Att spara pengar är något alla vill kunna göra, men det är inte alltid lätt att veta var man ska börja. Medan din personliga inkomst spelar roll i hur mycket du kan spara är bara faktumet att du sparar något varje månad viktigt, oavsett om du sparar till handpenningen till en bostad, en familjeresa eller en ny bil. I denna artikel kommer vi presentera de bästa spartipsen som alla kan använda sig av.

Tips #1: Hantera dina räkningar korrekt

Detta är ett av de mest grundläggande tipsen vi har. Till att börja med är det givetvis viktigt att man betalar sina räkningar i tid. Påminnelseavgifter, inkassobrev och slutligen anmärkningar hos kronofogden är onödiga utgifter som oftast beror på rent slarv. Utöver det är det alldeles för många som betalar administrativa utgifter för att få fakturorna i fysisk form. Ofta tar företag 50 kronor för en fysisk faktura, och om du har fyra-fem fakturor att betala varje månad kan många bäckar små bilda en stor faktura-å.

Tips #2: Se över dina månatliga utgifter

Det är inte ovanligt att man spenderar flera hundra kronor i månaden på tjänster och licenser som man aldrig använder. Har du ett gym-medlemskap trots att du inte varit på gymmet på flera år? Betalar du för ett program till datorn trots att du bara behövde använda det en gång för längesedan? Då är du inte ensam. Ett sätt att spara pengar är att dra ner på de fasta kostnaderna, för ofta är det pengar som bara kastas i sjön.

Tips #3: Skippa dåliga vanor

Alla människor har en eller flera dåliga vanor. Det är lätt hänt att man äter ute lite väl ofta, att man handlar på närbutiken varje dag istället för att ta sig till stormarknaden, att man röker, snusar eller tar en och annan fika för mycket. Och man behöver inte vara den perfekta människan för att tjäna pengar – det räcker att man drar ner på en eller två mindre ekonomiska vanor för att det ska göra stor skillnad varje månad.

 Tips #4: Ha en stående överföring till ett sparkonto

För att sparandet ska vara långsiktigt krävs det också ett långsiktigt tänk. Om man bara för över pengar lite då och då, kanske när man har en bra månad eller när man tänker på den där flytten man skulle vilja göra, då kan det bli svårt att få ihop tillräckligt med pengar för att sparandet ska göra skillnad. Genom att skapa en stående överföring varje månad till ett sparkonto ser du till att sparandet blir en del av din månatliga budget. Se bara till att sparandet är realistiskt så att du inte mot slutet av varje månad måste föra över det du lagt undan till ditt vanliga konto.

 Tips #5: Sluta impulsköpa (48-timmarsregeln)

Impulsköp kan inte bara göra det svårt att spara den månad som impulsköpet görs. Om du behöver ta lån för att finansiera dina impulsköp kan det på lång sikt leda till en skuldfälla. Att sluta impulsköpa är dock lättare sagt än gjort. För vissa kan det behövas terapi för att komma till rätta med dåliga köpvanor, men för andra kan det fungera att på egen hand ändra sitt sätt att tänka kring köp. 48-timmarsregeln handlar om att du tvingar dig själv att vänta 48 timmar från det att du kommer på att du vill köpa något, till det att du faktiskt genomför köpet. Du lär då märka att det som framstod som ett absolut måste för ett par dagar sedan kanske inte var så viktigt ändå. På så sätt bör du få bukt på dina värsta impulsköp.

Tips #6: Köp 2-regeln

Även om du inte impulsköper är det inte säkert att dina köp är ekonomiska. Många mindre köp under månaden leder snabbt till att utgifterna stiger till en punkt där det inte längre går att spara pengar. Tänk varje gång du köper något vad som hade hänt om du hade köpt två av samma sak. Om du vill köpa ett nytt soffbord bör du därmed tänka om du har råd att köpa två likadana soffbord. Om svaret är att det hade känts okej och att det inte hade drabbat din ekonomi allt för mycket, då kan köpet vara ekonomiskt gångbart. Om det däremot leder till att ekonomin inte går ihop för månaden, då kanske det är bättre att satsa på ett lite mindre dyrt soffbord, eller vänta med köpet helt och hållet.

Tips #7: Samla dina lån och krediter

Sist men inte minst kan höga räntor och många smålån likt smslån göra det väldigt svårt att spara pengar. Som vi pratade om innan är det viktigt att se över sina månatliga utgifter, och för somliga är lån en stor del av dessa utgifter. När du samlar dina lån och krediter på ett och samma ställe får du i regel en bättre ränta, och din kreditvärdighet förbättras. Klicka här för att se hur ett sådant samlingslån kan se ut. Om du har några frågor om hur vår tjänst fungerar får du givetvis även höra av dig till oss, så pratar vi mer om hur just vi kan hjälpa din ekonomi på rätt väg.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.