Många som har en bil har finansierat sitt bilköp med ett billån, men det är inte alltid man är lika nöjd med sitt billån som när man först skrev på avtalet. Ibland kan det vara ekonomiskt fördelaktigt att flytta över billånet till en annan bank. Av ren bekvämlighet eller rädsla, så är det många som avstår från att byta bank. I denna artikel kommer vi att titta närmare på när och varför du skulle vilja byta billån, hur du går tillväga, och vilka förutsättningar som gäller för olika situationer.

Vem får flytta sitt billån till en annan bank?

Att flytta sitt billån till en annan bank är i princip möjligt för alla som har ett befintligt billån, oavsett om det är med eller utan säkerhet, men med vissa förbehåll. Just ordet ”flytta” hade troligtvis inte bankerna använt, då det snarare handlar om att ett lån löses och ett nytt beviljas. Det är med andra ord inte talan om att ett lån flyttas från en bank till en annan, även om det i praktiken kan kännas så för dig som låntagare.

Det enklaste fallet av att flytta ett billån är om du har lånet utan säkerhet, det vill säga om lånet inte är kopplat till din bil. I sådant fall behöver du bara lösa lånet hos din gamla bank med hjälp av lånade pengar från din nya bank. Lite mer komplicerat blir det om du har bilen som säkerhet, vilket vi går in på i detalj längre ner i denna artikel.

Vad kostar det att flytta sitt billån till en annan bank?

Om du överväger att flytta ditt billån är det viktigt att ta hänsyn till eventuella kostnader som kan tillkomma. Vissa banker tar ut en uppläggningsavgift för det nya lånet, och det kan även finnas andra avgifter för att lösa det gamla lånet som ränteskillnadsersättning. Därför är det alltid en god idé att jämföra olika bankers villkor för att se om det verkligen lönar sig att byta.

Här kan du räkna ut hur mycket du måste betala i ränteskillnadsersättning.

Om du vill få en bättre överblick över vad ett billån kan kosta utifrån olika löptider och räntor kan du räkna på detta med vår lånekalkylator för billån. Den hjälper dig att räkna på billån så att du enkelt kan se vad din månadskostnad skulle bli.

Om du har bunden ränta på ditt billån måste du även betala ränteskillnadsersättning om du löser lånet i förtid. Ofta rekommenderas det att man väntar ut bindningstiden innan man byter bank, helt enkelt eftersom det är svårt att motivera en övergång till en annan bank om man måste betala för det.

För dig som ska byta bank och har billån med säkerhet

För dig som har ett billån med säkerhet, där bilen fungerar som en pant för lånet, kan det vara lite mer komplicerat att byta bank. När du har bilen som säkerhet på ditt billån är det återigen värt att nämna att det inte är en bokstavlig flytt av lånet – snarare löses lånet hos din gamla bank samtidigt som ett nytt tecknas hos din nya bank. Den nya banken måste då även godkänna den bil som står som säkerhet, så de kommer med största sannolikhet kräva en inspektion av bilen för att se till så att den är i gott skick.

Vad innebär det att flytta över sitt billån till en annan bank?

När du väljer att flytta ditt billån till en annan bank innebär det att du avslutar ditt befintliga avtal med din nuvarande bank och tecknar ett nytt avtal med den nya banken. Den nya banken kommer att betala av ditt befintliga billån hos den gamla banken, och du kommer sedan att göra dina månatliga betalningar till den nya banken istället.

Förutom att det kan innebära lägre ränta eller bättre villkor kan det också vara en möjlighet att omstrukturera lånet om din ekonomiska situation har förändrats sedan du tog ditt ursprungliga billån.

En annan situation som kan uppstå kan vara om du vill sälja din bil och lösa ditt lån samtidigt som den nya ägarens bank beviljar lån för bilen. Detta fungerar ungefär på liknande vis, men det är värt att nämna att det inte är alla banker som godkänner begagnade bilar som säkerhet, så det är viktigt att den som köper bilen har ett lånelöfte innan bilköpet ska gå igenom, så till vida att bilen ska köpas med lånade pengar.

Flytta ditt billån till din bolånebank

Många har både billån och bolån hos olika banker. Om du funderar på att slå ihop dina lån kan det vara en god idé att prata med båda bankerna för att se vad de kan erbjuda. Ibland kan det vara möjligt att få bättre villkor om du samlar dina lån hos samma bank. Exempelvis kan du ofta få lägre ränta, även om räntorna på bolån och billån inte ligger otroligt långt ifrån varandra.

För att det ska vara möjligt att utöka ditt bolån måste det finnas utrymme i bolånet. De flesta banker har ett belåningstak på 85% av bostadens värde. Om vi utgår från att du belånade 85% när du köpte din bostad  och att du har betalat av en del av det, i och med att vi har amorteringskrav i Sverige, lär det finnas en del utrymme i ditt bolån. Detta gäller framförallt om det var ett tag sen du köpte din nuvarande bostad. I så fall kan det går bra att baka in ditt billån i bolånet.

Även om du inte har hunnit amortera ner ditt lån så mycket finns det även en möjlighet att få bostaden omvärderad vart femte år. Bostadspriserna stiger i regel en bra bit under femårsperiod, så det kan hända att din belåningsgrad är lägre än du tror. Det kan även gå att få bostaden omvärderad oftare eller om du nyligen har genomfört en större renovering eller utbyggnad som på ett signifikativt sätt ökar värdet på bostaden.

Flyttas billånet när man köper en ny bil?

Om du har ett billån och planerar att köpa en ny bil är det viktigt att tänka på vad som händer med det gamla billånet. Det är inte riktigt så enkelt att billånet automatiskt flyttas eller kvittas bara för att du köper en ny bil. Vad som sker är att ditt gamla lån löses i samband med att din gamla bil säljs, och efter det är det fritt fram att förhandla med banken om ett nytt lån för den nya bilen. Banken tar då ställning till din inkomst och kredithistorik i förhållande till den nya bilens värde för att beräkna om de kan bevilja ett lån för din nya bil.

Anledningen till att du inte bara kan flytta ditt nuvarande billån till en ny bil är för att billånets struktur i form av beviljande, villkor och ränta är nära förknippat med din nuvarande bil. Banken måste helt enkelt utvärdera den nya bilen, innan de kan bevilja ett nytt lån åt dig.

Banker som du kan flytta ditt billån till

Här kan du se vilka banker som du kan flytta ditt billån till och vilken räntesats du kan få hos den nya banken.

  1. Lendo :

    Sveriges största jämförelsetjänst för lån. Flyttar billån upp till 600 000 kr.

  2. Enklare :

    Jämför och samla billån upp till 600 000 kr. Få svar inom kort!

  3. Sambla :

    Hjälper dig att flytta ditt billån till en annan bank för lån upp till 600 000 kr.

  1. 1. Lendo

    Lendo

    Lendo jämför låneerbjudanden från upp till 40 olika banker. Här kan du även flytta billån och slå ihop olika lån som du har tagit till ett lån. Ansökan är kostnadsfri och icke-bindande.

    Belopp 10 000 - 600 000 kr
    Ränta 6,55 - 33,93 %
    Löptid 1 - 15 år
    Betalningsanmärkningar Accepteras
    Anslutna långivare 40
    Ansök nu
  2. 2. Enklare

    Enklare

    Enklare är låneförmedlaren där du kan jämföra och flytta lån på upp till 600 000 kr. De samarbetar med närmare 40 olika långivare och du får svar på din ansökan inom kort.

    Belopp 5 000 - 600 000 kr
    Ränta 5,07 - 33,46 %
    Löptid 1 - 20 år
    Betalningsanmärkningar Accepteras
    Anslutna långivare 37
    Ansök nu
  3. 3. Sambla

    Sambla

    Hos Sambla går ansökningsprocessen på endast två minuter. Här kan du flytta billån till en annan bank, för lån i beloppsspannet 5 000 - 600 000 kr med endast kreditupplysning via uc.

    Belopp 5 000 - 600 000 kr
    Ränta 5,20 - 33,99 %
    Löptid 1 - 20 år
    Betalningsanmärkningar Accepteras
    Anslutna långivare 40
    Ansök nu

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.