Bästa billånet 2024

Att köpa sin drömbil behöver inte vara en komplicerad eller tidskrävande process. Med dagens utbud av banker och låneförmedlare så kan det kännas överväldigande att förstå skillnaden och vilken bank man ska låna av.

En av fördelarna med att använda en låneförmedlare när du ansöker om billån är att du inte behöver betala en kontantinsats. I och med att bilen inte är bunden till lånet får du friheten att välja den bil du verkligen önskar utan att behöva oroa dig för att bilen inte ska bli godkänd av banken.

Vad är det som utmärker en bra bank för billån?

En bra bank för billån bör för det första erbjuda konkurrenskraftig ränta. För många är billånet ett av de största lånen de tar, utöver bolån, så det är viktigt att hålla månadskostnaderna nere. Det är också viktigt att avgifterna är låga – se till att du kollar på bankernas effektiva ränta för att få en komplett bild över vad du faktiskt betalar för lånet.

Ränta är viktigt, men det är också viktigt att processen att ansöka om lån är enkel och smidig. Det kan också hända att du behöver lite handledning i ditt bilköp – ska du köpa med eller utan säkerhet, kan du även låna till kontantinsats, och hur fungerar det egentligen med försäkring? Ifall du köper bil för första gången bör en bra bank kunna hjälpa dig genom hela processen.

Topp 5 billån 2024 – Bäst i test

 1. 1. Sambla

  Sambla

  Sambla är en av de mest populära låneförmedlarna i Sverige. Om du ska teckna ett billån utan säkerhet får du via Sambla svar från över 40 anslutna långivare. Räntespannet från långivarna ligger på 3,06% - 29,99%. Vilken ränta du får på ditt billån beror på ett flertal faktorer, men en anledning till att de har en låg lägstaränta är att de samarbetar med en av storbankerna, SEB, som erbjuder en mycket konkurrenskraftig ränta på sitt privatlån (som de kallar Enkla lånet). 

  I och med att lånet är utan säkerhet kan du använda pengarna till att köpa vilken bil du vill, och du behöver inte betala någon kontantinsats. Du kan även välja att köpa bilen av en privatperson, vilket är vanligt om du exempelvis vill köpa en begagnad bil på Blocket.

  Belopp 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 5,20 - 33,99 %
  Löptid 1 - 20 år
  Betalningsanmärkningar Accepteras
  Anslutna långivare 40
  Ansök nu
 2. 2. Enklare

  Enklare

  Enklare samarbetar med 39 långivare, där ett par av de mer prominenta är Nstart, Santander och Ikano Bank. Hos Enklare kan du låna upp till 600 000 kr och 100% av bilens värde i och med att billånet är utan bilen som säkerhet. För att få ett lån beviljat måste du vara minst 18 år gammal och ha en årsinkomst på minst 120 000 kr. 

  Ifall du behöver ansöka om ett billån trots betalningsanmärkning går det bra hos Enklare. Tänk på att betalningsanmärkningen inte får vara allt för ny då du måste ha varit skuldfri sedan åtminstone sex månader tillbaka. Det är också värt att komma ihåg att räntan sätts individuellt av respektive långivare, så efter att du är klar med din ansökan kan du i lugn och ro gå igenom långivarnas erbjudanden.

  Belopp 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 5,07 - 33,46 %
  Löptid 1 - 20 år
  Betalningsanmärkningar Accepteras
  Anslutna långivare 39
  Ansök nu
 3. 3. Advisa

  Advisa

  Advisa samarbetar med 40 långivare och erbjuder allt från privatlån, billån och båtlån till sparkonto och trygghetsförsäkring. Via deras samarbetspartners kan du låna upp till 600 000 kr via ett traditionellt privatlån, vilket du kan använda för att köpa en bil. När du tar ett billån hos Advisa så behöver du inte lägga några egna pengar på bilköpet i form av kontantinsats.

  Ifall snabba utbetalningar är viktiga för dig är det värt att nämna att Advisa är en av få låneförmedlare som samarbetar med en långivare som erbjuder direktutbetalningar via Swish, nämligen Brixo. Med det sagt erbjuder Brixo endast lån upp till 50 000 kr, så om du vill köpa en dyrare bil kan du behöva välja ett annat alternativ. Advisa presenterar dock alla alternativ i en snygg och prydlig lista baserat på dina valda preferenser (lånebelopp, löptid osv), så det bör inte vara svårt att hitta en långivare som passar dig.

  Belopp 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 5,20 - 33,99 %
  Löptid 1 - 20 år
  Betalningsanmärkningar Accepteras
  Anslutna långivare 40
  Ansök nu
 4. 4. Lendo

  Lendo

  Lendo är en av de mest populära låneförmedlarna i Sverige och erbjuder allt från privatlån, bolån och billån till samlingslån och företagslån. När det kommer till billån är lånen utan säkerhet då det helt enkelt rör sig om privatlån som används för att köpa en bil. Fördelen med att köpa en bil utan säkerhet är att du inte behöver betala någon kontantinsats och helt fritt kan välja vilken bil du vill köpa. 

  Precis som andra låneförmedlare kostar det inget att använda sig av Lendo, och efter att du är klar med din ansökan får du en överskådlig presentation över vad deras anslutna långivare kan erbjuda dig.

  Belopp 10 000 - 600 000 kr
  Ränta 4,70 - 33,75 %
  Löptid 1 - 15 år
  Betalningsanmärkningar Accepteras
  Anslutna långivare 40
  Ansök nu
 5. 5. Axo Finans

  Axo Finans

  Axo Finans samarbetar med 37 långivare och är en av få låneförmedlare som har inkluderat Loanstep i sin lista över samarbetspartners. Loanstep utmärker sig genom att erbjuda räntefria och avgiftsfria lån under 14 dagar. Om du ska köpa en billig bil (upp till 27 500 kr) kan det vara värt att överväga Axo Finans.

  Medan Axo Finans inte har angivit något räntespann på sin hemsida kan vi via de listade långivarna utgå från att det är liknande de andra låneförmedlarna på den här listan. Du kan låna upp till 600 000 kr för att köpa en bil utan säkerhet och utan kontantinsats.

  Belopp 5 000 - 600 000 kr
  Ränta 3,95 - 29,00 %
  Löptid 1 - 20 år
  Betalningsanmärkningar Accepteras
  Anslutna långivare 38
  Ansök nu

Vanliga frågor och svar om billån

Vad är skillnaden mellan ett billån och ett vanligt privatlån?
Behöver jag en kontantinsats för att få ett billån?
Kan jag köpa vilken bil som helst med ett billån?
Vad händer om jag vill sälja bilen innan lånet är helt återbetalt?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.