Räkna på privatlån 

Om du ska teckna ett privatlån är det viktigt att se till så att det passar din budget. Innan du skriver på kontraktet kan du räkna ut räntekostnaden på ditt lån, så att du vet exakt vad du kommer betala under hela lånets löptid, framförallt om du väljer bunden ränta. Lite mer komplicerat blir det om du väljer rörlig ränta då dina räntebetalningar i så fall kan komma att variera, men du kan fortfarande få en bra bild över vad lånet kommer kosta.

Är det en bra idé att räkna på vad ett lån kostar? 

Innan ditt privatlån blir godkänt går banken igenom din ekonomi för att säkerställa att din ekonomi klarar av räntebetalningarna, men även om deras kalkyler är framtagna för att i de flesta fall se till så att du klarar av att betala tillbaka är de inte perfekta. Olika personer har olika levnadsstandard och utgår från olika budgetar i sina liv. Bara för att banken godkänner ditt lån är det med andra ord inte säkert att du kommer känna dig bekväm med din ekonomi under lånets löptid.

Genom att räkna på ditt privatlån kan du se till så att du inte hamnar i en situation där du får svårt att betala din ränta, och på så sätt undvika onödiga betalningsanmärkningar.

Risken med att inte räkna på lånekostnaden 

  • Överbelåning
    Banker undviker i regel att överbelåna låntagare, det vill säga att de inte ger ut lån om det skulle leda till att kostnaderna för lånet skulle vara avgörande om din ekonomi går runt eller ej. Om du har tagit flera olika lån från flera olika långivare som använder sig av olika kreditupplysningsbolag kan det dock hända att banken missar att räkna med ett par av dina lån i sin kalkyl. 
  • Betalningsanmärkning
    Om du inte räknar på lånekostnaden kan det i värsta fall leda till att du får svårt att betala dina fakturor. Du kan då hamna i en väldigt dålig situation där du tvingas prioritera fakturor, och låta vissa gå till inkasso och i värsta fall Kronofogden. 
  • Sänkt levnadsstandard
    Om du har vant dig vid en viss levnadsstandard kan det bli en chock när du till din vanliga budget lägger till räntebetalningar för ett privatlån. Även om räntan för ett privatlån är relativt låg kan dessa betalningar bli en stor del av dina fasta utgifter.

Så här räknar du ut räntekostnaden på lånet 

Det är inte alla som ska ta lån som fick högsta betyg i matematik, men lyckligtvis är det inget krav för att räkna ut ränta på lån. Med det sagt kan det bli förvirrande att räkna ut hur mycket ett lån kommer kosta när effektiv ränta ställs mot nominell ränta, när löptiden varierar och är valfri och när andra avgifter tillkommer.

För att göra det lättare för dig att räkna på hur mycket du ska betala för ditt lån kan du dela in lånet i två delar: dels den totala summa som du lånar och som alltid måste betalas tillbaka, och den summa du betalar i ränta.

Räntan som presenteras av långivaren är hur stor del av den totala lånesumman du ska betala årligen. Om du lånar 100 000 till en effektiv ränta på 10% med en löptid på 12 månader ska du då betala 10 000 kronor i ränta över lånets löptid, eller 833 kr i månaden. 

Utöver räntan måste du som sagt även betala tillbaka den lånade summan, i detta fall 100 000 kronor. Utspritt på 12 månader blir det 8 333 kronor i månaden. 

Totalt sett hade du därmed betalat 833 + 8 333 = 9 166 kronor i månaden.

Kan jag på förhand ta reda på vilken ränta jag får? 

När du ska räkna ut ränta på lån hjälper det givetvis att i förhand veta vilken ränta du kommer få. Den ränta som presenteras på bankers och långivares hemsidor är dock en referensränta, vilket innebär att du kan få såväl högre som Lån med låg ränta är i regel alltid ett privatlån eller eventuellt en kontokredit. Att försöka hitta bästa möjliga ränta är något alla eftersträvar och här nedan har vi en komplett jämförelse av långivare som erbjuder förmånliga räntesatser och rättvisa villkor till svenska långivare. Räntan sätts nämligen individuellt, baserat på din ekonomiska situation och beräknade betalningsförmåga.  

Effektiv ränta - En bra fingervisning 

Att räkna ut ränta på lån är inte raketforskning, men det finns vanliga fallgropar som är viktiga att undvika. Den vanligaste är att man räknar på nominell ränta istället för effektiv ränta. 

Nominell ränta är den faktiska ränta som banken sätter för dig, men denna ränta räknar inte några andra avgifter än den faktiska räntan. Detta kan göra det aningen missvisande vad gäller hur mycket du faktiskt kommer betala för ditt lån, då övriga avgifter tillsammans kan bli en avsevärd del av totalsumman.

När du ska räkna på privatlån är det därför den effektiva räntan du ska räkna på, helt enkelt då effektiv ränta även inkluderar avgifter som uppläggningsavgift, aviavgift och övriga avgifter. När du räknar på ditt lån med hjälp av den effektiva räntan får du en klar bild över hur mycket ditt lån kommer att kosta i slutändan.

Lär dig mer om vanligt förekommande avgifter för lån.

Nedan kan du jämföra lånekostnaden hos de vanligaste bankerna:

Lendo
Ränta 4,70 - 33,75 %
Maxbelopp 600 000 kr
Sambla
Ränta 5,20 - 33,99 %
Maxbelopp 600 000 kr
Advisa
Ränta 5,20 - 33,99 %
Maxbelopp 600 000 kr
Axo Finans
Ränta 2,95 - 26,00 %
Maxbelopp 600 000 kr
Enklare
Ränta 5,07 - 33,46 %
Maxbelopp 600 000 kr

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.