Ränteskillnadsersättning - När du löser ditt lån i förtid

Ränteskillnadsersättning är en summa du måste betala när du avslutar ditt lån i förtid. I denna artikel kommer vi gå igenom de scenarier där du kan behöva betala ränteskillnadsersättning, vad det kostar och ifall det går att undvika. Vi kommer även svara på vanliga frågor om ränteskillnadsersättning och länka till en kalkylator där du kan se exakt hur mycket du måste betala.

Vem måste betala ränteskillnadsersättning?

Ränteskillnadsersättning behöver du endast betala om du har valt bunden ränta på ditt lån, oavsett om det rör sig om ett bolån, privatlån eller snabblån. Anledningen till att du behöver betala för att avsluta ditt lån är för att banken eller långivaren ska få en slags ersättning för att du avslutar ditt lån i förtid och att de därmed går miste om de räntebetalningar som var planerade. Det går att jämföra lite med den uppsägningstid som finns på mobilabonnemang, där du i regel måste betala en viss summa om du avslutar ditt abonnemang i förtid.

Vad kostar det att lösa ett bundet lån?

Kostnaden att lösa ett bundet lån, det vill säga hur hög ränteskillnadsersättningen blir, varierar baserat på ett antal faktorer: 

  • Hur hög ränta du har
  • Hur mycket du har amorterat
  • Datumet då du band räntan
  • Hur hög totalkostnaden är för ditt lån

Hur hög ränteskillnadsersättningen blir är därmed individuell, så hur räknar man ut ränteskillnadsersättning?

Om du ska lösa ett bundet lån i förtid och vill se vad det kommer kosta i ränteskillnadsersättning finns det ett enkelt sätt att räkna ut det. Allt du behöver göra är att klicka på denna länk för att gå till Konsumenternas.se där de har tagit fram en kalkylator för att beräkna ränteskillnadsersättning. Fyll i uppgifterna för ditt lån så kommer du få se hur mycket du måste betala i ränteskillnadsersättning.

Exempel på hur ränteskillnadsersättning kan se ut

För att göra det så tydligt som möjligt har vi tagit fram ett exempel på hur det kan se ut när man måste betala ränteskillnadsersättning på ett lån som man avslutat i förtid.

I detta exempel har vi 1 000 000 kronor kvar att betala på vårt bolån med en bunden ränta på 5%. Räntan band vi på tre år med startdatum 2022-01-01, vilket innebär att bindningstiden löper ut 2025-01-01, och vi amorterar 2 000 kronor varje månad. Vi vill lösa lånet 2023-02-21. Ränteskillnadsersättningen för detta lån blir enligt kalkylatorn 10 500 kronor. 

Går det att undvika att betala ränteskillnadsersättning?

Om du har bunden ränta och vill säga upp ditt lån i förtid går det inte att undvika att betala ränteskillnadsersättning. Det går inte heller att skjuta upp betalningen. Om det är möjligt för dig kan du dock välja att vänta med att lösa ditt lån för att eventuellt betala mindre i ränteskillnadsersättning. 

Det bör dock nämnas att kostnaden för ränteskillnadsersättning inte bara påverkas av lånets beståndsdelar, som ränta och löptid, utan även på det allmänna ränteläget. Om det allmänna ränteläget stiger blir den ränteskillnadsersättning som du måste betala i regel lägre, och vice versa. När du använder kalkylatorn kan du därför inte välja att räkna ut hur det skulle se ut om du avslutar ditt lån någon gång i framtiden, då ränteläget kan komma att förändras.

Vanliga frågor om ränteskillnadsersättning

Är ränteskillnadsersättning avdragsgill?
Hur gör man för att beräkna ränteskillnadsersättning?
Varför måste jag betala ränteskillnadsersättning?
Varför står det att jag inte ska betala någon ränteskillnadsersättning?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.