Inledning

I vår undersökning "Svenska lånevanor & beteenden", som du kan läsa här, fick 1000 svenska låntagare (personer som någon gång tagit ett privatlån) svara på ett urval av frågor relaterade till deras lånevanor och köpbeteenden.

En av de frågor de deltagande fick svara på var "Upplever du att du köper fler eller färre saker på kredit nu än du gjorde för 12 månader sedan?". Det framkom att svenska låntagare i stort inte har ökat antalet köp på kredit de senaste 12 månaderna eller till och med minskat antalet köp som gjorts på kredit.

Oförändrat eller minskat antal köp på kredit

Varför vi kan se oförändrat eller minskat antal köp på kredit de senaste 12 månaderna bland deltagarna kommer vi spekulera i längre ned här i artikeln. Det som dock tydligt framgår är att det är en stillastående, eller till och med en något nedåtgående trend för köp på kredit hos de tillfrågade.

Diagram över deltagarnas svar

Som det går att se i diagrammet så har majoriteten av de svarande angett att de antingen:

  • Köper ungefär lika mycket (eller lite) på kredit
  • Köper färre saker på kredit

Dessa två svarsalternativen utgjorde totalt 80% av deltagarnas svar vilket visar på en större återhållsamhet när det kommer till köp på kredit.

Endast 10% av de deltagande angav att de köper fler saker på kredit i dagsläget jämfört med de senaste 12 månaderna.

Ingen markant skillnad mellan män och kvinnor

Av de 1000 deltagande som svarade på undersökningen var:

  • 467 av deltagarna män
  • 529 av deltagarna kvinnor
  • 4 ville ej ange sitt kön

Det var alltså fler kvinnor som deltog i undersökningen än män vilket är viktigt att ha med sig. Trots detta går det procentuellt inte urskilja några större skillnader i kvinnor gentemot mäns beteende när det kommer till köp på kredit.

Den mest intressanta skillnaden mellan könen är att medans 14% av kvinnorna angav att de köpt fler saker på kredit de senaste 12 månaderna gentemot tidigare så var det endast 10% av männen som angav att de handlat mer på kredit. Vad detta dock skulle kunna visa på är svårt att spekulera i.

Mindre minskning av köp på kredit än förväntat

Sett till det ekonomiska läget till följd av inflation och krig i omvärlden så förväntade vi oss se en mycket tydligare trend nedåt för köp på kredit. Sett till den data som framkom i undersökningen så är det tydligt att antal köp på kredit inte har ökat för de svarande jämfört med hur de handlade på kredit för 12 månader sedan.

Det är dock inte heller en jättetydlig trend nedåt. Även om det finns en svag trend nedåt där så går det anse att den borde vara tydligare tydligare. Inflationen har slagit hårt mot Sverige och sedan i höstas har det varit väldigt tufft för många svenska hushåll med höjda matpriser, dyra elräkningar och många har dessutom blivit av med sin anställning.

Vår slutsats

Efter att ha granskat resultatet och har vi dragit slutsatsen att det finns tre potentiella scenarion som förklarar varför en så stor andel av de svarande inte gör färre köp på kredit idag jämfört med för 12 månader sedan trots det ekonomiska läget i Sverige.

Scenario 1: Deltagarna representerar inte den genomsnittliga svensken

Detta scenario känns som högst osannolikt då deltagarna i underökningen valdes ut på måfå. Det finns deltagare från alla län, samhällsklasser och utbildningsnivåer vilket gör at det är högst osannolikt att deltagarna i undersökningen inte till viss del representerar den genomsnittliga svensken.

Självfallet är inte, och kan inte 1000 personer motsvara den genomsnittliga svensken helt korrekt men att detta skulle vara anledningen till den mindre minskningen av köp på kredit hos svenska låntagare ser vi inte som trolig.

Scenario 2: Deltagarna anpassar inte sina konsumtionsvanor utifrån det ekonomiska läget

Det här scenariot anser vi är mer realistiskt. Att deltagarna i undersökningen inte anpassar antalet köp på kredit eller konsumtionsvanor i stort till det rådande ekonomiska läget om detta sätt att handla på- eller leva på har blivit till en vana.

Att minska antalet kreditköp eller sänka sin levnadsstandard trots att det kanske precis är det plånboken behöver så innebär inte det att det görs. Liknande beteende går att se hos personer som exempelvis lever för lånade pengar varje månad där nya högkostnadslån tas för att lösa gamla högkostnadslån, men även för att bibehålla en levnadsstandard som man inte alls har råd med.

Scenario 3: Köp på kredit är en nödlösning till följd av det ekonomiska läget

Redan i början av 2023 publicerade SVD en undersökande artikel där de intervjuade flera företag som då sett att kunder blivit mer benägna att handla på kredit än tidigare.

I och med att många är påverkade ekonomiskt till följd av inflation, elpriser och boräntor som blivit bättre sedan början av 2023 får det antas att detta är det mest trovärdiga scenario och den enskilt största anledningen till att inte fler deltagare i undersökningen dragit ned på antalet köp på kredit.

Det får antas att den genomsnittliga svensken helt enkelt inte har råd att lägga ut större summor pengar på en och samma gång och därför måste handla på kredit som en sista utväg. Oplanerade utgifter som måste täckas upp är något som all drabbas av. Det kan vara en frys som lägger av eller en tvättmaskin som går sönder.

Dyrare varor likt dessa kan tänkas stå bakom många av de kreditköp som görs och behöver alltså inte tyda på att deltagarna i undersökningen eller svenskar i stort inte försöker anpassa sitt sätt att leva på utifrån det ekonomiska läget.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.