Lånen.se

Jämför snabblån & SMS-lån

 • Låna mellan 500 – 50 000 kr
 • Jämför 52 långivare
 • 24 långivare som accepterar betalningsanmärkningar
 • 34 långivare som inte använder UC
 • Pengar samma dag från 36 långivare

Behöver du låna ett mindre belopp under en kortare tid?

Snabblån är låneformen för dig som behöver låna ett par tusen kronor och är beredd att återbetala lånet inom ett par månader. Men även delvis låneformen för dig som har svårt att få andra lån på grund av betalningsanmärkningar eller svag kreditvärdighet.


Jämför 52 st. snabblån

Belopp: 1 000 – 45 000 kr
Ränta: 39,60 %
Löptid: 4 mån – 4 år
Betalningsanm. OK Använder inte UC Pengar samma dag
Belopp: 2 000 – 20 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 2 mån – 1 år
Betalningsanm. OK Använder inte UC Pengar samma dag
Belopp: 1 000 – 30 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 1 mån – 3 år
Använder inte UC Pengar samma dag Räntefritt i 30 dgr Hög beviljandegrad
Belopp: 10 000 – 50 000 kr
Ränta: 7,92 – 21,60 %
Löptid: 1 – 7 år
Pengar samma dag Hög beviljandegrad
Belopp: 10 000 – 30 000 kr
Ränta: 25,00 %
Löptid: 1 – 5 år
Betalningsanm. OK Använder inte UC
Belopp: 5 000 – 40 000 kr
Ränta: 26,00 %
Löptid: 1 – 5 år
Betalningsanm. OK Använder inte UC Pengar samma dag
Belopp: 1 000 – 25 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 2 mån – 2 år
Använder inte UC Pengar samma dag
Belopp: 1 000 – 25 000 kr
Ränta: 25,00 %
Löptid: 1 – 2 år
Pengar samma dag
Belopp: 3 000 – 20 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 1 mån – 3 år
Använder inte UC Pengar samma dag
Mobillån är samma tjänst som Säker Finans och har därför dolts. Klicka här för att visa.
Belopp: 1 000 – 25 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 2 mån – 2 år
Använder inte UC Pengar samma dag
  Visa fler långivare
Vilket lån har jag störst chans att få beviljat?
  Starta Låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2019-10-15. Automatiskt insamlad data valideras regelbundet av  Viktor Svensson Viktor Svensson och  Kajsa Amnehagen Kajsa Amnehagen.

Vad är ett snabblån?

Någon officiell definition på vad ett snabblån (även kallat SMS-lån) är finns inte. Det är en låneform som kommer från USA och som där heter ”Paydayloan”. Namnet påvisar att lånet används för att låna pengar fram till nästa lönedag. Med andra ord ett lån som ska återbetalas snabbt.

När låneformen kom till Sverige var summan just på ett par tusen kronor och hade återbetalning på några månader. Det vanligaste namnet då var SMS-lån utifrån att lånet så enkelt kunde tecknas via ett sms. Sedan dess har låneformen utvecklats en hel del. Att ansöka via sms är inte längre möjligt och beloppen är generellt större nu än på den tiden.

För att göra det enkelt har vi valt att benämna låneformen som ”Snabblån” i denna text. Ser du information kring SMS-lån eller microlån så är det alltså samma låneform som vi syftar på.

För att definiera låneformen mot andra låneformer anser vi att:

Snabblån är ett lån som återbetalas på kortare tid än 12 månader. Oftast kan det tecknas trots betalningsanmärkningar och/eller svag ekonomi. Att få pengarna på kontot efter en godkänd ansökan går oftast väldigt snabbt.

Det finns låneföretag som har en stor valbarhet i amorteringstider vilket gör det svårt att avgöra om deras lån är snabblån eller inte. Är det exempelvis ett snabblån om du som låntagare kan välja mellan 1 och 48 månaders amorteringstid?

Det skulle även kunna gå att definiera snabblån som ”lån med en hög effektiv ränta”. Då blir det däremot svårare att dra en tydlig gräns eftersom vissa privatlån har nästan lika höga räntor och avgifter.

Snabblån är ett lån med lägre belopp

Snabblån är framförallt förknippat med lägre lånesummor. I undersökningar, inför att högkostnadskreditslagen skulle lanseras, visade det sig att genomsnittligt belopp var 5000 kr. Det finns även snabblån med lånebelopp upp mot 50 000 kr. Ska du låna en sådan summa bör du först kolla om du kan få ett billigare lån via en låneförmedlare.

Lån med kortare amorteringstid

Förr var snabblån synonymt med kort amorteringstid. Det handlade om en månad, eller ett par månader. Nu har många snabblån upp till 12 månaders amorteringstid och i vissa fall ännu längre. Jämfört med privatlån är däremot amorteringstiden betydligt kortare.

Lån med hög kostnad

Räntan får maximalt vara 40 % plus referensräntan. Det är en hög ränta och utöver räntan tillkommer ofta vissa avgifter vilket gör att den effektiva räntan ofta blir väldigt hög. Snabblån är en dyr låneform – vilket är orsaken till att lån enbart bör tecknas på lägre belopp och under en kort period.

Ett lån för personer med sämre ekonomiska förutsättningar

Det är vanligt att snabblån kan tecknas även om låntagaren har betalningsanmärkningar. Vissa långivare gör även kreditupplysning hos andra kreditupplysningsföretag än UC. Detta kan kan vara fördelaktigt om du inte vill ha en sämre kreditvärdighet.

Orsaken att snabblånen är lättare att få beviljade, än många andra lån, handlar främst om lånebeloppen. Det lägsta beloppet du kan låna är enbart 500 kr.

Långivarna inom snabblån har däremot alltid samma skyldighet som alla andra att göra en grundläggande kreditbedömning och neka lån till personer som inte har de ekonomiska förutsättningarna för att kunna betala tillbaka det.

Fördelarna med snabblån – när ska det användas?

Dem är enklast att få beviljade

Snabblån är den låneform som är enklast att bli beviljad.

Det är enkelt att få ett snabblån, men priset som betalas för denna enkelhet är ofta högt.

Privatlån är ofta ett bättre alternativ. Men samtidigt ger många av dessa aktörer inte lån till personer med betalningsanmärkningar och utbetalningstiden är inte lika snabb. Därmed kvarstår främst snabblåneföretagen som ett alternativ.

Räntefritt för nya kunder (gratis lån)

Ett par långivare erbjuder ränte- och avgiftsfritt lån under en viss period. Det vanligaste är då att detta enbart gäller för nya kunder. På detta sätt kan du alltså låna gratis och samtidigt prova på långivarens tjänst. Var däremot mycket noga med att läsa villkoren – det kan exempelvis bli riktigt dyrt om du inte betalar tillbaka i tid inom den räntefria perioden.

Bästa valet vid småbelopp

Behöver du låna 500 kr eller 1000 kr en månad är snabblån, kontokredit eller kreditkortet det enda rimliga alternativet. Ett snabblån på 1000 kr under en månad kan kosta 200-300 kr i räntor och avgifter. Det är mycket i förhållande till lånebeloppet men med tanke på att uppläggningsavgiften på ett privatlån ofta är 300-500 kr blir detta ändå ett billigare alternativ.

Välj snabblån om…

Snabblån är låneformen för dig som har betalningsanmärkning eller har en svag kreditvärdighet vilket gör att du har svårt att få andra lån beviljade. Alternativt vill du låna maximalt någon tusenlapp under 1-2 månader.

Välj inte snabblån om…

Snabblån bör inte väljas som låneform om du har de ekonomiska förutsättningarna att använda andra låneformer. Vid låga belopp är kreditkortet bättre att använda och vid högre belopp har privatlånet sina fördelar.

Låneformen bör inte heller väljas som ett sätt att låna pengar för att betala andra lån. Teckna då istället ett omstartslån eller be om en avbetalningsplan hos nuvarande långivare.

Är privatlån ett alternativ till snabblån och SMS-lån?

Är snabblån enda alternativet för dig som vill låna 8 000 kr? Det finns ju ytterst få privatlån med så låga lånebelopp. Ett alternativ kan vara att låna en lite större summa – och därmed få bättre villkor.

Det finns exempelvis privatlån där lägsta lånesumman 10 000 kr. Genom att välja dessa lån kan du få billigare lån – trots större belopp.

Exempel: Teckna ett snabblån hos en av de största aktörerna i Sverige. Under hösten 2018 fick du betala 1660 kr för att låna 8 000 kr under 4 månader.

Teckna istället ett privatlån med effektiv ränta på ca 30 %. Du betalar då totalt 1150 kr i ränta för att låna 10 000 kr i 12 månader.

Om du kan höja lånebeloppet och teckna ett privatlån kan du alltså få längre amorteringstid, lägre månadsbetalning och lägre total avgift på lånet. Samma exempel kan nämnas om snabblån jämförs mot en rad olika kontokrediter. Detta även de som tillåter låntagaren att ha betalningsanmärkning.

Vad kostar lånet?

För ett par år sedan var det mycket vanligt att snabblån enbart hade en räntekostnad. Det gick därmed att enkelt jämföra räntekostnaden på olika snabblån för att se vilket som var billigast. Med högkostnadskreditslagen har detta däremot ändrats. För att jämföra kostnaden behöver du idag antingen se på lånets effektiva ränta eller på dess kapitalkostnad.

Ränta

Enligt högkostnadskreditslagen (infördes september 2018) får inte ett lån ha en högre ränta än 40 % + referensräntan. Eftersom referensräntan vanligtvis är på maximalt någon enstaka procentenhet kan man räkna med att lånen maximalt får ha ränta på 40 %. Detta är alltså den årsränta som låneföretagen får ta ut på lånen.

Eftersom lagen begränsar låneföretagen att ta ut högre ränta kompenseras detta idag betydligt oftare med flera avgifter.

Uppläggningsavgift

En avgift som vanligtvis betalas på första fakturan. Det finns även låneföretag som delar upp uppläggningsavgiften på samtliga fakturor för att låntagaren därmed ska betala exakt samma avgift varje månad.

Aviavgift

Aviavgift har blivit betydligt vanligare efter att högkostnadskreditslagen gick igenom. Det är alltså relativt vanligt att snabblåneföretag tar ut en avgift för den faktura som skickas ut varje månad. Detta upp till 60 kr per faktura.

Ett snabblån får aldrig kosta mer än 100 % av det lånebelopp du lånat. Har du exempelvis lånat 2000 kr så kan maximal återbetalning aldrig gå över 4000 kr.

Detta är medräknat eventuell påminnelseavgift och inkassoavgift (avgifter från Kronofogden kan tillkomma om inte lånet återbetalas)

Hitta det billigaste snabblånet

 • Jämför effektiv ränta

  För att se vilket snabblån som är billigast finns två alternativ. Förutsatt att du jämför två långivare som erbjuder exakt samma lånebelopp och amorteringstid så kan du se på den effektiva räntan. Lägst effektiv ränta = lägst kostnad för dig.

 • Jämför kapitalkostnad

  Andra alternativet är att se på lånets kapitalkostnad vilket alltså svarar på ”hur mycket kommer du betalt på lånet via räntor och avgifter?” Det är inte alltid detta tydligt framgår men känner du dig osäker kan du alltid kontakta långivaren och fråga.

  Fördelen med att jämföra kapitalkostnaden är att lånen kan ha olika storlek och olika amorteringstid och ändå vara jämförbara. Det lån som har lägst kapitalkostnad är därmed billigast för dig.

Förlänga snabblån – Vad innebär det?

Om du har ett snabblån och har svårt att betala tillbaka detta i tid erbjuds ibland möjligheten att förlänga lånet. Därmed skjuter du upp återbetalningen ett par månader.

Långivarna, inom denna låneform, får maximalt erbjuda en förlängning per lån i det fall som förlängningen innebär en kostnad för låntagaren.

En avbetalningsplan kan visserligen ses som en förlängning men det får erbjudas flera gånger eftersom det i detta fall inte uppstår några nya kostnader.

Så håller du nere kostnaden

 • Teckna aldrig på mer än några tusenlappar

  Behöver du maximalt låna 5000 kr och har ekonomin som innebär att du med säkerhet kan återbetala inom 2-3 månader kan snabblån vara ett alternativ. Men med högre belopp eller längre amorteringstid blir det nästan uteslutande dyrare än privatlån. (Med privatlån menas i detta fall lån med amorteringstid på minst 12 månader)

  Kom ihåg att du alltid kan betala tillbaka privatlånet i förtid – på detta sätt blir det nästan alltid billigare än ett snabblån.

 • Kan kontokredit vara ett alternativ?

  Det finns två låneformer som passar för dig som vill låna ett par tusen kronor under några månader och samtidigt har betalningsanmärkning eller överlag svag ekonomi, vilket innebär att du inte får privatlån. Det är snabblån och kontokredit.

  Av dessa låneformer har kontokrediten överlag lägre kostnad. Det kan alltså vara värt att överväga en kontokredit istället för ett snabblån. Det är bästa alternativet – om man enbart ser på kostnaden. (Se vidare under ”Välja snabblån eller kontokredit”

 • Teckna enbart lån du kan betala tillbaka

  Det kan låta självklart att lån enbart ska tecknas om förutsättningar finns att återbetala det i tid. Men tyvärr ser en del snabblån som ett lätt sätt att blunda för det verkliga problemet. Det kan vara en låneform som underlättar en svår ekonomisk situation – men lika gärna ett lån som förvärrar problemet.

 • Samla ihop lånen i ett större

  Eftersom snabblån är den dyraste låneformen bör du enbart ha dessa lån under kortare perioder och pålägre belopp. En del personer har däremot flera snabblån och den totala summan blir snabbt på över 10 000 kr. I detta fall bör du försöka teckna ett omstartslån. Med andra ord ett privatlån som kan användas för att lösa dessa dyrare snabblån.

Snabblån vs kontokredit

Snabblån är anpassade för personer som behöver låna en mindre summa pengar alternativt har svårt att få andra lån. Det kan vara betalningsanmärkningar eller dålig kreditvärdighet som gör att snabblån endast är de lån som kan tecknas. Ett alternativ är att teckna en kontokredit. Låneformerna har något olika upplägg.

Snabblån – Dyrare, tydlig amorteringstid, tydlig kostnad

 • Lägre summor - Snabblån bör enbart tecknas på lägre summor
 • Lätt att få beviljat - Många snabblån kan tecknas trots betalningsanmärkningar eller dålig kreditvärdighet
 • Fast amorteringstid - Ett lån har en fast amorteringstid. Om det är fyra månaders amorteringstid förväntas du återbetala lånet under denna tid, vilket därmed bara belastar din ekonomi under denna period. Genom tydligt krav på amorteringsbelopp varje månad lockas du inte att skjuta upp betalningen på lånet.
 • Tydlig fast kostnad - När du tecknar ett snabblån ser du exakt vad det kommer kosta dig. Du har en fast amorteringsplan och betalar oftast samma summa varje månad till lånet är återbetalt. Snabblån är den dyraste låneformen.
 • Enbart aktiv kredit under lånetiden - När du har ett snabblån registreras detta som ett aktivt lån. Men när du återbetalt det kommer det registreras som återbetalt och efter tag inte ens synas som historisk kredit.

Kontokredit – Billigare, mer flexibelt, men kan locka till fler lån

 • Lägre summor - Kontokredit bör enbart tecknas på lägre summor
 • Lätt att få - Generellt är det lika lätt att få en kontokredit som ett snabblån. Detta om man ansöker om samma belopp.
 • Flexibel amorteringstid - Du väljer själv hur mycket du vill betala tillbaka varje månad. Oftast finns ett lägsta belopp (ofta en mycket liten del av utnyttjad kredit). Smidigt och flexibelt. Samtidigt kan det locka dig till att betala låga betalningsbelopp varje månad varpå krediten återbetalas under mycket lång tid och därmed blir onödigt dyr.
 • Aktiv kredit även när du inte använder den - En sak som påverkar din kreditvärdighet är hur många/stora krediter du har aktiva. Med en kontokredit har du alltid krediten aktiv vilket därmed, i vissa fall, kan påverka din chans att få ett lån beviljat. Den är aktiv till du säger upp krediten. Detta oavsett om du utnyttjar den eller inte.

Vanliga lånebelopp för snabblån

Vanliga frågor och svar

✅ Är det någon skillnad på snabblån och SMS-lån?

Nej. Oftast används begreppen snabblån och SMS-lån för exakt samma lån. Det finns däremot inte någon officiell förklaring till vad ett snabblån/sms-lån är. Generellt ses SMS-lån som lån på mindre belopp som ska återbetalas inom maximalt ett år, ofta kortare tid.

✅ Vad är ett gratis snabblån?

Ett gratis snabblån är ett lån som under löptiden inte kostar en enda krona. Det finns ett par låneföretag som erbjuder detta. Det vanligaste är att det är ”Ny-kunds-erbjudande” men det finns även de som har detta konstant på vissa lägre belopp och mycket korta amorteringstider. Skulle du däremot inte hinna betala tillbaka lånet blir det snabbt dyrt.

✅ Är det lätt att få ett snabblån?

Det finns en missuppfattning att ”alla” kan få ett snabblån. Så är det inte. Även dessa företag måste, enligt lag, genomföra en kreditbedömning.

✅ Går det att teckna snabblån utan kreditupplysning?

Nej, alla låneföretag måste göra en kreditupplysning. Däremot varierar det vilket kreditupplysningsföretag som används. De olika företagen delar inte uppgifterna med varandra vilket därmed är orsaken till att en del personer som tecknar snabblån väljer företag som inte använder UC.

✅ Varför heter det snabblån?

Namnet kommer troligtvis ifrån att pengar många gånger betalas ut samma dag. Det är lån du snabbt kan ansöka om, snabbt får utbetalt och snabbt ska betala tillbaka.

Idag finns även privatlån med lika snabb handläggning och utbetalning. Men namnet lever ändå kvar från den tid då det nästan enbart var snabblånen som hade denna snabbhet.

✅ Kan jag betala tillbaka i förtid?

Ja, ett snabblån kan alltid betalas tillbaka i förtid. I stort sett alla långivare erbjuder detta alternativ utan att det kostar något extra.

✅ Hur fort kan jag få lånet utbetalt?

Många företag lovar att pengarna är utbetalda inom en timme från att lånet beviljats. Detta förutsatt att du har konto hos någon av de banker som företaget samarbetar med. I annat fall betalas pengarna ut kommande bankdag.

✅ Går det att få utbetalt på helger?

Ja, det finns företag som kan bevilja och betala ut lån på helger.

✅ Vad krävs för att få ett snabblån?

Du behöver vara 18 år och ha en inkomst. Däremot finns inte krav på fast anställning och nivån på inkomstkravet varierar kraftigt. Många kräver även att underskrift ska ske med BankID eller Mobilt BankID.

✅ Varför är det så dyrt med snabblån?

Snabblån vänder sig främst till personer med svag ekonomi och som behöver pengar under ett par månader. Räntan och kostnaden speglar alltid den risk som långivaren tar och i detta fall är anses risken alltså vara högre. Det som främst speglar lånets kostnad är alltså den risk som långivaren tar.

✅ Vad är ”Snabblån utan UC?”

När ett snabblåneföretag gör en kreditupplysning väljer de vilket kreditupplysningsföretag som ska användas. Om de använder annat upplysningsföretag än UC erbjuder de snabblån utan UC.

Illustration av långivarnas räntor

Här kan du se hur de lägsta och högsta räntorna skiljer sig mot varandra hos långivarna inom kategorin snabblån. I tabellen finns de räntespann som varje långivare använder i sin marknadsföring.


Långivare
Lägsta
Högsta
21,60 %
7,92 %
21,60 %
9,84 %
21,60 %
9,84 %
21,60 %
9,84 %
29,90 %
9,90 %
39,50 %
12,95 %
22,90 %
14,90 %
22,90 %
14,90 %
39,00 %
20,00 %
22,95 %
22,95 %
24,00 %
24,00 %
25,00 %
25,00 %
25,00 %
25,00 %
25,00 %
25,00 %
25,74 %
25,74 %
25,95 %
25,95 %
25,99 %
25,99 %
26,00 %
26,00 %
26,00 %
26,00 %
26,04 %
26,04 %
26,05 %
26,05 %
26,05 %
26,05 %
27,00 %
27,00 %
29,90 %
29,90 %
35,00 %
35,00 %
35,00 %
35,00 %
38,40 %
38,40 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,30 %
39,30 %
39,30 %
39,30 %
39,30 %
39,30 %
39,30 %
39,30 %
39,48 %
39,48 %
39,48 %
39,48 %
39,50 %
39,50 %
39,50 %
39,50 %
39,60 %
39,60 %
Artikeln uppdaterades senast 8 januari 2019
Jakob Thorselius Jakob Thorselius Marknadsansvarig, redaktör [email protected]   JThorselius   Jakob Thorselius   Jakob har tidigare arbetat med verksamhetsutveckling på ideella föreningar såsom Mattecentrum och Kodcentrum där barn och unga får gratis hjälp med matematik och programmering. Grundläggande kunskaper inom matematik är enligt Jakob en bärande grund för att kunna fatta bra beslut när man ska låna pengar.