomföra köp av produkter eller tjänster.

Kraven för att få låna via Klarna

För att kunna handla med Klarna måste du uppfylla ett par grundkrav:

  • Du måste vara minst 18 år gammal
  • Du måste ha en positiv kredithistorik
  • Du får inte ha en stor obetald skuld
  • Totalbeloppet får i vissa fall inte vara för högt

Exakt hur mycket du kan handla på kredit via Klarna varierar från fall till fall. Varje gång du betalar med Klarna görs en automatisk kontroll och ibland gör de en kreditupplysning på dig om du inte har använt Klarna så mycket tidigare. Om du har använt Klarna tidigare har de bättre koll på dig och din betalningshistorik, så om du har skött dina betalningar via Klarna har du goda chanser att få dina betalningar godkända för Klarnas kredit.

Hur står sig Klarnas lån jämfört med deras konkurrenter?

När du lånar hos Klarna och nyttjar deras kredit så kommer du att betala en ränta på 18,9 %, oavsett hur stort belopp du lånar. Klarnas räntenivå är lägre än flera av deras konkurrenter, men inte lägst. Ett flertal banker kan erbjuda lån med räntor som sträcker sig från 4,7%. Nämnvärt är att för att få en räntesats om några procent så behövs det en mycket god kreditvärdighet.

Nedan kan du jämföra hur Klarnas räntenivåer står sig med deras konkurrenter:

Bank Uppläggningsavgift Ränta Effektiv ränta
Klarna 0 kr 18,90% - 21,90% 18,90% - 24,24%
Lendo 0 kr 4,70% - 33,75% 4,70% - 33,75%
Sambla 0 kr 3,06% - 29,99% 3,06% - 29,99%
Brixo 0 kr 28,95% 33,10%
Merax 475 kr 43,48% 75,90%
Lumify 1 205 kr 43,50% 204,57%
Northmill 695 kr 7,90% - 25,90% 9,22% - 32,47%
Saldo 395 kr 19,50% - 39,50% 26,50% - 74,40%

Fördelar med Klarna lån

Jämfört med många andra banker och långivare så är Klarnas lån helt klart en stark konkurrent. Det finns en mängd positiva egenskaper Klarna har som deras konkurrenter inte saknar eller har ett sämre erbjudande på. Här är några av de bästa fördelarna med Klarnas lån:

  • Låna pengar utan att betala ränta
  • Ett lån hos Klarna påverkar inte din kreditvärdighet
  • Flexibla återbetalningar

Nackdelar med Klarna lån

Klarnas lån kommer onekligen med många fördelar som möjligheten att låna räntefritt och flexibla uttag, men det finns även några negativa saker om lånet:

  • Något dyr ränta
  • Kan inte ta ut pengar i kontanter
  • Lämpar sig inte jättebra för billån

Diskussion

Användarkommentarer

  • Karin Wiita 2023-09-24
    Min hund opererad diskbråck. Behöver lån att betala vet sek 15000. Kan jag låna hos er?

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.