Vad är körkortslån?

Ett körkortslån är en typ av lån som används för att finansiera kostnaderna för att ta körkort. Det kan vara svårt att ha råd med kostnaderna för att ta körkort, särskilt om man studerar eller är arbetslös och med hjälp av ett körkortslån kan du få hjälp att finansiera dessa kostnader. I denna artikel kommer vi gå igenom hur mycket du kan ta i körkortslån, vad körkortslån kan användas till och visa hur du ansöker om ett körkortslån.

Varför erbjuder CSN körkortslån?

Att ta körkort är viktigt eftersom det kan ge möjlighet att söka jobb, pendla till arbete eller studier, och att resa självständigt. Kostnaderna för att ta körkort kan dock vara höga. Utöver själva körlektionerna och examinationen tillkommer även kostnader för teori- och riskutbildningar. Det kan vara svårt för många att finansiera dessa kostnader själva, och därför erbjuder CSN körkortslån för att hjälpa både unga och äldre arbetslösa att ta körkort.

I en del jobb krävs det även som en del av arbetet. På så sätt kan ett körkort ses som en investering i en framtida karriär. Ungefär som studielån, så kan även körkortslånet ses som en investering i framtiden. CSN erbjuder därför körkortslån för att hjälpa människor att ta steget ut på arbetsmarknaden genom att hjälpa dem att skaffa körkort.

Hur mycket kan man ta i körkortslån?

Du kan låna upp till 15 000 kronor i körkortslån. Beloppet betalas ut tre gånger under din körkortsutbildning med 5 000 kronor per utbetalning. Exakt hur mycket det kostar att ta körkort varierar, men räkna med att slutsumman kommer att landa någonstans mellan 15 000 - 30 000 kr

Det är dessutom värt att notera att CSNs körkortslån bara kan beviljas en gång och att beslutet om lånet gäller i ett år från och med dagen för beslutet.

Återbetalning av CSNs körkortslån

När det gäller återbetalning av körkortslånet finns det olika alternativ beroende på din ekonomiska situation. I och med att detta är ett lån så kommer du också behöva betala tillbaka den summan du lånat. Som bekant så ger CSN ut studielån med förmånliga ränta, jämfört med andra konsumtionslån och krediter. Detsamma gäller för deras körkortslån, under nuvarande år 2023 så ligger räntan på CSNs körkortslån om 1,7%.

Vad gäller själva betalningen så kommer du att få den första fakturan i samband med närmaste årsskifte eller nästkommande. Månadskostnaden för lånet kommer att vara om 300 kr, där även räntan är inräknat. Ett lån om 15 000 kr kommer alltså ta dig 4 år att betala tillbaka, om du inte gör extraamorteringar eller bestämmer dig för att lösa lånet helt.

Vad kan ett körkortslån användas till?

Ett körkortslån från CSN kan användas till följande kostnader relaterade till körkortsutbildningen:

 • Kostnader för körkortsteori - såsom undervisningsmaterial och hjälpmedel.
 • Introduktionsutbildning - för att förbereda dig inför körkortsutbildningen.
 • Teoriutbildning - för att lära dig de nödvändiga kunskaperna för att ta ditt körkort.
 • Körlektioner - med en godkänd trafikskola för att öva och förbättra din körning.
 • Riskutbildning - för att lära dig om trafiksäkerhet och riskhantering.
 • Teoriprov och körprov - som krävs för att få körkortet.
 • Hyra av fordon - från en godkänd trafikskola eller Trafikverket för att göra ditt körprov.

Observera att lånet endast får användas för kostnader som uppstår under den tid som beslutet om körkortslån är giltigt, och att det endast gäller för svenskt körkort med behörighet B (personbil och lätt lastbil).

Körkortslån via CSN eller bank?

Huvudsakligen så finns det två olika körkortslån att ta. Det första och billigaste alternativet är genom CSN. Skulle du däremot av någon anledning inte få detta lånet så är det andra alternativet genom ett vanligt blancolån.

CSN-lån till körkort har förmånligare villkor än de flesta andra privatlån som finns på marknaden då räntan är mycket låg och löptiden är väldigt generös, sett till hur stort belopp som lånas.

Det går också att låna pengar från en bank för att finansiera kostnaden för körkortet. Men tack vare den låga ränta som CSN erbjuder finns det inga lån på marknaden som kan konkurrera med CSN när det kommer till studie- och körkortslån.

Bästa körkortslånet för dig som inte ska låna via CSN

Om du av någon anledning inte kan eller vill ta ett körkortslån via CSN, så kan du här nedan jämföra vilka banker som du kan använda istället:

 • Advisa - Låna upp till 600 000 kr - Körkortslån med lägsta möjliga ränta från 3,06%
 • Sambla - Låna upp till 600 000 kr - Körkortslån med lägsta möjliga ränta från 3,06%
 • Lendo - Låna upp till 600 000 kr - Körkortslån med bästa möjliga ränta från 2,95%
 • Enklare - Låna upp till 600 000 kr - Körkortslån med bästa möjliga ränta från 2,95%
 • Zensum - Låna upp till 600 000 kr - Körkortslån med lägsta möjliga ränta från 3,45%

Hur ansöker man om körkortslån?

Om du vill ansöka om körkortslån finns det ett antal villkor som du måste uppfylla. Körkortslånet riktar sig till två olika målgrupper, där villkoren för att ha rätt till lånet skiljer sig åt beroende på vilken grupp du tillhör. För att vara berättigad till körkortslån måste du vara inskriven på en trafikskola som är godkänd av Transportstyrelsen, och trafikskolan måste ha ett avtal med CSN. Dessutom får du inte ha ett svenskt B-körkort sedan tidigare.

 • Du som är mellan 18 och 47 år och arbetslös ska vara anmäld som arbetssökande hos Arbetsförmedlingen. Skulle du dessutom vara mellan 18 och 24 år måste du även delta i Arbetsförmedlingens program i jobb- och utvecklingsgarantin eller i jobbgarantin för ungdomar. 
 • Du som är mellan 25 och 47 år måste du ha varit arbetslös under hela perioden eller ha deltagit i ett arbetsmarknadspolitiskt program under hela perioden. 
 • Du som är 19-20 år och har en gymnasieexamen eller motsvarande behöver inte vara arbetslös.

Steg-för-steg-guide till hur du ansöker om körkortslån:

 • Steg 1: Ansök om körkortstillstånd hos Transportstyrelsen. 
 • Steg 2: Ansök om körkortslånet som du finner under “Mina sidor” på CSN:s hemsida, där du loggar in med mobilt BankID. 
 • Steg 3: Välj en trafikskola som är godkänd av Transportstyrelsen och meddela dem att du har beviljats körkortslån så att de kan rapportera till CSN att du är inskriven hos dem. 
 • Steg 4: Anmäl ditt kontonummer till Swedbanks kontoregister så att CSN kan betala ut pengarna direkt till dig. 
 • Steg 5: När du sedan börjar din körkortsutbildning kan du begära utbetalning från CSN under “Mina sidor”.

Frågor och svar om körkortslån

Kan jag använda körkortslånet till andra körkortsbehörigheter än B-körkort?
Kan jag ansöka om körkortslån om jag redan har påbörjat min körkortsutbildning?
Vad händer om jag inte klarar körprovet och behöver fler lektioner än vad körkortslånet täcker?
Kan jag använda körkortslånet till att köpa en bil?
Kan jag ansöka om körkortslån om jag redan har ett lån hos CSN?
Kan jag ansöka om körkortslån om jag inte är svensk medborgare?

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.