Joar Tornedahl - 2024-06-11
Har du tagit ett lån men sen upptäckt att du inte behövde pengarna? I de flesta fall kan du då lämna tillbaka pengarna och ångra ditt lån – utan andra konsekvenser. I denna artikel ska vi prata om ångerrätten för lån, och vi kommer gå igenom precis vad ångerrätten innebär, och vad som gäller för olika typer av lån.
Ångerrätt innebär att du som konsument har rätt att ångra ett avtal inom en viss tidsperiod efter att avtalet ingåtts. För lån är ångerrätten en del av konsumentskyddet och ger dig möjlighet att dra dig ur ett låneavtal utan att behöva ange någon speciell anledning, inom 14 dagar. Detta kan vara särskilt värdefullt om du känner att du har tagit ett förhastat beslut eller om din ekonomiska situation förändras kort efter att lånet har tecknats.
Det som reglerar ångerrätten för lån är konsumentkreditlagen och distansavtalslagen. Distansavtalslagen är en lag som reglerar köp via internet och telefon, men sträcker sig även till tjänster, som ett lån anses vara. Med det sagt gäller samma regler för krediter som tecknats online som på ett bankkontor, då konsumentkreditlagen även täcker scenarier då en kredit har ingåtts via ett fysiskt möte.
Ångerrätten gäller från den dagen då du meddelat din ånger, inte från den dagen du betalat tillbaka pengarna. Om du meddelar banken dag 13 kan de med andra ord inte vänta i två dagar och sen dag 15 argumentera för att tidsfristen för ångerrätt har gått ut.
Medan ångerrätten inte gör skillnad på olika typer av lån (förutom bolån) finns det ett par aspekter som är viktiga att känna till. För att se vad som gäller för ditt lån kan du gå till det avsnitt nedan som passar dig!
För smslån och snabblån har du 14 dagars ångerrätt från och med den dag du ingick avtalet. Detta innebär att du kan ångra lånet inom denna period utan att behöva betala några andra avgifter än räntan för de dagar du har haft lånet. Det är viktigt att du meddelar långivaren skriftligen om att du vill utnyttja din ångerrätt, och att du betalar tillbaka pengarna inom 30 dagar. Det är inte ovanligt att sms- och snabblån har höga engångsavgifter, ofta via en uppläggningsavgift. Lyckligtvis har du rätt att få tillbaka dessa pengar i samband med att du nyttjar din ångerrätt.
Vissa långivare använder den lagstadgade ångerrätten som marknadsföringsknep. De kan exempelvis säga att de erbjuder avgiftsfria lån under 14 dagar, för att få det att låta som att de erbjuder gratis lån på ett sätt som andra långivare inte gör. Men alla lån som tecknas online är tekniskt sätt avgiftsfria under 14 dagar, förutsatt att du nyttjar din ångerrätt. Med det sagt täcker ångerrätten inte ränta under de dagar du haft lånet, så det är något du kan behöva betala till långivaren efter att du nyttjat din ångerrätt.
Ångerrätten i konsumentkreditlagen gäller inte för bolån. Processen att få ett bolån är längre än att exempelvis teckna ett privatlån eller sms-lån, så det finns gott om tillfällen i låneansökningsprocessen att dra sig ur lånet innan det inte längre går att ångra sig. Det är först efter att du skrivit på ett avtal med banken som du är bunden till avtalet. Du kan med andra ord göra en ansökan, få ett lånelöfte, gå på visningar, lägga ett bud och till och med vinna en budgivning utan att något är bindande.
För privatlån gäller samma regler som för smslån; du måste inom 14 dagar meddela långivaren skriftligen och betala tillbaka det lånade beloppet samt räntan för den tid du haft lånet.
Ibland händer det att du ingår i fler avtal samtidigt som du tecknar ett privatlån. Det vanligaste i detta fall är låneskydd. Oavsett om det är långivaren som erbjuder låneskyddet direkt eller om det går via en tredje part är det bra att veta att ångerrätten även inbegriper anknytande avtal. Det innebär att din ångerrätt även gäller för dessa anknytande avtal, och att du inte separat måste ångra dessa avtal.
Vid fordonslån har du också en ångerrätt på 14 dagar, fast endast om du köpt den på distans eller om avtalet har ingåtts hemma hos dig. Enligt Hallå konsument gäller det att du inte har hämtat ut bilen, eller att den inte har levererats till dig. Anledningen till det är att bilens värde sjunker om den används.
Ifall du ingår ett billån och köper bilen hos en återförsäljare har du dock ingen ångerrätt, åtminstone inte efter att du hämtat ut bilen. Ifall du ångrar köpet utan att ha hämtat ut bilen kan du avbeställa den, men det kan hända att bilhandlaren kräver en ersättning av dig (i enlighet med ert kontrakt).
Kreditkort fungerar lite annorlunda än traditionella lån, men även här finns det en ångerrätt som regleras av konsumentkreditlagen. Du har 14 dagar på dig att ångra avtalet om kreditkortet. Om du utnyttjar din ångerrätt måste du återbetala eventuella skulder som uppstått samt ränta för den period du använt krediten.
Relaterat till ångerrätten för kreditkort finns det även något som heter kortreklamation. Det handlar istället om att reklamera ett specifikt köp som gjorts via ett kreditkort. Du kan göra en kortreklamation om du har ångrat ett köp och har rätt att få pengarna tillbaka, men företaget inte gör en återbetalning.
För att utnyttja din ångerrätt följer du dessa steg:
Ångerrätten ger dig som konsument en säkerhetsmarginal om du skulle ångra ditt lånebeslut inom 14 dagar. Rätten regleras av konsumentkreditlagen och distansavtalslagen och kan inte frångås eller skrivas bort i ett avtal.
Läs om hur vi behandlar och skyddar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy. Genom att skicka in din kommentar godkänner du denna hantering. Om din kommentar framstår som stötande eller av något skäl olämplig kan publicering underlåtas.
- Expert
Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.