Hög elräkning? - Så här får du hjälp att betala räkningen i vinter

För de flesta kommer nog det rådande läget om elpriser inte som en chock. Med en hög inflation, krig i omvärlden och ett virus som härjar fritt så har det påverkat världsekonomin och kanske främst priset på energi. 

Oron som sprider sig i många hushåll för hur hög elräkningen kommer bli i vinter är inte helt obefogad. Om man jämför elpriset 2020 så kostade den 11 öre/kWh. Jämför detta med priset i skrivande stund (23:e december 2022) så kostar elen 83,8 öre/kWh. På bara två år så har priset på el nästan tiodubblats och för den som har ett rörligt elpris så kan det bli en mycket dyr vinter. 

Regeringens bidrag för elräkningen

Det höga elpriset och oron som har spritt sig om hur man ska kunna betala elräkningen är inget som är nytt för vintern 2022-2023, det höga elpriset började redan förra vintern 2021 - 2022. Efter påtryckningar från befolkningen så tog regeringen fram ett bidrag som skulle hjälpa företag och privatpersoner att betala elräkningen. Ett liknande bidrag lovade den nuvarande regering att ta fram, redan innan valet som skedde tidigare i år.

Elbidraget för företaget

I början av december hade det tagits en modell för hur elbidraget skulle se ut för företag. Men under gården, den 22-12-2022 så meddelade energi- och näringsminister Ebba Busch att stödet dras tillbaka då det inte ligger i linje med EU’s statsstödsregler. Hur detta bidraget kommer se ut är i dagsläget osäkert och återstår att se.

Elbidraget för privatpersoner

Under gårdagen (22 december 2022) beslutade regeringen om förordningen om elstöd till privatkonsumenter. I denna förordningen presenterades om hur utbetalningarna för elstödet ska ske och vem som kan få det och så här säger Infrastrukturdepartementet i ett pressmeddelande:

“Alla konsumenter som använt el under perioden 1 oktober 2021 till och med september 2022 och har elnätsavtal för konsumentändamål i elområde 3 och 4 har rätt till ersättning. Det är den person som stod på elnätsavtalet den 17 november 2022 som har rätt till ersättningen.

Elstöd ska lämnas för el som har tagits ut för förbrukning under perioden oktober 2021–september 2022, till den del förbrukningen inte överstiger tre miljoner kilowattimmar för en uttagspunkt. Ersättningen kommer att betalas ut med 79 öre per kilowattimme för uttagspunkter som finns i det sydligaste Sverige (elområde 4) och med 50 öre per kilowattimme för uttagspunkter i mellersta Sverige (elområde 3).”

Hur vet jag vilket elområde jag tillhör och kan ta del av elstödet?

För att ha rätt till bidraget behöver du befinna dig i elområde 3 eller 4.

Väldigt förenklat kan man säga att i höjd med Dalarna till Gävle börjar elområde 3 och sträcker sig ned till Hallands- och Jönköpings län. Befinner du dig söder om Jönköping, det vill säga Blekinge, Halland, Kronoberg, Kalmar eller i Öland, då befinner du dig i elområde 4 och kan ta del av elstödet.

Vad ska jag göra om jag inte får bidraget?

Skulle det vara så att du inte kvalificerar dig för att få bidraget för eller att bidraget ändå inte räcker till att betala din elräkning, då kan du ta ett lån för att täcka resten av kostnaden. Även om ett lån för att betala elräkningen inte är att föredra, så kan det vara vad som krävs för att överleva vintern. 

När du ska låna pengar för att betala elräkningen

Om lån är det enda alternativet för att betala räkningen så finns det några punkter du bör känna till innan du söker om ett lån. Till att börja med så behöver du söka om ett lån som är utan säkerhet, då detta är den enda låneform som går att teckna för att betala elräkningen. Sedan vilket lån utan säkerhet du ska ta är helt upp till dig då det finns olika former av lån utan säkerhet. Låneformerna du kan ta för att betala en hög elräkning är följande:

Blancolån är den vanliga låneformen som tecknas för flest ändamål, vare sig det är för att köp bil, renovera eller sedvanlig konsumtion.

Denna lånemodell är den som är skonsam mot din ekonomi, då det är här du får lägst ränta. 

Snabblån (även kallat sms lån) är lån som är utan säkerhet och uc. Denna låneform passar bäst för dig som behöver hjälp att betala elräkningen och har låg kreditvärdighet. Var vaksam över kostnaden för denna låneform då räntor uppemot 40% inte är helt ovanligt. 

Om det är möjligt kan en bättre lösning vara att kontakta ditt elbolag och lägga upp en betalningsplan, än att ta ett lån.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.