Kontokredit eller kreditkort - vad är bäst för dig?

Att välja mellan kontokredit och kreditkort kan vara förvirrande. För det första har de snarlika namn, och för det andra kan båda användas för att betala för varor och tjänster, men de fungerar på lite olika sätt. I den här artikeln kommer vi att reda ut skillnaderna mellan kontokredit och kreditkort samt förklara när det kan vara bäst att använda dem.

Vad är skillnaden på kontokredit och kreditkort?

Kontokredit och kreditkort är båda typer av krediter som tillåter dig att låna pengar. Skillnaden ligger i hur de fungerar. Här är några viktiga skillnader mellan kontokrediter och kreditkort:

Kontokredit

  • Användning - Ett lån som du kan använda som buffert
  • Kreditgräns - Beror på bank/långivare och din kreditvärdighet men i regel inte över 50 000 kr
  • Hur betalas ränta? - Månadsvis
  • Med eller utan uc? - Kan godkännas snabbt utan uc
  • Hur hög ränta? - Har ofta lägre ränta än kreditkort

Kreditkort

  • Användning - Ett kort som ger dig kredit som du kan använda när som helst
  • Kreditgräns - Beror på din kreditvärdighet, men kan vara högre än kontokredit
  • Hur betalas ränta? - Månadsvis men möjlighet till räntefria perioder
  • Med eller utan uc? - Kräver vanligtvis en uc och kan ta längre tid att ansöka om
  • Hur hög ränta? - Kan ha högre ränta på utestående belopp än kontokredit

I vilka scenarion är ett kreditkort bäst?

1. Resor

Kreditkort kan vara en bra följeslagare på resan eftersom de ofta erbjuder fördelar som reseförsäkring, förseningsskydd, och valutaväxlingsavgifter. Många kreditkort ger också rabatter på resor.

2. Belöningsprogram

Kreditkort kan vara en bra följeslagare på resan eftersom de ofta erbjuder fördelar som reseförsäkring, förseningsskydd, och valutaväxlingsavgifter. Många kreditkort ger också rabatter på resor.

3. Förmånsrabatter

Många kreditkort kommer med specifika rabatter, exempelvis för drivmedel och livsmedel. Anledningen är att de som ger ut kreditkortet har ett antal samarbetspartners som de kan vara knutna till.

4. Delbetalning

Via kreditkort kan du alltid skjuta upp en betalning eller delbetala utan ränta. På så sätt kan det ses som ett praktiskt alternativ för dig som ofta köper på avbetalning.

I vilka scenarion är en kontokredit bäst?

1 .Lägre ränta

Om du vet att du behöver låna pengar för planerade utgifter som till exempel att renovera hemmet under en längre period kan en kontokredit vara ett bättre alternativ eftersom räntan ofta är lägre än på ett kreditkort.

Hur skiljer sig kostnaderna för kontokredit och kreditkort?

Kostnaderna för kontokredit och kreditkort kan variera beroende på långivare och vilka villkor som gäller. Generellt sett kan man säga att en kontokredit har lägre ränta än ett kreditkort, men det tillkommer inte sällan avgifter, både för kreditkort och kontokredit.

Låt oss titta på ett exempel med kontokredit från Northmill och kreditkort från Swedbank för att jämföra kostnaderna för en kontokredit och ett kreditkort.

Kontokredit:

Northmill erbjuder en kontokredit med en effektiv ränta på 9,22% (per den 8 maj 2023). Räntan är rörlig och sätts individuellt baserat på kundens ekonomiska förhållanden. I denna effektiva ränta ingår det en uttagsavgift på 195 kr och en administrativ månadsavgift på 19 kr%. 

Kreditkort:

Swedbank erbjuder ett flertal olika sorters kreditkort, men deras standardkort har en effektiv ränta på 13,95% (per den 8 maj 2023). Kortet har en årsavgift på 195 kr och det finns också en räntefri period på upp till 39 dagar för köp med kortet, men om saldot inte betalas tillbaka i tid tillkommer en ränta på 1,45% per månad.

Som du kan se är räntan för kontokrediten i bästa fall betydligt lägre än för kreditkortet, men det bör nämnas att den ränta du får beror på din kreditvärdighet. Sedan om du skulle ha flera skulder eller väldigt låg inkomst, så är detta något som påverkar räntan på din kontokredit negativt. Detta då din kreditvärdighet är vad som avgör vilken ränta du kommer få. Se därför alltid till att dubbelkolla vilken ränta du blir erbjuden när du har ansökt om en kontokredit med rörlig ränta.

Kontokredit, kreditkort eller lån – vad är bäst?

Valet mellan kontokredit, kreditkort och lån beror på dina egna behov och ekonomiska förhållanden. Kontokrediter och kreditkort är båda former av kredit som ger möjlighet att låna pengar när det behövs. Både kontokrediter och kreditkort ger dig tillgång till en buffert som du kan nyttja vid olika behov och tillfällen. Kontokrediter är oftast det bättre alternativet för dig som ska låna pengar under en längre period, då räntan för kontokrediter vanligtvis är lägre. Kreditkort däremot kan i vissa tillfällen vara mer fördelaktigt då det ofta ingår extra försäkringar, diverse rabatter och tillgång till bonusprogram. 

Ett lån kan vara ett bra alternativ för större inköp eftersom det ger möjlighet att låna större summor och betala tillbaka över en längre period. Det är viktigt att jämföra villkor och kostnader för de olika alternativen innan du fattar ett beslut, även om alla dessa produkter har att göra med lånade pengar skiljer det sig något mellan dem och vilken produkt som passar bäst i en viss situation.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

- Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.