Lånen.se

Jämför kontokrediter

 • Låna mellan 1 000 – 600 000 kr
 • Jämför 26 långivare
 • 11 långivare som accepterar betalningsanmärkningar
 • 19 långivare som inte använder UC
 • Pengar samma dag från 21 långivare

Behöver du snabb tillgång till pengar?

Här tänker vi på mindre belopp, som du inte alls har några problem att betala tillbaka. Då kan en kontokredit vara ett bra och flexibelt alternativ för dig. Genom kontokrediter får du möjlighet att göra ett fritt antal uttag upp till din beviljade kreditgräns. Du betalar bara ränta och avgifter för det faktiska beloppet du lånat. Lånen.se guidar dig i låneformen och listar flera av marknadens bästa erbjudanden – läs om och jämför kreditlån här!


Jämför 26 st. kontokrediter

Belopp: 1 000 – 45 000 kr
Ränta: 39,60 %
Löptid: 4 mån – 4 år
Betalningsanm. OK Använder inte UC Pengar samma dag
Belopp: 3 000 – 20 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 1 mån – 3 år
Använder inte UC Pengar samma dag Hög beviljandegrad
Belopp: 2 000 – 20 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 2 mån – 1 år
Betalningsanm. OK Använder inte UC Pengar samma dag
Belopp: 1 000 – 25 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 2 mån – 2 år
Använder inte UC Pengar samma dag
Belopp: 1 000 – 25 000 kr
Ränta: 25,00 %
Löptid: 1 – 2 år
Använder inte UC Pengar samma dag
Belopp: 1 000 – 25 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 2 mån – 2 år
Använder inte UC Pengar samma dag
Belopp: 1 000 – 25 000 kr
Ränta: 39,00 %
Löptid: 2 mån – 2 år
Använder inte UC Pengar samma dag
Belopp: 1 000 – 30 000 kr
Ränta: 26,04 %
Löptid: 5 mån – 6 år
Betalningsanm. OK Använder inte UC Pengar samma dag
Belopp: 2 000 – 20 000 kr
Ränta: 39,50 %
Löptid: 1 mån – 1 år
Använder inte UC Pengar samma dag Räntefritt i 30 dgr
Belopp: 3 000 – 50 000 kr
Ränta: 35,00 %
Löptid: 2 mån – 3 år
Använder inte UC Pengar samma dag
  Visa fler långivare
Vilket lån har jag störst chans att få beviljat?
  Starta Låneguiden

Villkoren kontrollerades automatiskt 2020-01-24. Automatiskt insamlad data valideras regelbundet av  Viktor Svensson Viktor Svensson och  Kajsa Amnehagen Kajsa Amnehagen.

Vad är en kontokredit?

En kontokredit är en kredit som du löpande kan utnyttja när du är i behov av pengar. Du kan exempelvis ha en kredit aktiv på 50 000 kr men välja själv när du vill utnyttja krediten och hur stort belopp som då ska tas ut.

Om du har en kredit på 50 000 kr är det alltså så stort belopp som du maximalt kan låna (ta ut från krediten) samtidigt. Men det enbart den summa som du tar ut som du betalar ränta för. På så vis kan du ha en kredit liggandes utan att det kostar något – förrän du tar ut pengar från den. Likheten finns på denna punkt med ett kreditkort där du har en kredit aktiv men enbart betalar om den utnyttjas.

Så fungerar en kontokredit – Ett exempel

Du tecknar en kontokredit för att ha som en ekonomisk trygghet. Du kanske inte är behov av pengar just idag men några gånger per år brukar du få ett extra behov. Kanske är det när tvättmaskinen går sönder eller när semestern blev dyrare än du trott. Du väljer att teckna en kredit på 60 000 kr.

Någon månad senare är du i behov av att låna 4 000 kr. Eftersom krediten är aktiv går du in på hemsidan och begär ett uttag av den summa du behöver. Någon ny ansökningsprocess eller kreditupplysning sker alltså inte du redan blivit beviljad en kredit på 60 000 kr.

Efter detta uttag kan du som mest ta ut ytterligare 56 000 kr från krediten om så önskas. Kommande månad tar du ut ytterligare 4 000 kr från krediten och har nu enbart 52 000 kr kvar att ta ut.

När fakturan kommer väljer du att återbetala 2 000 kr (plus ränta). Därmed ökar möjligt kreditutrymme med denna summa och du kan totalt låna 54 000 kr framöver.

På detta sätt är en kontokredit en livslång kredit där du kan ta ut pengar vid behov, och återbetala utifrån dina ekonomiska förutsättningar.

Banker eller kreditbolag – Vad skiljer kontokrediterna åt?

Det finns ett par olika sorters kontokrediter. Generellt kan man dela upp dem mellan om de ges ut av en bank eller av en långivare. Vilken kredit som är bäst beror på vilka behov och förutsättningar du har.

Banken – Kopplat till konto/kort med fasta avgifter

En kontokredit hos en bank är kopplad till ett lönekonto varifrån pengar dras när du betalar med ditt kort. På detta sätt utnyttjas krediten automatiskt om du försöker handla med kortet och det saknas täckning på kontot. I detta fall kommer alltså krediten automatiskt föra över pengar till kontot så att betalningen går igenom.

Den dag det kommer in pengar på detta konto återbetalas krediten också automatiskt. Därmed kräver banker ofta att det måste vara lönekontot som kontokrediten är kopplad till. Detta eftersom de då vet att det kommer in pengar minst en gång per månad.

”En kontokredit på en bank är kopplad till ett lönekonto som kortbetalningar sker ifrån. Krediten utnyttjas och återbetalas automatiskt. Det är ofta en låg ränta men årsavgifter. ”

Fördelar:

 • Låg ränta (10-15 %)
 • Automatisk utbetalning och reglering av skulden

Nackdelar

 • Svårare att få beviljad
 • En årsavgift är vanligt
 • Kan enbart utnyttjas om kontot är tomt

Kreditbolag – Fristående kredit och kan vara utan fasta avgifter

En kontokredit hos en långivare innebär att du har ett konto hos långivaren som du kommer åt via inloggning på deras hemsida. När du är inloggad kan du välja hur stor summa som ska betalas ut till det bankkonto du anmält som utbetalningskonto. Det är alltså du själv som väljer när utbetalning ska ske och vilken summa.

Varje månad får du en faktura där du kan se totalt utnyttjad kredit samt vad lägsta beloppet är som du måste betala. Det är alltså du som väljer hur stor summa du vill återbetala, så länge som du minst betalar ”lägst-att-betala” summan.

Fördelar

 • Det finns räntefria krediter – Så länge de återbetalas inom 30 dagar.
 • Öppet för fler - Vissa accepterar betalningsanmärkningar
 • Kan ge lägre ränta - Finns räntor ner till 4,95%
 • Utnyttjas aldrig omedvetet - Du måste aktivt göra uttag. Du väljer även själv återbetalningsbelopp.
 • Går att ansöka om utan UC (du behåller din kreditvärdighet)

Nackdelar

 • Högre ränta - Om du har betalningsanmärkning
 • Mer administration – Du måste sköta alla in- och utbetalningar själv
 • Kan ha uttagsavgift – De flesta har däremot inte detta.

”En kontokredit från en långivare innebär att du får möjlighet att ta ut pengar från krediten via företagets hemsida. Du väljer själv när och hur ofta utbetalning ska ske. Oftast högre ränta än hos banken, men inte nödvändigtvis. Det finns kontokrediter helt utan extraavgifter - men även de med en rad olika avgifter”

Vad kostar en kontokredit?

 • Uppläggningsavgift – En del kontokrediter är utan uppläggningsavgift medan andra har avgift på upp till 500 kr. Även om det kan kännas som stor summa så fokusera på räntan och andra avgifter. Detta är trots allt en avgift som bara betalas en gång medan krediten är livslång.
 • Uttagsavgift – Ett fåtal långivare tar uttagsavgift. Undvik dessa om du kommer ta ut mindre summor (upp till några tusen). En kontokredit ska vara enkel och billig att hantera – du bör inte behöva planera dina uttag för att hålla nere kostnaden.
 • Årsavgift – Bankerna har ofta årsavgift på sina kontokrediter. Kreditbolagen har det ytterst sällan även om det förekommer.
 • Ränta – Räntan betalas enbart på den del du väljer att ta ut från kontokrediten och den tid du har pengarna till de återbetalas. Är räntan 20 % och du tar ut 3000 kr samt återbetalar efter två månader kostar detta 150 kr + eventuell aviavgift.

Vilken kontokredit är bäst?

Kortfattat är den kontokredit bäst som blir billigast för dig. Vilken som blir billigast beror på hur du kommer att utnyttja krediten. Här presenteras enbart olika alternativ utifrån olika kreditbolags kontokrediter.

Jag behöver låna 1000 – 3 000 kr ett par gånger per år. Jag återbetalar då alltid efter en månad.

Sök efter en kontokredit utan uppläggningsavgift, uttagsavgift och avikostnad.

Dessa kostnader kommer annars bli mycket stora i förhållande till lånesumman. Hellre högre ränta och en kredit utan dessa avgifter – än tvärtom.

Jag behöver låna 5-10 000 kr ett par gånger per år och återbetalar detta över ett par månader

Sök efter en kontokredit med låg ränta.

Har du inte betalningsanmärkningar bör du kolla med din bank vad de kan erbjuda för alternativ. Jämför även detta mot kreditbolagens kontokrediter (se tabellen ovan).

Har du betalningsanmärkningar, eller av annan anledning svårt att få kontokrediten beviljad, får du söka hos långivare som accepterar kunder med betalningsanmärkningar. Det betyder att du får högre ränta så sök alltid ny kontokredit när din betalningsanmärkning inte längre är aktiv.

Jag behöver låna över 10 000 kr och planerar att återbetala över flera år

Sök istället efter ett privatlån. Det är låneform som passar bäst för enstaka investeringar. Du väljer summa och amorteringstid och betalar vanligtvis exakt samma summa varje månad. Även om det finns vissa undantag så bör det vara det billigare alternativet i längden.

Kontokredit – Fördelar och när ska låneformen användas?

Du får en flexibel kredit

Den största fördelen med kontokrediten är dess flexibilitet. Om du har en aktiv kredit har du alltid tillgång till pengar. Du betalar inget så länge du har enbart har krediten men inte använder den (förutsatt att det inte är någon årsavgift.)

Skulle det saknas ett par tusen i slutet av månaden kan krediten utnyttjas utan att någon låneansökan behöver skickas in. Du vet att du har tillgång till krediten och kan ta ut delar av den precis när du vill.

Återbetalningen sker sedan med varje månad. Antingen med ”minsta betalningsbelopp” eller med ett valfritt högre belopp. Flexibla uttag – flexibla amorteringar.

Det är på detta sätt som de flesta använder en kontokredit. Pengarna är slut på kontot den 20:e och man behöver låna någon tusenlapp till lönen kommer.

Billigaste låneformen på mindre summor

Kontokrediten utnyttjas och återbetalas generellt inom ett par veckor. Eftersom räntekostnad enbart uppstår när krediten tas ut blir det ofta mycket låga kostnader.

”Tar du ut 5 000 kr från en kontokredit med ränta på 15 % och återbetalar inom 14 dagar kostar detta enbart ca 30 kr. Det är därmed det billigaste sättet att låna små summor under kortare tider. ”

Välj kontokredit om…

Kontokredit bör väljas som låneform om du vill ha ett ”buffertlån”. Pengar som kan användas vid oförutsägbara händelser och tas ut snabbt och enkelt.

Har du en kredit utan uttagsavgift (undvik kontokrediter med denna avgift) är det ofta ett av de billigaste låneformen för lägre summor. Detta i likhet med ett kreditkort.

Välj inte kontokredit om…

Kontokredit bör inte väljas om du vill låna en större summa som du tänker återbetala över flera år. Då bör privatlån vara ett mer passande alternativ.

Du bör inte heller välja kontokredit om du lätt gör av med pengar du har tillgång till. Har du ofta slut på kontot och shoppar så länge det finns pengar kvar? Välj då inte att teckna en kontokredit. Risken är nämligen stor att du använder krediten mer än nödvändigt.

Du bör inte heller välja kontokredit om du hittar låneformer med lägre räntor och kostnader.

Vanliga frågor och svar

✅ Är kontokredit hos en bank samma sak som kontokredit från kreditbolag?

Det finns många likheter, men även vissa skillnader. Likheten är att du har en flexibel kredit som kan utnyttjas när du har behov av pengar. Läs mer under ”Banker eller kreditbolag – Vad skiljer kontokrediterna åt?” ovan.

✅ Kan jag ha flera kontokrediter samtidigt?

Ja, det går men det är inte en rekommendation. Har du flera krediter/lån bör du istället teckna ett samlingslån. Det är ett privatlån som tecknas på ett större belopp som därmed kan lösa alla mindre krediter och lån. Det är billigare och ger dig oftast lägre månadskostnad.

✅ Vad är det för skillnad på lån, kontokredit och kreditlån?

Ett lån tecknas på en fast summa där hela beloppet betalat ut på en gång. Det amorteras sedan oftast över ett flertal år med exakt samma summa varje månad. Ränta betalas på hela lånebeloppet. När lånet är återbetalt avslutas avtalet.

En kontokredit tecknas på en fast summa – men du kan sedan välja hur mycket av beloppet du vill utnyttja, dvs ta ut. Du betalar enbart ränta på den del du tar ut. När krediten återbetalas skapas större kreditutrymme för kommande uttag.

Kreditlån är ett annat namn på kontokredit. Ibland används ordet kreditlån för krediter hos kreditbolag och kontokredit för dessa krediter från en bank. Detta för att skilja de olika låneformerna.

✅ Hur länge har jag krediten tillgänglig?

Så länge du sköter återbetalningarna enligt avtal har du kvar krediten. Det är därmed en livslång kredit. Om du inte kommer använda den är det däremot en fördel om du säger upp den. Detta eftersom antalet tillgängliga krediter kan påverka din kreditvärdighet.

✅ Vad krävs för att få krediten beviljad?

Det varierar kraftigt mellan de olika kreditgivarna. Detta både gällande krav på inkomst, om du får ha betalningsanmärkning eller inte m.m. För att låna via en kontokredit i Sverige måste du däremot alltid vara minst 18 år och ha ett bankkonto.

✅ Går det att ansöka om kontokredit utan uc?

Ja, använd vårt filter och kryssa i "lån utan uc" så får du upp alla kontokrediter som inte använder UC

Illustration av långivarnas räntor

Här kan du se hur de lägsta och högsta räntorna skiljer sig mot varandra hos långivarna inom kategorin kontokrediter. I tabellen finns de räntespann som varje långivare använder i sin marknadsföring.


Långivare
Lägsta
Högsta
16,95 %
3,75 %
7,95 %
3,95 %
19,90 %
4,90 %
19,00 %
12,00 %
39,50 %
12,95 %
22,90 %
14,90 %
22,90 %
14,90 %
24,00 %
24,00 %
25,00 %
25,00 %
25,95 %
25,95 %
26,04 %
26,04 %
26,05 %
26,05 %
39,36 %
30,00 %
35,00 %
35,00 %
35,00 %
35,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,00 %
39,30 %
39,30 %
39,30 %
39,30 %
39,48 %
39,48 %
39,50 %
39,50 %
39,60 %
39,60 %
Artikeln uppdaterades senast 9 juni 2018
Jakob Thorselius Jakob Thorselius Marknadsansvarig, redaktör [email protected]   JThorselius   Jakob Thorselius   Jakob har tidigare arbetat med verksamhetsutveckling på ideella föreningar såsom Mattecentrum och Kodcentrum där barn och unga får gratis hjälp med matematik och programmering. Grundläggande kunskaper inom matematik är enligt Jakob en bärande grund för att kunna fatta bra beslut när man ska låna pengar.