Att köpa sin första bostad kan vara en överväldigande upplevelse. Det finns mycket att tänka på och många steg att följa. Ifall det är första gången du köper en bostad kan det nästan kännas som att det är helt oöverskådligt. I den här guiden kommer vi att försöka göra processen så enkel som möjligt genom att presentera en steg-för-steg-guide. Från att göra en ekonomisk kalkyl till att fira din nya bostad - vi guidar dig genom allt.

Steg 1: Gör en kalkyl

Det första steget när du funderar på att köpa en bostad är att göra en ekonomisk kalkyl. Det är viktigt att veta vad du har råd med och vad ditt prisintervall är. På bankernas hemsidor kan du använda olika verktyg för att räkna ut din maximala lånesumma. 

Genom att slå ihop din inkomst, dina nuvarande lån samt information om din civilstatus räknar banken ut på ett ungefär hur mycket du har råd att lägga på ränta och amortering varje månad.

Det är värt att nämna att banken beviljar högre lån ifall ni är två personer som står på lånet. Om du har en sambo är det bra om denne också kan stå på lånet. Om kalkylen går ihop kan du ansöka om ett lånelöfte från banken. Lånelöftet är inte på något sätt bindande, varken från din eller bankens sida. Det är däremot en indikation på att du kan gå vidare till nästa steg i processen. Kontakten med banken återkommer vi till lite senare i guiden.

Steg 2: Hitta din bostad

När du har din ekonomiska plan klar är det dags att hitta din drömbostad. Den vanligaste platsen att börja leta är på bostadssajter som Hemnet och Booli. Mäklarnas hemsidor kan också vara en bra källa, framförallt på mindre orter där det inte finns så många mäklare. Om du föredrar att köpa från privatpersoner utan mäklare kan du använda dig av annonssajter eller sociala medier.

Det allra vanligaste är dock att man använder Hemnet. Detta är den överlägset största hemsidan för bostadsförsäljning i Sverige. När du använder Hemnet kan du filtrera sökresultaten så att du endast presenteras med bostäder som passar dina behov och din ekonomi. Om du exempelvis högst kan köpa för 2 000 000 kr och behöver två rum och kök kan du ange det. Du kan också ringa in specifika områden som du vill bo i.

Steg 3: Gå på visning

När du hittar en bostad som du är intresserad av, är nästa steg att gå på visning. Det är här du kan ställa frågor till mäklaren och inspektera bostaden noggrant, samt få en känsla om det kan bli ett framtida hem för dig. Det kan vara värt att tänka på att bostaden du just nu befinner dig i är optimalt presenterad för att säljas. Tänk på att möblerna och dekorationerna inte medföljer i köpet, och att eventuella småbrister aldrig nämns. Att en kylskåpsdörr är lite seg behöver man exempelvis inte nämna, och ifall du inte frågar kommer ingen säga att tvättmaskinen är tio år gammal och därmed spelar på sista valsen. 

Tänk på att du också har möjlighet att ta del av besiktningen. Mäklaren delar i regel ut ett presentationsblad och du kan fråga om besiktningen finns tillgänglig. Om det är många personer på visningen kan det ibland kännas svårt att få svar på sina frågor, men det är viktigt att vara ihärdig. En bättre chans finns inte att få svar på sina frågor om bostaden, och man får inte underskatta hur viktigt detta är i bostadsköpet.

Steg 4: Lägg ett bud

Om du känner dig nöjd med bostaden är det dags att delta i budgivningen. Det är viktigt att förstå att bud du lägger inte är bindande. Du kan dra tillbaka ditt bud när som helst fram till dess att du skriver på ett kontrakt. Budgivningen kan vara en nervös period, men det är också en spännande process som kan leda till att du får din drömbostad till rätt pris.

I regel sker budgivningen via SMS som mäklaren skickar till samtliga inblandade. Det finns ett par olika strategier man kan använda sig av vid en budgivning, men det är svårt att säga vad som faktiskt fungerar. Det som du dock bör göra är att ha ett maxpris för hur mycket du kan lägga på bostaden, så att du vet var din gräns går.

Steg 5: Skriv på kontrakt

När du vinner budgivningen är det dags att skriva på kontraktet. Detta görs vanligtvis så snart som möjligt för att undvika att någon part ändrar sig. Innan du skriver på kontraktet kommer din bank att gå igenom bostadsuppgifterna för att säkerställa att allt är i ordning. Om allt är i sin ordning och banken inte behöver några kompletterande uppgifter kan du och säljaren mötas på mäklarens kontor för att skriva på kontraktet. Ifall du inte är nöjd med bankens erbjudande till dig är det inte för sent att kontakta en annan bank. De är vana vid bostadsaffärer och förstår att det finns tidspress. Det är inte heller en dum idé att använda en låneförmedlare som Lendo för att få så snabbt svar som möjligt från så många banker och långivare som möjligt.

Inflyttningsdag sätts även nu, om ni inte redan varit överens om det. Efter att kontraktet är påskrivet har du ett par dagar på dig att betala handpenningen, vilket är 10% av köpesumman. Handpenningen är den del av kontantinsatsen.

Steg 6: Perioden mellan kontraktskrivande och inflyttning

Hur lång perioden är mellan att du skriver på kontraktet och flyttar in i bostaden kan variera. Om du säljer din nuvarande bostad kan det givetvis påverka tidslinjen, och det kan vara klokt att ta med en klausul i kontraktet att du måste sälja din gamla bostad innan inflyttningsdagen. Under den här perioden kan du även börja planera din flytt och eventuella renoveringsarbeten.

Steg 7: Betalning och inflyttning

På inflyttningsdagen möts du och säljaren på mäklarens kontor för att genomföra betalningen. Din bank överför lånet och kontantinsatsen, vilket är 15% av köpesumman, till säljaren. När betalningen är slutförd får du nycklarna till din nya bostad, och du kan officiellt flytta in!

Avslutande tankar

Att köpa en bostad är en betydande livshändelse, och det är normalt att känna en blandning av spänning och oro. Kom ihåg att detta är en investering i din framtid och att du har tagit ett stort steg mot att äga ditt eget hem. Grattis!

Vanliga frågor om hur man köper en bostad

Vad är skillnaden mellan ett lånelöfte och ett bolån?
Hur mycket handpenning behöver jag betala?
Vad händer om besiktningen avslöjar problem med bostaden?
Vilka andra kostnader än köpesumman bör jag förvänta mig när jag köper min första bostad?
Vilken typ av lån bör jag välja när jag köper min första bostad?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.