Med den digitala utvecklingen har risken för ID-kapning ökat avsevärt, vilket har lett till att ID-skydd har blivit alltmer relevant och viktigt. ID-skydd används för att skydda personliga och finansiella uppgifter från att stjälas och missbrukas. I den här artikeln kommer vi gå igenom vad ID-kapning är, hur det går till och hur man skyddar sig mot att ens personuppgifter och konton hamnar i fel händer. 

Vad är ID-kapning?

ID-kapning är ett brott där en obehörig person stjäl och använder någon annans personliga uppgifter för att genomföra bedrägliga aktiviteter. Det kan inkludera att öppna bankkonton, ansöka om lån, handla med kreditkort eller bedriva andra illegala aktiviteter i offrets namn. ID-kapning kan få allvarliga konsekvenser för offret, som ofta resulterar i ekonomisk förlust, rättsliga problem och försämrad kreditvärdighet. 

ID-kapning har blivit allt vanligare i takt med att fler personuppgifter samlas och lagras digitalt. Dessutom är det viktigt att nämna att många fall av ID-kapning inte rapporteras, vilket innebär att den verkliga omfattningen av problemet kan vara ännu större än den statistik och data som rapporterats.

ID-kapning – så här går det till

Det finns olika sätt som ID-kapare kan få tillgång till sina offers identitet. Här är några vanliga metoder som används vid ID-kapning:

Stöld av personliga dokument

En vanlig metod är att stjäla fysiska dokument som pass, körkort eller kreditkort från offret. Genom att få tillgång till dessa dokument kan ID-kaparen använda dem för att bevisa sin identitet och genomföra bedrägliga transaktioner.

Phishing

ID-kapare använder ofta phishing-metoder för att få tag i offrets personliga uppgifter. De kan skicka e-postmeddelanden, SMS eller ringa telefonsamtal som ser ut att komma från legitima organisationer eller företag. Offret blir då lurat att lämna ut sina känsliga uppgifter, såsom lösenord, kreditkortsnummer eller personnummer. Det är viktigt att alltid granska avsändaren innan du legitimerar dig med BankID, då detta är en vanlig form av phishing i Sverige.

Skimming

Skimming är en metod där ID-kaparen använder specialanpassade enheter för att kopiera informationen från offrets kredit- eller betalkort när det används i en betalningsterminal eller en bankomat. Denna kopierade information används sedan för att göra olagliga transaktioner.

Dataintrång 

ID-kapare kan också genomföra dataintrång på företag, organisationer eller myndigheter för att få tillgång till stora mängder personuppgifter. Genom att komma åt sådana databaser kan de få tillgång till personnummer, namn, adresser och andra känsliga uppgifter som sedan kan användas för identitetskapning.

Hur skyddar man sig mot ID-kapning?

Nu när vi har pratat om hur ID-kapning går till är det dags att presentera det du kan göra för att se till så att du minimerar riskerna för att råka ut för detta växande problem. För att skydda sig mot ID-kapning kan du vidta följande åtgärder:

  1. Håll koll på dina personliga uppgifter

Var noggrann med att skydda och inte dela dina personliga uppgifter i onödan. Tänk på vilken information du delar online och med vem. 

  1. Använd starka lösenord

Använd unika och starka lösenord för alla dina konton. Undvik enkla kombinationer och fundera på att använda en lösenordshanterare för att hantera dina lösenord säkert.

  1. Var försiktig med dina digitala enheter

Se till att skydda dina mobiltelefoner, datorer och andra enheter med lösenord eller biometrisk autentisering. Håll också enheterna uppdaterade och använd gärna antivirusprogram.

  1. Var försiktig med offentliga nätverk

Undvik att använda osäkra och öppna Wi-Fi-nätverk. Dessa nätverk kan utnyttjas av cyberbrottslingar som utan svårighet kan få tag på känsliga uppgifter om du inte har bra skydd på din enhet.

  1. Se över dina bankkonton och kreditkortsutdrag regelbundet

Håll koll på dina ekonomiska transaktioner och var uppmärksam på eventuella ovanliga eller misstänkta aktiviteter. Om du upptäcker något avvikande bör du omedelbart kontakta din bank. Många banker kontaktar även dig ifall de upptäcker något misstänktsamt.

  1. Aktivera flerfaktorsautentisering

Använd flerfaktorsautentisering där det är tillgängligt. Detta innebär att du behöver ange en extra verifieringskod, vanligtvis via sms eller en autentiseringsapp, vid inloggning på dina konton. Detta gör det svårare för obehöriga att komma åt dina konton, även om de har fått tag på ditt lösenord.

  1. Köp ett ID-skydd

Med ett ID-skydd skyddas du inte bara mot ID-kapning, du får även ersättning ifall det skulle drabba dig.

Olika typer av ID-skydd

Det finns olika typer av ID-skyddstjänster som erbjuds på den svenska marknaden. Här är några exempel:

Kreditupplysningsbolag

Flera kreditupplysningsföretag erbjuder ID-skyddstjänster där de övervakar och varnar dig om någon försöker använda dina personuppgifter för att ansöka om krediter eller öppna bankkonton i ditt namn.

Identitetskyddsföretag

Det finns företag som specialiserar sig på att övervaka och skydda din identitet. De övervakar dina personuppgifter på internet, i offentliga register och kreditupplysningsdatabaser för att upptäcka eventuella tecken på identitetskapning och vidta åtgärder för att förebygga och lösa problemen. Ett exempel på detta är MySafety som erbjuder ID-skydd för 119 kr i månaden.

Självövervakning

Du kan också övervaka din egen identitet genom att regelbundet kontrollera dina kreditrapporter, övervaka dina konton och vara vaksam på eventuella ovanliga aktiviteter.

Vanliga frågor och svar om ID-skydd

Vad kostar ett ID-skydd?
Kan någon ta lån med mitt personnummer?
Hur kan jag spärra mitt personnummer?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.