Den kraftiga ökningen av konsumtionslån har varit en av flera faktorer bakom den växande överskuldsättningen i Sverige. För att motverka detta och stärka skyddet för konsumenter lade regeringen fram ett förslag om att stoppa konsumentkreditinstitut – ofta kallade snabblåneföretag – från att ge ut eller förmedla lån. Riksdagen har nu beslutat att gå vidare med förslaget.

Vad innebär de strängare kraven?

Enligt riksdagsbeslutet får endast kreditinstitut – det vill säga banker och kreditmarknadsbolag – få lämna eller förmedla konsumentlån. Konsumentkreditinstitut som vill fortsätta verka på marknaden måste ansöka om tillstånd för att bedriva bank- eller finansieringsrörelse.

Vad är bakgrunden till de tuffare utlåningsreglerna?

Konsumtionskrediterna har ökat kraftigt under de senaste åren. En del av dessa krediter förmedlas av konsumentkreditinstitut, som erbjuder krediter med betydligt högre räntor än traditionella banker. Deras kundbas utgörs ofta av unga personer med låg inkomstnivå.

Statistiken visar att denna grupp i större utsträckning drabbas av betalningsproblem, inklusive inkassokrav och skuldsättning hos Kronofogden.

Uttalande från finansmarknadsminister Niklas Wykman

Snabblånen tas i stor utsträckning av unga låginkomsttagare, som riskerar att hamna i överskuldsättning. Så kallade snabblåneföretag kommer med de nya reglerna inte längre kunna bedriva verksamheten som idag. Det här beslutet skapar förutsättningar för sundare kreditgivning och en mer effektiv tillsyn av konsumentkreditmarknaden.

Niklas Wykman

När börjar lagändringarna gälla?

De nya reglerna börjar gälla den 1 juli 2025.

Läs mer på Regeringens hemsida

Här kan du läsa hela nyheten: Nya högre krav för att få ge konsumentlån.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Simon Klaesson
Simon Klaesson

Innehållsansvarig

Simon har ett stort intresse för finans och ekonomi och har sedan 2020 varit innehållsansvarig på Lånen.se. Simon har sedan tidigare en högskoleexamen som webbredaktör och ser i dagsläget till att innehåll och data på Lånen.se är korrekt och alltid uppdaterad.