I dagens digitaliserade samhälle är bankernas kontoregister en viktig del av hur ekonomiska transaktioner och betalningar genomförs. Ett kontoregister är en central databas som innehåller information om bankkonton och deras ägare. Medan det inte bara är Swedbank som har ett kontoregister, däremot är Swedbanks kontoregister ett av de mest välanvända i Sverige. 

Just Swedbanks kontoregister har en speciell ställning i Sverige då det ofta används för löneutskick och när myndigheter gör utbetalningar till privatpersoner. På denna sida kan du läsa mer om vilka utbetalningar som sker genom Swedbanks system, hur du registrerar dig i Swedbanks kontoregister och få svar på vanliga frågor om registret.

Hur fungerar Swedbanks kontoregister?

Swedbanks kontoregister är en centraliserad databas där information om olika bankkonton lagras. När du registrerar dig i detta register kan du enkelt ta emot betalningar från företag och myndigheter som försöker göra en utbetalning till dig. Systemet matchar namnet och personnumret med den lagrade informationen i kontoregistret och ser till att pengarna når rätt mottagare. Du behöver inte vara kund hos Swedbank för att vara med i deras kontoregister.

Hur skiljer sig Swedbanks kontoregister gentemot andra bankers kontoregister?

Alla banker har databaser med register där information om deras kunder är samlade.  Den främsta skillnaden mellan Swedbanks kontoregister och andras är att Swedbanks lön- och utbetalningssystem SUS används brett av företag och myndigheter för utbetalning av lön, ersättning, pension med mera.

Så här registrerar du dig i Swedbanks kontoregister:

1. Om du inte redan är kund hos Swedbank går du in på denna sida

2. Klicka på ”Anmäl ditt konto till kontoregistret”

3. Logga in med BankID

4. Bekräfta anmälan

Om du har konto i utländsk bank måste du ta dig till ett av Swedbanks kontor. Observera att företaget du ska få pengar från måste kunna genomföra utlandsbetalningar för att det ska fungera.

Om du är under 18 år kan du maila in en svarsfullmakt till kontoandringar.lc@swedbank.se eller besöka ett av Swedbanks kontor tillsammans med en förälder.

Om du är osäker på om du är anmäld i Swedbanks register kan du istället klicka på länken Kontrollera eller ändra ditt konto i kontoregistret och logga in med BankID.

Vad är SUS?

SUS står för Swedbanks lön- och utbetalningssystem. Det är en tjänst som används för att genomföra löneutbetalningar och andra former av utbetalningar. SUS är nära kopplat till Swedbanks kontoregister eftersom det använder sig av samma centrala databas för att hantera mottagarnas bankkonton. Genom SUS kan arbetsgivare enkelt överföra löner till sina anställda, och andra utbetalningar kan också hanteras smidigt genom detta system.

Vilka utbetalningar sker genom Swedbanks lön- och utbetalningssystem?

Genom Swedbanks lön- och utbetalningssystem (SUS) hanteras en rad olika utbetalningar. De vanligaste är löneutbetalningar till anställda, pensioner, bidrag och annan form av ekonomisk ersättning. Många blev medvetna om Swedbanks kontoregister i samband med att elstödet betalades ut under 2023. Information skickades då ut till hushållen att de behövde registrera sig i Swedbanks kontoregister för att få pengarna så snabbt som möjligt, vilket många valde att göra.

Vilka begränsningar och nackdelar finns det med Swedbanks kontoregister?

Som med alla system finns det vissa begränsningar med Swedbanks kontoregister. En begränsning är att båda parter måste vara registrerade i kontoregistret för att en smidig överföring ska kunna genomföras, men så är även fallet med alla andra kontoregister. Om du inte är registrerad i kontoregistret måste du istället handskas med utbetalnings-avier. I och med att du inte behöver vara kund hos Swedbank för att vara med i registret är detta dock inget större problem.

En annan begränsning är att du måste kunna legitimera dig med BankID om du gör det online. I och med att BankID har blivit en så integral del av vardagen är detta dock inte ofta ett problem, men det går att föreställa sig scenarier då framförallt äldre fortfarande kan vara utan BankID. Det går dock även att registrera sig i deras register via deras fysiska kontor.

Vanliga frågor och svar om Swedbanks kontoregister

Hur lång tid tar det innan Swedbank registrerar min ansökan?
Blir jag kund i Swedbank när jag registrerar mig i deras kontoregister?
Jag har fått en utbetalningsavi, hur löser jag in den?
Jag har inte BankID, hur anmäler jag mig till kontoregistret?
Kostar det något att anmäla sig till Swedbanks kontoregister?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.