Om du behöver kapital till ditt företag finns det en rad olika alternativ att välja mellan. I denna artikel beskriver vi några vanliga finansieringslösningar och går igenom hur mycket du kan låna med respektive alternativ. 

Företagslån

Företagslån är precis vad det heter; lån som är anpassat för företag. Lånet kan användas till lite vad som helst i företaget, dock får du absolut inte använda det för privata syften. De flesta företagslån är utan säkerhet. Däremot krävs ofta att en ägare till företaget går i borgen om det är ett aktiebolag som lånar. Den person som går i borgen blir betalningsskyldig ifall företaget går i konkurs eller av annan anledning inte kan betala. Har du en enskild firma, ett handels- eller kommanditbolag är du redan personligt betalningsansvarig för företagets åtaganden och någon borgen behövs därför inte.

Vad är maxtaket för ett företagslån?

I teorin kan ett företagslån vara hur stort som helst. Många långivare som lånar ut till företag har dock sina egna interna maxgränser men de sträcker sig oftast mellan fem eller tio miljoner per företag. Hur mycket just ditt företag kan låna styrs framförallt av hur ditt företags ekonomi ser ut. Viktigaste är ert företags omsättning – det är ju den som avgör hur mycket pengar du har över för att betala räntor och amorteringar. En tumregel som många långivare använder är att du kan låna drygt en månadsomsättning eller omkring 10 procent av årsomsättningen. Företagets kreditvärdighet kan också påverka. Har ditt företag betalningsanmärkningar eller är nystartat kan beloppet du kan låna sjunka väsentligt

Fastighetslån

Ett fastighetslån är som ett bolån fast för företag – ett lån där en fastighet, till exempel en butiks eller lagerlokal, används som säkerhet för lånet. Ofta är syftet med lånet att finansiera införskaffandet av fastigheten. Lånet kan dock även användas för att bygga ut eller renovera en befintlig fastighet.

Hur stort kan fastighetslånet vara?

Storleken på ett fastighetslån styrs framförallt av värdet på den fastighet som används som säkerhet. Vanligtvis kan du låna mellan 60 och 80 % av marknadsvärdet. Köper du en ny fastighet är marknadsvärdet lika med köpesumman. Belånar du däremot en befintlig fastighet måste den värderas. Ditt företags kreditvärdighet kan också påverka lånets storlek. Ju högre kreditvärdighet det har, desto högre andel av fastighetens värde kan belånas.

Factoring

Factoring är en populär finansieringslösning för företag vars kunder betalar via faktura. Det finns två olika typer av factoring – fakturaköp och fakturabelåning. Fakturaköp betyder att långivaren köper ditt företags fakturor. Detta innebär att du får pengar direkt när en faktura säljs, och att kunderna sedan betalar till långivaren. Vad som händer om en faktura inte betalas beror på om fakturaköpet sker med eller utan regress. Med regress, som betyder återgå, innebär att du måste köpa tillbaka fakturan ifall den inte betalas. Säljer du dina fakturor utan regress övergår däremot kreditrisken till långivaren. Eftersom fakturaköp utan regress är mer riskfyllt för långivaren kan det hända att du behöver betala mer för tjänsten..

Vid fakturabelåning intecknar du fakturorna hos långivaren. Så fort du gjort detta får du mellan 60 och 90 procent av summan som fakturorna uppgår till utbetalt till bankkontot. Dina kunder betalar sedan till långivaren. När fakturorna är helt betalda får du ut det resterande belopp minus den ränta som långivaren tar. Kreditrisken vid fakturabelåning är kvar hos dig vilket betyder att du själv måste driva in skulderna om kunderna inte betalar.

Hur mycket kan man låna med factoring?

Om du säljer eller belånar dina fakturor är det fakturornas värde som styr hur mycket pengar du får ut. Vid fakturaförsäljning får du ut fakturabeloppet minus en avgift som brukar vara på 1-10 procent beroende på om köpet sker med eller utan regress. Vid fakturabelåning kan du få ut 60-90 procent av fakturabeloppet beroende på ditt företags kreditvärdighet.

Företagsleasing

Att leasa är ett alternativ till att köpa ett fordon eller en maskin till företaget. Leasing innebär i princip att man hyr maskinen eller fordonet i stället för att köpa det. Du betalar en fast månadskostnad under en överenskommen period i stället för att betala hela summan vid köpet. Skillnaden mellan att hyra och leasa är att leasingen vanligtvis pågår under en längre period. Du kan också köpa loss tillgången när leasingperioden är över.

Finns det någon maxgräns för hur mycket man kan leasa?

När du leasar får du inga pengar utbetalda. Istället får du nyttjanderätt till det du leasar. Värdet på det du leasar bestämmer därmed leasingens storlek och det finns generellt inga maxgränser.

Diskussion

Användarkommentarer

Här finns inga kommentarer ännu.

Skriv en kommentar

Om författaren

Joar Tornedahl

Joar Tornedahl är sedan våren 2022 skribent här på Lånen.se. Med sin stora kunskap om lån i allmänhet men konsumentkrediter i synnerhet så skriver Joar djupgående artiklar och guider i syftet att lära våra besökare hur man på ett tryggare sätt kan låna pengar. Joar har sedan tidigare mångårig erfarenhet från arbete på ett flertal mindre till medelstora nischbanker men vill idag förmedla vidare sin kunskap för att skapa ett bättre låneklimat online.