Lånen.se

Gör en "årskoll" på din privatekonomi

Publicerad av Kajsa Amnehagen
Gör en "årskoll" på din privatekonomi

Genom att se över sin privatekonomi en gång per år är det för många möjligt att spara tusenlappar. Allt för många väljer att varken omförhandla lån, se över sitt sparande eller jämföra försäkringar utan låter dem bara löpa vidare år från år. Ett beslut som kan bli mycket kostsamt. I denna artikel lägger vi fokus på lånedelen inom privatekonomin.

1. Omförhandla ditt bolån

Har du rörligt bolån bör du omförhandla lånet årligen. Bankerna ändrar sina bolåneräntor löpande och nya bolåneaktörer skapar konkurrens. Samtidigt har du efter ett års amortering en lägre belåningsgrad vilket delvis är avgörande för din ränta.

Kontrollera vilken ränta du har idag och om banken där lånet ligger kan sänka denna ränta. Kontakta sedan flera banker och bolåneinstitut och jämför vilken räntesats som erbjuds. Att flytta bolånet är mycket enkelt.

Tips: - Testa MittBolån och se vilka räntor du kan få från flera banker direkt.

2. Omförhandla delbetalningar

Har du en smidig delbetalning - som har hög ränta? Försök få ner kostnaden på denna delbetalning genom att antingen teckna ett samlingslån (se nästa punkt) eller bara omförhandla räntan via andra bolag.

Tips: - Testa Anyfin. Ta ett kort på senaste fakturan och skicka in till Anyfin. De försöker sedan ge ett bättre ekonomiskt alternativ på exakt samma summa och återbetalningstid.

3. Teckna ett samlingslån

Har du flera mindre lån? Det kan exempelvis vara ett konsumtionslån, en kreditkortsskuld och en avbetalning. Ofta är det betydligt lättare att få lägre ränta på ett privatlån än på dessa småkrediter.

Räkna ut hur mycket du är skyldig kreditgivarna och teckna ett så kallat samlingslån på denna summa. Pengarna använder du för att lösa de dyrare alternativen och har därefter ett enda lån – med bättre villkor. Ett ännu bättre alternativ är att höja bolånet och baka in dyrare lån/krediter i detta.

Tips: - Testa Lendo. Använd alltid en låneförmedlare när ett samlingslån ska tecknas. Ett exempel är Lendo som jämför 30 olika långivare.

4. Välj nytt kreditkort

Bolån, privatlån och avbetalningar skapar alltid en kostnad som därmed går att pressa via lägre ränta och avgifter. Med kreditkortet är det lite annorlunda. Genom att välja rätt kreditkort, utifrån hur du använder det, kan du till och med tjäna pengar på att ha en kredit. Detta genom att många kort ger bonus och en rad olika försäkringar. Men självklart kan ett kreditkort även skapa avgifter och räntekostnader.

Välj kreditkort utifrån vilka funktioner på kortet som passar dig. Det finns exempelvis flera kort utan årsavgift och aviavgift samt de med räntor ner till 10%. Märker du att du ofta väljer att skjuta upp betalningen på kreditkortet är det kreditkort med låg ränta och ingen aviavgift som blir billigast i längden.

Tips: - Teckna Bank Norwegian VISA som är ett kreditkort utan årsavgift och skälig räntenivå.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Ditt förnamn:
Din kommentar:


Läs om hur vi behandlar och skyddar dina personuppgifter i vår personuppgiftspolicy. Genom att skicka in din kommentar godkänner du denna hantering. Om din kommentar framstår som stötande eller av något skäl olämplig kan publicering underlåtas.

Om författaren

Kajsa Amnehagen Kajsa Amnehagen Datakvalitetsansvarig, redaktör [email protected]   Kajsa är vår egen faktagranskare som ansvarar för att de uppgifter vi presenterar på Lånen.se är aktuella. Hon har god kännedom om den svenska lånemarknaden och ser till att våra användare uppdateras när någonting händer.