Många som har tecknat ett lån har säkert lagt märke till en länk på långivarens hemsida till någonting som kallas "SEKKI". Vanligtvis i form av en PDF-fil med en massa procentsatser och belopp. Men vad är det för något? Och framför allt: behöver du ens bry dig?

SEKKI = Standardiserad europeisk konsumentkreditinformation

SEKKI är en förkortning som står för "Standardiserad europeisk konsumentkreditinformation". I sin SEKKI ska kreditgivare som agerar på EU:s inre marknad tillhandahålla information om sina krediter enligt en förutbestämd mall. Förutom kredittyp, kreditbelopp och avbetalningstid ska SEKKI bland annat ge information om:

  • Ränta och effektiv ränta
  • Övriga kostnader
  • Eventuella tilläggstjänster (t.ex. försäkringar)
  • Huruvida ångerrätt gäller och om avbetalning i förskott är tillåtet

Till den som känner för att nörda ner sig i paragrafer rekommenderar jag att läsa 8 § konsumentkreditlagen. Där finns en fullständig uppräkning av de uppgifter som kreditgivaren måste ge dig innan du kan teckna ett lån.

Bör jag läsa kreditgivarens SEKKI?

I SEKKI:n framgår som sagt en hel del villkor som vissa kreditgivare är duktiga på att dölja i sin "ordinarie" marknadsföring. Av det skälet är det svårt för oss att rekommendera någon att inte läsa SEKKI.

Om du inte orkar läsa flera sidor av tråkig text har vi dock ett enkelt tips till dig: kontakta kundtjänst och fråga. Be särskilt om att få svar på detta:

  1. Vad kommer den totala kostnaden för ditt lån att bli, givet den amorteringstid du hade tänkt utnyttja? Till din hjälp kan du använda vår kalkylator som finns på samtliga kreditgivares profilsidor (se t.ex. kalkylatorn hos Frogtail).
  2. Vilka avgifter finns?  Lägg också märke till vilka extraavgifter som debiteras om du skulle bli försenad med din betalning (se t.ex. avgifterna hos Ferratum).
  3. Håll extra koll på uppläggningsavgiften hos snabblåneföretagen. Vissa kreditgivare har specialerbjudanden för nya kunder, olika uppläggningsavgifter för olika belopp osv (se t.ex. uppläggningsavgiften hos Loanstep).

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.