Låna pengar hos Klarna 

Om du har hört talas om ”Klarna-lån” eller att man kan låna pengar av Klarna har det troligtvis inte handlat om faktiska lån, det vill säga att du som person kan låna pengar av Klarna. Istället har det troligtvis handlat om de tjänster som Klarna erbjuder i form av kredit vid delbetalning och kontokredit.

Medan det inte går att låna pengar direkt av Klarna erbjuder de sina kunder en typ av kredit där du som konsument kan välja att betala upp till 30 dagar efter köp. De erbjuder även ett eget kort, Klarnakortet, vilket är ett Visa-kort som både kan användas online och i fysiska butiker.

Alternativa lån till Klarna

Lendo
Ränta 2,95 - 29,95 %
Maxbelopp 600 000 kr
Advisa
Ränta 3,06 - 29,99 %
Maxbelopp 600 000 kr
Sambla
Ränta 3,06 - 29,99 %
Maxbelopp 600 000 kr
Zensum
Ränta 3,45 - 19,95 %
Maxbelopp 600 000 kr
Klara Lån
Ränta 6,48 - 39,50 %
Maxbelopp 500 000 kr
Northmill
Ränta 7,90 - 22,90 %
Maxbelopp 50 000 kr

Vad är Klarna? 

Klarna grundades år 2005 under namnet Kreditor Europe AB efter att grundarna vann en entreprenörskapstävling genom att presentera sin affärsidé – att göra e-handel enklare och säkrare. Sedan sin ödmjuka start har Klarna blivit en jätte på e-handelsscenen och uppskattas idag vara värt ca 71 miljarder kronor. 

Klarnas produktportfölj består av följande:

  • Klarna-appen
  • Klarna-kortet
  • Sparkonto

Klarna-appen

Via Klarnas app kan du sköta alla dina fakturor som går via Klarna på ett och samma ställe. Du kan enkelt betala alla dina fakturor på en gång, utan att behöva krångla med OCR-nummer. Du kan även spåra leveranser, göra returer och skjuta upp förfallodatum.

Klarna-kortet

Klarna-kortet är ett Visa-kort som kan användas både online och i fysiska butiker. Du kan koppla Klarna-kortet till Apple-, Google-, Samsung- eller Fitbit Pay och på så sätt handla helt kontaktlöst med din mobil eller smartklocka. 

Sparkonto

Klarna erbjuder ett sparkonto som låter dig spara pengar med ränta. Just nu erbjuder de en sparränta på 2% årligen utan bindningstid och upp till 3,15% mot en bindningstid på 48 månader. 

Klarna erbjuder även många tjänster till företag. Vi kommer inte gå in djupare på dessa tjänster här, men anledningen till att Klarna har blivit så populärt är för att de har gjort det enkelt för företag att använda Klarna för betalningar.

Så här kan du låna hos Klarna 

Medan Klarna inte utfärdar några lån kan du via Klarna köpa på kredit. De erbjuder två olika tjänster för detta: Klarna-kortet och Klarnas kontokredit.

  • Klarna-kortet

Klarna-kortet är ett Visa-kort som Klarna utfärdar. Via detta kort kan du hantera alla betalningar som sker via Klarna och det går att använda både online och i fysiska butiker. Med hjälp av Klarna-kortet kan du delbetala, vilket gör det till ett slags kreditkort.

  • Kontokredit

Du kan via Klarna välja att köpa nu och betala senare. Om du exempelvis köper något i januari kan du välja att istället betala i februari. Detta görs i form av en kontokredit där pengarna dras från ditt konto vid ett senare datum.

Klarna - lämpligt för dig som vill delbetala 

För dig som konsument innebär Klarna troligtvis två saker: att enkelt kunna delbetala och att enkelt kunna skjuta upp betalningar. Även om det var dessa tjänster som satte Klarna på kartan har de även system för direktbetalningar och samarbetar exempelvis med Swish, vilket innebär att du enkelt kan betala dina fakturor från mobilen.

När du köper nu och betalar senare köper du på kredit. Denna kredit kan nyttjas lika väl i fysiska butiker som när du köper något online, och du kan även lägga upp på delbetalning när du köper i fysiska butiker.

Är det möjligt att samla lån genom Klarnas kredit? 

Nej, Klarna erbjuder inte samlingslån. Klarnas kredit är till för konsumenter för handel online och i fysiska butiker. 

Även om det ibland pratas om att man kan låna pengar via Klarna handlar det om att man köper saker på kredit. Det är då inte ett faktiskt lån man pratar om, utan snarare att man kan handla för pengar man för tillfället inte har tillgång till.

Kraven du behöver uppfylla 

För att kunna handla med Klarna måste du uppfylla ett par grundkrav:

  • Du måste vara minst 18 år gammal
  • Du måste ha en positiv kredithistorik
  • Du får inte ha en stor obetald skuld
  • Totalbeloppet får i vissa fall inte vara för högt

Exakt hur mycket du kan handla på kredit via Klarna varierar från fall till fall. Varje gång du betalar med Klarna görs en automatisk kontroll och ibland gör de en kreditupplysning på dig om du inte har använt Klarna så mycket tidigare. Om du har använt Klarna tidigare har de bättre koll på dig och din betalningshistorik, så om du har skött dina betalningar via Klarna har du goda chanser att få dina betalningar godkända för Klarnas kredit.

Vad är räntan för Klarnas lån? 

Räntan på den kredit som Klarna erbjuder ligger på mellan 0 - 18,90% och när  du köper något på delbetalning eller nyttjar krediten, så tar de inte ut någon uppläggningsavgift. Skulle du däremot vara sen med betalningen och få en påminnelseavgift då kommer denna avgiften att vara mellan 29 - 60 kr, beroende på totalbeloppet av fakturan som har blivit försenad.

Detta kan exempelvis jämföras med Northmill, som för sin kontokredit tar 10,9% i ränta eller Brixo som har en ränta på 27,95%. Att handla via Klarna kan därmed ses som ett bra alternativ till dessa kontokrediter.

Kan jag låna helt gratis utan ränta? 

Du kan handla hos Klarna utan att betala några avgifter. När du köper något kan du välja att köpa på faktura utan någon fakturaavgift eller andra administrativa avgifter. Det är först när du delbetalar som du åtminstone måste betala den administrativa avgiften.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.