Så här blir du skuldfri

Att dras med skulder kan sätta käppar i hjulen på många olika plan. Din privatekonomi tyngs ner av konstanta månadsbetalningar, din kreditvärdighet drabbas och det kan bli svårt att ta lån, oavsett om det är för en ny bil eller för en bostad. I denna guide kommer vi gå igenom vad du kan göra för att bli skuldfri, så att din privatekonomi kan få lite andrum igen.

Till att börja med bör vi nämna att svårighetsgraden med att bli skuldfri kan variera stort från person till person, och beroende på hur stor skulden är. Om skulden är väldigt stor lär råd som ”spendera mindre på alkohol” inte hjälpa särskilt mycket. I sådana fall är det antagligen mer ordentliga metoder som krävs. Vi kommer dock i denna guide ge råd för samtliga som på något sätt har hamnat i en svår skuldsituation. Läs vidare, ta del av våra råd, välj ut ett par som går att anpassa till din situation och arbeta utifrån det.

1. Se över dina utgifter och inkomster

Anledningen till att man har hamnat i en skuldfälla är att man har missbedömt förhållandet mellan ens utgifter och inkomster. Det kallas just en skuldfälla för att det man betalar för att betala av skulden gör den ursprungliga situationen ännu svårare att hantera, vilket leder till att man måste ta fler lån för att klara av ekonomin, och så vidare. Om man från början har haft en svår ekonomisk situation hjälper det inte direkt att utöver det även behöva betala flera tusenlappar i månaden på lånekostnader.

För att förhindra skuldfällan från att fortsätta i en ond spiral gäller det att så fort som möjligt få till en budget som fungerar. Om du har möjlighet att öka dina inkomster är det givetvis positivt, men många känner att det är utgifterna som de har mest kontroll över.

Utgifter handlar till stor del om vanor. Bryt en vana så kan du få en tusenlapp över i månaden. Har du många dåliga vanor? Då kan en drastisk livsstilsförändring vara en väg ut ur en skuldfälla.

2. Prioritera rätt skulder

Om du har flera skulder kan det vara svårt att veta vilka som ska prioriteras. Lista dina lån efter ränta och totala summa. Om ett lån inte är särskilt stort kan det vara lockande att betala av det först, men ofta är det lånen med högst ränta som det är smartast att betala av först då det är dessa lån som drabbar din månatliga budget hårdast.

Denna punkt i listan handlar inte bara om prioritering mellan skulder, utan även om att faktiskt göra skulderna till en prioritet. Låt dig inte distraheras av prylar, möbler, renovering eller dyra vanor. Ditt fokus bör helt och hållet ligga på att bli av med dina skulder.

3. Samla ihop lån och krediter

En anledning till varför det kan vara svårt att ta sig ur en skuldfälla är att man saknar en tydlig överblick över situationen. Inkassobrev som avlöser varandra, anmärkningar hos Kronofogden som orsakar problem – listan kan göras lång med anledningar varför överblick är viktigt. När du samlar dina lån och krediter får du allt på ett ställe. På så sätt minskar oron över att glömma att betala en faktura, och du får en tydlig skuld att arbeta med istället för många småskulder samtidigt som du ofta får en lägre ränta.

4. Ackordsuppgörelse

Om du har en skuld som du dragits med under lång tid, och om du har pengar tillgängliga som du vill lägga på att betala av dina lån, då kan du ofta göra något som kallas ett ackord. En ackordsuppgörelse görs med det företag du har skulden hos, även om skulden ligger hos Kronofogden. Det som sker då är att du och företaget kommer överens om en nedskrivning av skulderna till en viss procent. Detta är gynnsamt för båda parter. Du som privatperson får en lägre skuld, och företaget som du har tagit lånet hos får in pengar som det annars hade tagit väldigt lång tid för dem att få in, framförallt om det saknas säkring för lånet.

5. Skuldsanering

Vad är skuldsanering? För de som har befunnit sig i skuldfällan under lång tid kan skuldsanering vara en väg ut ur fällan. En skuldsanering ansöker man om via Kronofogden. Det är med andra ord inte något du kan be det företag du har lånat av om. För den sakens skull behöver dock skulderna inte ligga hos Kronofogden för att de ska kunna ingå i en skuldsanering. Du kan även få genom en skuldsanering även om du inte har något jobb eller om din inkomst är låg.

För att se om du kan göra en skuldsanering kan du gå till Kronofogdens hemsida och göra deras skuldsanerings test.

6. Undvik nya skulder som pesten

Det säger kanske sig själv, men nya skulder är aldrig en bra idé när du försöker bli av med skulder. Tyvärr lockas allt för många av att ta nya lån för att betala av räntan på sina existerande lån, vilket resulterar i en skuldfälla som bara blir djupare och djupare. Det är alltid bättre att prata med företaget du har en skuld hos, eller med Kronofogden, än att ta nya lån för att finansiera existerande skulder.

Smarta lån

Ett lån behöver inte alltid vara vägen till en skuldfälla. Med bra villkor, låg ränta och planerad amorteringstid kan du undvika att dina lån blir en belastning. Det är självfallet också viktigt att du lånar pengar under rätt omständigheter och alltid har med dig att det kostar pengar att låna pengar. Använd vår Låneguide här på Lånen.se för att hitta de lån som passar just dig och din ekonomiska situation om du har ett lånebehov.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.