Ditt hem är oftast den största investeringen du någonsin kommer att göra, och därför är det av yttersta vikt att se till så att du får en så låg bolåneränta som möjligt. Att förhandla om räntan kan vara ett effektivt sätt att spara pengar över tid, men hur går du egentligen tillväga för att pruta på din bolåneränta?

Hur mycket är räntan på bolån?

Det första steget i att pruta på din bolåneränta är att förstå det nuvarande ränteläget. Vid tidpunkten för denna artikel ligger den rörliga bolåneräntan från de största bankerna i Sverige runt 4,9% - 5,8%. Denna siffra varierar naturligtvis beroende på långivare och dina individuella omständigheter, men det ger en generell bild av ränteläget. Det är viktigt att nämna att mindre banker och långivare som har lägre krav ofta erbjuder högre räntor för att kompensera för den ökade risken som kommer med att låna ut pengar.

Ett viktigt beslut när du tar ett bolån är att välja mellan en rörlig eller bunden bolåneränta. En rörlig bolåneränta innebär att räntan varierar över tiden beroende på marknadsräntan. Vid tecknandet av ett lån kan den rörliga räntan vara lägre än den bundna, vilket kan vara fördelaktigt initialt, men å andra sidan slår det hårt mot din ekonomi om räntan stiger. Att välja en bunden bolåneränta innebär att du låser in räntan på en fast nivå under en överenskommen tidsperiod, vanligtvis 1-5 år. Bunden ränta kan vara något högre än den rörliga räntan vid tecknandet, men det ger dig en säkerhet om att dina kostnader inte kommer att öka under bindningstiden, även om marknadsräntorna stiger.

Så förhandlar du din ränta

Nu när du har en uppfattning om det allmänna ränteläget är det dags att titta på hur du kan förhandla kring din bolåneränta.

Förberedelse är A och O

Var väl förberedd med handfast information som stöder ditt argument om att risken att låna ut pengar till dig är så låg som den kan vara. Glöm inte att ta upp om du har varit en lojal kund hos banken.

Lämna inget osagt

Var tydlig med din önskan om en lägre ränta och använd konkreta siffror när du pratar med banken. Det är en bra idé att fråga banken rakt ut vad som krävs för att få en ränterabatt. Kanske är det något ni kan göra där och då under mötet?

Teckna fler produkter

Något som ofta ses som positivt för att få en ränterabatt är att flytta över dina bankkonton, sparkonton, försäkringar med mera till den bank du ansöker hos. Detta kan göra dig mer attraktiv som kund.

Ta med en medsökande

Om det är möjligt, be någon med starkare ekonomi och kreditvärdighet att gå med som medsökande. Ifall din medsökande också kan flytta sina konton och tjänster till banken ni ansöker om bolån hos kan det vara ett stort plus när det kommer till ränterabatt.

Använd en låneförmedlare

Det är också en bra idé att nyttja en låneförmedlare som kan förhandla med olika banker och presentera dig med flera erbjudanden. Du kan sen använda denna information för att till viss mån ställa bankerna mot varandra och kanske få banken att erbjuda en aningen högre ränterabatt.

Gröna bolån

Vissa banker erbjuder "gröna bolån" som ger dig rabatt på räntan om din bostad uppfyller vissa miljö- eller energieffektivitetskrav. Se till att du kollar upp detta på förhand och ha med all relevant information om din bostad!

Kan jag få lägre ränta genom att omförhandla med banken?

Ja, du kan ofta förhandla om din bolåneränta med din nuvarande bank om dina ekonomiska omständigheter har förbättrats eller om din ställning hos banken har förändrats, exempelvis om du tecknat nya försäkringar eller konton hos banken sedan den senaste förhandlingen.

En viktig faktor här är om du har rörlig eller bunden ränta. Om du befinner dig mitt i ett bundet avtal är det alltid bäst att vänta tills det löper ut, och då omförhandla med banken. Anledningen till det är att du måste betala ränteskillnadsersättning om du avbryter ett bolån i förtid.

Utöver ränterabatten kan du även i allmänhet få lägre ränta av banken i samband med en omförhandling. Du kan även få en högre ränta baserat på samma faktorer, och sen får vi inte heller glömma det övergripande ränteläget. Med det sagt har vi här ett par faktorer som påverkar din ränta:

  • Din kreditvärdighet

Kreditvärdighet är en avgörande del av räntesättningen. Banken ser på lån utifrån en riskkalkyl. Ju lägre risk du innebär, desto säkrare känns det för banken att låna ut pengar till dig, vilket resulterar i lägre ränta. Du kan följa din kreditvärdighet genom att beställa ett utdrag från uc:s register.

  • Din inkomst

Ifall du har ökat din inkomst, antingen via lönehöjning eller genom att du skaffat ett nytt jobb kan det ge dig lägre ränta. Höjningen bör dock vara avsevärd för att det ska göra någon större skillnad för din bolåneränta.

  • Medsökande

En medsökande innebär alltid lägre risk för banken. Om du inte tidigare haft en medsökande kan det vara väldigt positivt för din ställning hos banken om du lägger till en medsökande.

Hur mycket ränterabatt kan man få 2023?

Framtiden är alltid osäker när det kommer till räntor. Ränteläget påverkas av ekonomiska förutsättningar, som inflation, riksbankens politik och andra faktorer. Samma sak gäller för ränterabatter. Om du kan få en ränterabatt på 1% kan du vara mycket nöjd, men även 0,8% - 0,9% är bra.

Bank Ränterabatt januari 2021 Ränterabatt januari 2022 Ränterabatt oktober 2022
Swedbank 0,80% 0,95% 1,33%
Handelsbanken 0,85% 0,93% 1,16%
Nordea 0,63% 0,71% 0,90%
SEB 0,97% 1,05% 1,35%
ICA Banken 0,25% 0,89% 0,60%
Danske Bank 0,35% 0,58% 1,04%
Länsförsäkringar 0,85% 1,03% 1,09%
Ålandsbanken 0,93% 1,07% 1,16%

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.