Utbildningsnivån kan påverka en persons liv på många sätt. Högre utbildning kan leda till en välbetald karriär inom yrkeslivet, men är det en garant för att undvika en osäker ekonomisk situation? Självklart är det inte fullt så enkelt, men visst finns det intressanta samband att dra mellan utbildningsnivå och hur man upplever sin ekonomiska situation.

Vi på Lånen var nyfikna på detta ämne och bestämde oss för att gräva djupare i hur det egentligen ligger till. Till vår hjälp har vi en undersökning som berör olika privatekonomiska frågor.

Så här gjordes undersökningen

Vi på Lånen och Raketech Group skickade ut en undersökning om Svenska lånevanor & beteenden där vi tillfrågade 15 614 personer. 4 480 person valde att delta och av dessa valdes 1 000 personer ut som fick slutföra undersökningen. Kriteriet för att gå vidare var att man tagit ett privatlån eller handlat på avbetalning de senaste 12 månaderna. Studielån, bolån, billån och leasingavtal var lånetyper som exkluderades i undersökningen.

Deltagarna fick exempelvis svara på frågor om deras nuvarande livssituation, vilken bakgrund de har och hur de såg på sin finansiella status just nu.

Så här kom vi fram till resultatet

I undersökningarna fick deltagarna ange vilken utbildningsnivå de klarat av. Alternativen var:

  • Minst 3 år på högskola eller universitet
  • Högskola eller universitet, mindre än 3 år
  • Gymnasieutbildning
  • Grundskoleutbildning eller lägre
  • Vill ej uppge

Vi valde att sortera in deltagarna i två kategorier. En kategori för de med högskole- och universitetsstudier, och en för deltagarna som inte hade en eftergymnasial utbildning. 

Deltagarna fick även ange hur de skattade sin ekonomiska situation enligt följande svarsalternativ:

  • Jag kan köpa det mesta jag vill och fortfarande ha pengar över (Mycket bra ekonomi)
  • Jag har en bra ekonomi och kan ibland unna mig saker (Bra ekonomi)
  • Min ekonomiska situation är inte dålig, men inte heller god (OK ekonomi)
  • Jag har ett ansträngt ekonomiskt läge, men klarar mig om jag planerar och är sparsam (Dålig ekonomi)
  • Jag har ofta mer utgifter än inkomster och får konstant kämpa för att få ekonomin att gå ihop (Mycket dålig ekonomi)

Notera att det är vi på Lånen som översatt svarsalternativen i spannet Mycket bra ekonomi - Mycket dålig ekonomi.

Samband mellan utbildningsnivå och upplevd ekonomisk situation

Nedan ser vi hur resultatet i undersökningen blev:

Diagrammet visar att 66,32 % av de som uppgett att de har en mycket bra ekonomisk situation har studerat på högskole- eller universitetsnivå. De är också överrepresenterade bland personer som anser sig ha en bra till okej ekonomisk situation.

Personer som inte studerat på högskola och universitet är överrepresenterade i två kategorier, nämligen de som anser sig ha en dålig ekonomisk situation (59,69 %) alternativt en mycket dålig ekonomisk situation (56,05 %). Det innebär att dessa deltagare anser sig ha ett ansträngt ekonomiskt läge eller att de konstant får kämpa för att få ekonomin att gå ihop.

Lånen kommenterar resultatet

Deltagarnas svar i undersökningen tydliggör ett starkt samband mellan utbildningsnivå och hur trygg deras ekonomiska situation är. Av de som angett att de har en mycket bra ekonomisk situation är det väldigt tydligt att personer med högskole- eller universitetsutbildning är överrepresenterade.

Samtidigt framgår det att de som saknar eftergymnasial utbildning är överrepresenterade i de mer utsatta ekonomiska kategorierna. Detta faktum visar på vikten av utbildning och hur utbildningsnivån kan påverka en persons livsvillkor.

Det kan visa sig på många olika sätt. Låt oss ta pensionen som ett exempel. En högutbildad person har ofta en hög lön och en stabil anställningsform. Personen har råd att pensionsspara på egen hand varje månad och kan även bli erbjuden förmånliga pensionsplaner från arbetsgivaren. Det bidrar till en trygg ekonomisk framtid även efter arbetslivet. Vi kan därmed konstatera att en persons utbildningsnivå och ekonomiska situation hänger ihop även efter arbetslivet.

Så förbättrar utbildningsnivån din ekonomiska situation

Att vidareutbilda sig och fullfölja en eftergymnasial utbildning ger många fördelar. Här kommer vi gå igenom några av de viktigaste.

Chansen till jobb ökar

Många jobb kräver specifika kunskaper och färdigheter som man endast kan lära sig genom högre utbildning. En stor del av jobben i vissa branscher kräver en högskole- eller universitetsutbildning och har det som ett grundläggande krav. Det är även så att personer med högre utbildning löper mindre risk för arbetslöshet, något som grundar sig i att de är mer eftertraktade på arbetsmarknaden.

Hög utbildning ger högre lön

Arbetsgivare värdesätter specialistkunskaper som lärs ut på mer avancerade utbildningar. De arbeten som kräver högre utbildning har ofta färre kvalificerade sökande. Om tillgången på högutbildad arbetskraft är begränsad i en viss bransch så kommer lönerna att drivas upp. Högutbildade personer tenderar också att arbeta i roller med stort ansvar. Även det är något som brukar märkas i lönekuvertet.

Nätverksmöjligheter

De nätverksmöjligheter som finns på universitet och högskolor ska inte underskattas. Under dessa år finns möjligheten att komma i kontakt med viktiga kontakter som kan leda till jobbmöjligheter senare i livet. Även möjlighet till praktik och mentorskap kan ligga till grund för framtida karriärvägar. Att ta initiativ och underhålla dessa relationer kan leda till många intressanta jobbmöjligheter senare i livet. Inom skolornas alumni-nätverk kan före detta studenter hjälpa varandra att hitta jobb eller tipsa om karriärmöjligheter. Ditt nätverk är väldigt värdefullt eftersom många jobb tillsätts via rekommendationer och kontakter.

Bättre hälsa

Det finns ett starkt samband mellan utbildningsnivå och hälsa, lyfter Folkhälsomyndigheten fram. Personer med en längre utbildning är mindre arbetslösa, har högre inkomster, längre livslängd och bättre hälsa än personer som inte vidareutbildat sig. En person med dålig hälsa kan behöva vara frånvarande från arbetet under längre perioder. Det kan påverka både karriär- och löneutveckling. Det kan också vara svårt att hitta ett nytt arbete och vissa personer med dålig hälsa kan behöva gå i förtidspension. Dessa faktorer påverkar inkomsten och kan leda till en ekonomisk osäker situation under livets gång.

För dig som är nyfiken på hur utbildningsnivån påverkar fler aspekter av livet, så kan vi tipsa om vår artikel om sambandet mellan utbildningsnivå och ekonomiska kunskaper.

Slutsats

Vi på Lånen konstaterar att utbildningsnivån har en stor inverkan på en persons ekonomiska situation i olika skeenden i livet. Högutbildade personer har bättre förutsättningar att få välbetalda jobb och behålla jobbet över tid. Detta återspeglas även i att högutbildade personer oftare upplever att de har en bra eller mycket bra ekonomisk situation. Samtidigt är det tydligt att personer med lägre utbildningsnivåer i större utsträckning upplever ekonomisk osäkerhet. 

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.