Att ta ett privatlån är ett stort beslut och det är viktigt att välja rätt bank med rätt villkor och ränta. Men vilken bank erbjuder egentligen det bästa privatlånet? I denna artikel kommer vi att gå igenom olika banker och deras erbjudanden för att hjälpa dig att hitta det bästa lånet. Vi kommer att titta på allt från räntor och villkor till hur låneansökan fungerar. Så om du funderar på att ta ett privatlån kan du läsa vidare för att ta reda på vilken bank som är det bästa alternativet.

Vad är ett bra privatlån?

Ett bra privatlån kan innebära olika saker för olika personer, men generellt sett kan man säga att en bra ränta är en viktig faktor. En ränta som är för hög kan innebära att du betalar mycket mer i räntekostnader än vad du behöver, vilket kan göra att det tar längre tid att betala av lånet. Om du får en ränta på under 10% anses det vara en bra ränta på dagens marknad. Att välja en kortare löptid minskar de totala räntekostnaderna, men det innebär också högre månadskostnader.

Även om ingen bank erbjuder lån utan ränta finns det vissa banker som erbjuder räntefria månader. Det innebär att du under en viss period inte behöver betala ränta på ditt lån. Detta kan vara en fördel om du exempelvis ska renovera eller köpa något som du planerar att betala av på relativt kort tid.

Utöver räntan är det också viktigt att titta på eventuella avgifter och villkor som kan påverka totalkostnaden för lånet. Exempelvis så är det många banker som tar ut en uppläggningsavgift för lånet, medan andra bjuder på denna avgift. Om du planerar att betala av ditt lån snabbt, så kan den totala summan som du betalar tillbaka till banken vara flera hundra kronor mer, om du väljer ett lån som har en uppläggningsavgift.

Topp 5-lista för privatlån 

 1. Nordea – Erbjuder konkurrenskraftig ränta och du slipper uppläggningsavgift
 2. SEB – Låna upp till 350 000 utan att vara kund till en låg ränta. Möjlighet till större lån om du är kund sedan innan.
 3. Swedbank – Erbjuder betalningsfria månader och konkurrenskraftiga räntor för dig med god ekonomi
 4. Danske bank – Bra privatlån för dig som behöver låna större summor, minsta möjliga lånebelopp är om 50 000 kr
 5. Handelsbanken – Bra lån för dig som inte behöver låna mer än 150 000 kr

Vad de bästa bankerna erbjuder

1. Nordea

Nordea erbjuder privatlån som ger dig möjlighet att låna mellan 10 000 - 500 000 kr med en återbetalningstid på upp till 12 år. Lånet kan användas till vad du vill, oavsett om du behöver pengar till en renovering, en ny bil eller för att samla dina lån på ett ställe. Nordea erbjuder konkurrenskraftig ränt som sätts individuellt baserat på ditt lånebelopp och din kreditvärdighet, och den effektiva räntan kan vara så låg som 5,70%. 

En annan fördel med Nordeas privatlån är att du kan få ett så kallat "Utgiftsskydd", vilket är en form av låneskydd, som ger dig ekonomisk trygghet om du skulle bli sjuk eller arbetslös. Med detta utgiftsskydd kan du få ersättning upp till 12 månader i följd och du kan försäkra dig på upp till 10 000 kronor per månad.

Nordea erbjuder även möjligheten att betala av ditt lån i förtid utan extra kostnader. 

 • Lånebelopp: 10 000 – 500 000 kr
 • Nominell ränta: 5,70 – 13,70%
 • Löptid: 1 – 12 år
 • Uppläggningsavgift: 525 kr
 • Måste vara kund?: Nej
 • Låneskydd?: Ja, heter utgiftsskydd
 • Nordea
  Ränta 3,45 - 6,90 %
  Maxbelopp 500 000 kr

2. SEB

SEB erbjuder privatlån med möjlighet att låna mellan 20 000 - 350 000 kr med en återbetalningstid på upp till 10 år. Lånet är anpassat för personer som vill finansiera mindre projekt, exempelvis en renovering. SEB har konkurrenskraftiga räntor som varierar beroende på ditt lånebelopp och kreditvärdighet. Här kan du få en räntesats på så lite som 5,75% om din ekonomiska situation anses vara tillräckligt god. 

En fördel med SEB:s privatlån är möjligheten att välja en månadsbetalning som passar din ekonomi. Du kan välja mellan att betala en fast summa varje månad eller att betala olika summor beroende på säsong och ekonomiska förutsättningar. För dig som behöver låna en större summa pengar så kan du vara något begränsad då du som mest kan låna 350 000 kr.

 • Lånebelopp: 20 000 – 350 000 kr
 • Nominell ränta: 5,75 – 13,50%
 • Löptid: 2 – 10 år
 • Uppläggningsavgift: 300 kr om du inte är kund
 • Måste vara kund?: Nej
 • Låneskydd?: Ja
 • SEB
  Ränta 3,80 - 11,10 %
  Maxbelopp 350 000 kr

3. Swedbank

Swedbank erbjuder en flexibel och trygg lösning för privatlån. Med möjlighet att låna mellan 20 000 kr och 500 000 kr med en återbetalningstid på upp till 12 år kan lånet anpassas efter dina behov. Swedbank har konkurrenskraftiga räntor som anpassas efter ditt lånebelopp och kreditvärdighet. Räntan på deras privatlån kan vara så låg som 6,07%, men om du inte har så god kreditscoring, så kan du räntan sträcka sig uppemot 16,48%. 

En fördel med Swedbanks privatlån är möjligheten att ta en betalningsfri månad per år, vilket kan hjälpa dig att balansera din ekonomi. 

För att ta Swedbanks privatlån måste du vara kund hos Swedbank. I dagsläget erbjuder de inte något låneskydd på sina lån.

 • Lånebelopp: 20 000 – 500 000 kr
 • Nominell ränta: 6,07 – 16,84%
 • Löptid: 1 – 12 år
 • Uppläggningsavgift: 300 kr
 • Måste vara kund?: Ja
 • Låneskydd?: Nej
 • Swedbank
  Ränta 3,45 - 19,59 %
  Maxbelopp 500 000 kr

4. Danske bank

Danske Bank erbjuder privatlån med möjlighet att låna mellan 50 000 kr och 400 000 kr med en återbetalningstid på upp till 10 år. Det övre taket på räntan är bra jämfört med konkurrenterna då den ligger om 9,50%. Kollar man på Danske Banks lägsta möjliga ränta, så är den om 7,50%, vilket fortfarande är en låg räntesats, men flera konkurrenter erbjuder lägre ränta än så.

Dock är det lite synd att det inte går att låna mindre summor, vilket kan begränsa möjligheterna för dig som bara behöver låna en mindre summa pengar. Om du behöver låna mindre än 50 000 kronor får du vända dig till en annan bank.

 • Lånebelopp: 50 000 – 400 000 kr
 • Nominell ränta: 7,50 – 9,50%
 • Löptid: 1 – 10 år
 • Uppläggningsavgift: 595 kr
 • Måste vara kund?: Ja
 • Låneskydd?: Nej, endast för bolån

5. Handelsbanken

Handelsbanken erbjuder två olika slags privatlån. 

Privatlån Direkt, är ett privatlån mellan 30 000 - 150 000 kr som du ansöker själv om och du kan välja en återbetalningstid på upp till 10 år. Räntan för detta lånet ligger på 8,60%.

Det andra privatlånet som de kallar “Privatlån” är ett privatlån som riktar sig där ni är två eller fler som ska ta ett lån tillsammans, vilket också kan leda till förmånligare ränta, än om du hade tecknat det andra privatlånet “Privatlån Direkt”.

 • Lånebelopp: 30 000 – 150 000 kr
 • Nominell ränta: 8,60%
 • Löptid: 1 – 10 år
 • Uppläggningsavgift: 595 kr
 • Måste vara kund?: Ja
 • Låneskydd?: Nej
 • Handelsbanken
  Ränta 5,85 %
  Maxbelopp 150 000 kr

Finns det andra alternativ än storbankerna?

I jakten på ett privatlån finns det andra alternativ än att vända sig till storbankerna. Det kan ibland vara lättare att få ett beviljat lån av mindre kända banker än av storbankerna, helt enkelt eftersom de mindre kända bankerna på något sätt måste sticka ut på lånemarknaden, och ett sätt att göra det kan vara att erbjuda lägre räntor eller bevilja fler kunder.

Här är tre exempel på mindre kända banker och vad de erbjuder:

Lunar

En digital bank som fokuserar på enkelhet och flexibilitet. Lunar erbjuder privatlån från 20 000 kr upp till 300 000 kr med en återbetalningstid på upp till 10 år. Deras lägsta ränta ligger på 6,75%.

 • Lunar
  Ränta 2,95 - 21,00 %
  Maxbelopp 500 000 kr

Coop MedMera

En bank som ägs av Coop och som erbjuder privatlån från 15 000 kr upp till 600 000 kr med en återbetalningstid på upp till 12 år. Utöver privatlån erbjuder Coop MedMera också förmåner till sina medlemmar, som exempelvis rabatter på matvaror och drivmedel.

 • Coop Medmera Bank
  Ränta 5,20 - 16,95 %
  Maxbelopp 600 000 kr

Komplett Bank

En digital bank som erbjuder privatlån från 10 000 kr upp till 500 000 kr med en återbetalningstid på upp till 15 år. Deras ränta är aningen högre än storbankerna och ligger på 11,90%, men det finns andra fördelar med Komplett Bank. Komplett Bank erbjuder exempelvis till skillnad från andra banker ett obegränsat antal amorteringsfria månader.

 • Komplett Bank
  Ränta 6,30 - 17,00 %
  Maxbelopp 500 000 kr

Så här ansöker du om ett privatlån

Exakt hur det går till att ansöka om ett privatlån skiljer sig åt beroende på vilken bank du har valt. För att visa hur det kan gå till har vi tagit SEB som exempel nedan:

Steg 1: Gå till bankens hemsida

Gå till SEB:s hemsida och välj "Lån" i menyn längst upp på sidan. Välj sedan "Privatlån" i menyn till vänster.

Steg 2: Räkna ut hur mycket du vill låna

Ange önskad lånesumma och återbetalningstid i lånekalkylatorn för att få en uppskattning av vad lånet kommer att kosta dig varje månad.

Steg 3: Fyll i ansökningsformuläret

Klicka på "Ansök om lån" för att fylla i ansökningsformuläret. Fyll i dina personuppgifter och uppgifter om din ekonomi, såsom din inkomst och eventuella andra lån eller krediter du har.

Steg 4: Skicka in ansökan

Kontrollera att alla uppgifter är korrekta och skicka sedan in ansökan. SEB kommer att göra en kreditupplysning på dig för att bedöma din kreditvärdighet och om du kan få lånet beviljat.

Steg 5: Vänta på svar

Det kan ta upp till några bankdagar att få svar på din ansökan. 

SEB kommer att skicka beskedet till dig antingen via e-post eller brev.

Steg 6: Godkänn lånet

Om SEB beviljar lånet skickar de ett låneavtal till dig som du behöver godkänna. Läs igenom avtalet noga innan du skriver under det.

Steg 7: Pengarna betalas ut

När du har godkänt låneavtalet betalar SEB ut pengarna till ditt bankkonto. Du kan sedan använda pengarna till vad du vill, såsom en renovering eller en resa.

Det är viktigt att komma ihåg att varje bank har sina egna krav och rutiner när du ska ansöka om ett lån. Det är alltid en god idé att läsa igenom villkoren och rådgöra med banken om du har några frågor eller funderingar.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.