Vad är lånelöfte?

Lånelöfte är ett förhandsbesked som du får av banken vad gäller hur mycket pengar du kommer kunna låna vid en eventuell bostadsaffär. Ordet ”löfte” i lånelöfte bör dock inte tolkas som en garanti. De uppgifter du anger i din lånelöftesansökan måste kontrolleras av banken, inkomst måste kunna styrkas och den individuella fastigheten måste godkännas. Exempelvis kan två olika fastigheter skilja sig åt avsevärt vad gäller månadsavgift, skick, renoveringsbehov med mera.

Vad kollar banken vid lånelöfte?

När du ansöker om lånelöfte kontrollerar banken följande:

Typ av bostad

Ska du köpa en villa, bostadsrätt eller fritidshus? Villkoren skiljer sig åt beroende på vad du väljer. Exempelvis kan månadsavgiften vara avgörande när du köper bostadsrätt, medan kontanter till lagfart och pantbrev behövs när man köper en villa eller ett friköpt radhus.

Vilket år du är född

Här anger du helt enkelt hur gammal du är. Det kan vara relevant för banken att veta hur många år av arbetsför ålder du har kvar.

Din inkomst

Du anger här din inkomst innan skatt. Observera att du anger den lön du faktiskt har baserat på hur mycket du jobbar. Om du jobbar 80% anger du med andra ord inte den lön du har om du jobbar 100%.

Eventuella medsökande och deras uppgifter

Om du ansöker tillsammans med någon annan behöver banken ovanstående uppgifter även för den medsökande.

Andra lån och krediter

Banken vill även veta om du har andra lån och krediter. Vissa lån påverkar ditt lånelöfte mer än andra. Exempelvis påverkar ett studielån inte lika mycket som lån med högre ränta. Bolån räknas inte in här om det gäller för en bostad som du planerar att sälja i samband med bostadsköpet. Det räknas dock om det exempelvis gäller ett fritidshus som du planerar att behålla.

Betalningsanmärkningar

När du ansöker om lånelöfte gör banken alltid en kreditupplysning. För vissa banker blir det direkt ett nej om du har en betalningsanmärkning, men andra banker kan vara mer positivt inställda, framförallt om skälet till betalningsanmärkningen är rimligt.

Folkbokförd i Sverige

I regel kräver samtliga banker att du är folkbokförd i Sverige för att kunna få ett bolån i Sverige. 

Hur länge gäller ett lånelöfte?

Ett lånelöfte gäller i regel mellan tre till sex månader. Olika banker har olika varaktighet på sina lånelöften, så besök din banks hemsida för att se hur länge deras lånelöfte gäller, eller använd vårt jämförelseverktyg.

Här kan du se hur länge ett lånelöfte är giltigt hos olika banker:

Bank Lönelöfte giltlighetstid
Danske Bank 6 månader
Handelsbanken 6 månader
Hypoteket 3 månader
ICA Banken 3 månader
Ikano Bank 6 månader
Landshypotek Bank 3 månader
Länsförsäkringar 3 månader
Nordea 6 månader
SBAB 3 månader
SEB 3 månader
Skandia 3 månader
Stabelo 6 månader
Swedbank 6 månader
Ålandsbanken 3 månader
Marginalen 3 månader
Svea 3 månader
Avanza 3 - 6 månader
Zensum 3 - 6 månader
Zmarta 3 - 6 månader
Lendo 3 - 6 månader
Bluestep 3 månader

Avanza som samarbetar med Ålandsbanken och Stabelo ger inte ut några generella lånelöften som gäller för flera bostäder. För att ansöka om bolån hos Avanza behöver du istället göra en bolåneansökan för varje enskild bostad som du vill köpa. Deras bolåneansökningar är givetvis kostnadsfria och är heller inte bindande på något sätt.

Hur lång tid tar det att få lånelöfte?

Om du har alla uppgifter till hands, inklusive din medsökandes, kan du få besked direkt efter du har fyllt i dina uppgifter och legitimerat dig med BankID. Om banken behöver kompletterande uppgifter meddelar de dig om det i samband med att du har fyllt i dina uppgifter, och oftast tar det inte mer än en eller ett par dagar för dem att höra av sig. 

Kan man få lånelöfte från flera banker samtidigt?

Ja, ett lånelöfte är inte bindande och du kan ansöka om så många lånelöften du vill. Observera dock att varje bank gör en kreditupplysning på dig, och det kan vara negativt för framtida låneansökningar om det har tagits många kreditupplysningar på dig. Det kan därför vara en god idé att använda en tjänst som Zmarta då de endast gör en kreditupplysning som gäller för samtliga banker. 

Kan man få ett lånelöfte även om man har en betalningsanmärkning?

När banken avgör om du ska få ett bolån eller inte gör de en individuell riskbedömning. Denna bedömning handlar helt enkelt om hur stor risken är för att du inte ska kunna betala tillbaka lånet. Även om en betalningsanmärkning kan framstå som relativt oskyldig för dig ser banken det ofta som en indikation på att du inte har ordning på din ekonomi. Det är därför tyvärr så att många banker väljer att inte bevilja bolån till personer med betalningsanmärkningar.

Givetvis finns det många människor med stark ekonomi som av någon anledning har dragit på sig en betalningsanmärkning. Det finns därför även banker som är villiga att låna ut pengar till dessa personer, efter en individuell prövning. Om du kan påvisa att du har ordning på din ekonomi kan du förhoppningsvis övertyga din bank att risken för att du inte ska kunna betala tillbaka är låg. 

Vad kan man göra om man inte får ett lånelöfte?

Olika banker ställer olika krav på den ansökandes ekonomi. Om du får avslag från en storbank kan det bero på att du har många skulder, eller en anställningsform som de inte anser vara tillräckligt stabil. Om du exempelvis är provanställd, frilansare eller är tillfälligt arbetslös kan de anse att risken är för stor att du kommer få svårt att betala av lånet.

Det finns ett par mindre banker som är mer benägna att ta sig an denna typ av kund. Bluestep, Nordax och Svea är ett par sådana banker som ofta kan ge lån åt personer med en mer riskfylld ekonomi. Dock innebär det att de tar en högre ränta på lånet. I regel får man räkna med att man betalar mellan 2-3% mer i ränta hos en sådan bank.

Det finns även jämförelsetjänster som kan hjälpa dig att få information om vad respektive bank kan erbjuda dig. På Lånen.se kan du jämföra 19 olika bolån och 2 bolåneförmedlare och sen ansöka om bolån direkt. Ta en närmare titt här för att se vad bankerna har att erbjuda dig!

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.